Monitor.co.me

Još jedan krug

E-mail Ispis PDF
Sjedili smo, oko podne tog dana, u hladovini velikog kestena, moj drug i ja; na suncu, po betonu igrališta, na biciklu mog druga, vrtio je krugove naš vršnjak. Znali smo ga iz viđenja, nije učio u našoj školi. Već je uveliko bilo vrijeme da krenemo. Samo što je otvorio usta da zatraži svoj bicikl, oglasi se onaj sa bicikla:

- Molim te, može li još jedan krug!?

Sjećam se da smo se pogledali tražeći pogledom odobrenje jedan od drugog: moj drug, da ostanem s njim koliko je potrebno dok onaj polu-znanac okrene još koji krug; ja, da mu dopusti još tih nekoliko krugova, što se podrazumijevalo kada je zatražio još jedan krug!

Sjećam se i da mi se to sve zajedno, taj naizgled sasvim beznačajan trenutak (ne mogu reći događaj, jer zapravo nikakvog događaja nije ni bilo!), i naša prećutna saglasnost da pričekamo dok on okrene još tih nekoliko krugova, tada učinio vrlo značajnim. Razloge nisam ni pokušao otkriti, ali veoma jasno pamtim osjećaj neke posebne važnosti te epizode, zagasitog zelenila lišća i nekakvog svečanog mira raskošne krošnje kestena koji mi se učinio kao dostojanstveni svjedok nečega važnog što se zbilo ili zagonetnulo, u to rano ljetnje popodne a što će se nekada, ko zna kada i gdje, rastajiti.

Ako bih ovdje završio tekst (odnosno, priču - ako bismo sjedili i razgovarali!), znam da bi, poslije dovoljno dugog čekanja da se priča nastavi, ako ne iz radoznalosti a ono barem iz pristojnosti, usljedilo pitanje.

- I šta Vam je poenta!?

- Šta je moja poenta, pitate me!?

- Da šta je Vaša poenta, ako tu ima bilo kakve poente!?

Prije par dana, na jednom skupu, samo što sam završio svoje obraćanje, u trenutku kada sam pogledao na svoj ručni časovnik (klasični, s kazaljkama za sate, minute i naravno, velikom 'sekundarom'), stiglo je upravo to isto pitanje:

- Šta je Vaša poenta!?

I tada mi se odjednom tajna one molbe za Još jedan krug! – ponovo, poslije svih ovih godina, pojavila pred očima, ovaj put, međutim, kao ogromna cjelovita mentalna slika, sa cjelovitim i jasnim značenjem zgusnutim u blijesak evidencije!

U ovom notorno trivijalnom svijetu, u životu koji je u najboljem slučaju groteskna alegorija života o kakvom svi sanjamo, vi tražite poentu!? Htjeli biste poentu ovdje gdje se i najuzvišeniji poduhvat svodi na banalnu tričariju a najtrajnija zdanja se raspadaju u sjećanje i iluziju - iluziju sjećanja!?

Nema poente, nema nikakve poente, kratko i jasno! Cijeli naš život se svodi na pitanje kruga, precizno rečeno, na molbu za još jedan krug! Još jedan krug na kosmičkom ringišpilu! Na krug koji kazaljka Sunca, sa svim svojim planetama, upiše na časovniku naše galaksije; na još jedan krug Zemlje, ovog zrna praha na kom smo mi manje od praha, oko Sunca; na još jedan krug Zemlje oko svoje osi; na još jedan krug kazaljke sekundare koji će označiti poslednji minut. Dok se još okreće kosmički ringišpil i dok se mi još okrećemo s njim, poenta je upravo:

Još jedan krug!

Poenta si ti, ja sam poenta, poenta je svako od nas, svaki živi čovjek jeste poenta! Dok god je živ, čovjek može napraviti svoj krug, krug dobrote, krug saosjećanja, krug podrške slabijem, krug potpore siromašnom, krug ohrabrenja, krug solidarnosti, krug vrline – krug ljubavi!

Još jedan krug na biciklu, koji dječak daje svom prijatelju! Eto taj krug je jedina poenta, to je krug svih krugova!


Ferid MUHIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...

 

Monitor broj 1454

Monitor broj 1454 / 31.avgust 2018. SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE U CRNOJ GORI – Š...