Monitor.co.me

Međunarodne multi-polarizacije

E-mail Ispis PDF
Unutrašnje ekonomsko-socijalne odnosno klasne bi-polarizacije zakonito guraju u divlje, nasilne i ratne, međunarodne multi-polarizacije, a ove druge, opet, povratno i dodatno, povećavaju, produbljuju i pojačavaju, one prve. Tako se upada u začarani krug iz kojeg nema izlaza. U poslednjih trideset godina, ovaj začarani krug funkcioniše kao „ekstremni centar", kako ga je lucidno nazvao britansko-pakistanski levičar Tarik Ali. Centar koji je zapravo lažni centar, „zmijsko jaje" poznog, ultramonopolističkog kapitalizma, u kojem celo vreme tiho inkubira desni ekstremizam odnosno novi fašizam.

Sa izborom Donalda Trampa za predsednika SAD 2016., inkubacija o kojoj je reč, otišla je najdalje, skoro do otvorenog raspada onog lažnog centra, i otvorenog nastupa jedne vrste novog, malignog i pretećeg polufašizma. U EU, odnosno u Nemačkoj i Francuskoj, sa ostankom na vlasti Angele Merkel, i dolaskom na vlast Emanuela Makrona, 2017-2018., iluzija, ideologija i politika „ekstremnog centra", samo je produžena. Zbog toga, EU, Nemačka i Francuska, o Crnoj Gori i drugim zemljama Zapadnog Balkana da i ne govorimo, u slici odnosno dinamici SAD Donalda Trampa, mogu da vide i sliku odnosno dinamiku svog budućeg razvitka.

A ta slika, već danas, u SAD Donalda Trampa, prilično je zabrinjavajuća. U ovoj kolumni, naglasak će biti na dva posebno negativna i zabrinjavajuća spoljnopolitička odnosno međunarodna aspekta, mada još jednom treba istaći tesnu međupovezanost i interaktivnost ovog, spoljnopolitičkog odnosno međunarodnog, i onog drugog, unutrašnjeg, ekonomsko-socijalnog i klasnog aspekta.

Prvi od ova dva aspekta tiče se statusa međunarodnih ugovora, koji su glavni instrumenti regulisanja međunarodnih odnosa. „Pacta sunt servanda" (Međunarodne ugovore treba poštovati), jedno je od najstarijih i najtemeljnijih načela međunarodnog prava. Ostalo je zabeleženo, kada je jedan od učenih savetnika, uoči Drugog svetskog rata, na ovo načelo upozorio Adolfa Hitlera, ovaj je spremno i kratko odgovorio, kako zna za to, ali kako će on ipak činiti onako kako mu omogućava njegova moć odnosno volja. Ne znamo da li Donald Tramp ima učenog savetnika, ali je očigledno da se, već i nakon samo jedne godine od svog prvog četvorogodišnjeg mandata, ponaša upravo onako kako se ponašao Adolf Hitler. O tome najbolje govore jednostrano napuštanje multilateralnog Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, i najava isto takvog jednostranog napuštanja multilateralnog i u značajnom delu savezničkog (EU) sporazuma sa Iranom o kontroli nuklearnog oružja.

Drugi aspekt još više zabrinjava. Reč je o najopasnijoj mogućoj kombinaciji imperijalnog unilateralizma, i nuklearnog i drugog oružja za masovno uništavanje, koja sa Donaldom Trampom samo eskalira. Kada bi ona sumanuta tviterska razmena, između Donalda Trampa iz SAD, i Kim Džong Una iz Severne Koreje, bila samo stvar dva očigledna politička ludaka, problema ne bi bilo. Problem je međutim veliki, zapravo najveći, upravo zbog toga što ovde nije reč pre svega odnosno isključivo o individualnom ludilu dva ludaka, nego o ludilu samog sistema.

Reč je o ludilu poznog, ultramonopolističkog kapitalizma. Koji je, s obzirom na postojanje nuklearnog i ostalog oružja za masovno uništavanje, a istovremeno nepostojanje bilo kakve delotvorne multilateralne kontrole ovoga, sve više i više i apokaliptički kapitalizam, u najužem smislu ove reči. Zbog toga će i dve naredne Altervizije, u ovoj seriji posvećenoj lažnom, „ekstremnom centru", biti fokusirane na dva aspekta preteće apokalipse.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...

 

Monitor broj 1454

Monitor broj 1454 / 31.avgust 2018. SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE U CRNOJ GORI – Š...