Monitor.co.me

PROTJERIVANJE RUSKIH DIPLOMATA: Olujna vremena

E-mail Ispis PDF
mafilohijeOcjene analitičara kreću se od toga da je treći svjetski rat sada bliži nego ikada od Kubanske krize 1962, do umirujućih mišljenja da mjere vodećih zapadnih zemalja i njihovih saveznika protiv Rusije nisu toliko ozbiljne kao što je izgledalo po objavljivanju u ponedeljak, 26. marta.

Najveći broj ruskih diplomata za sada protjeruje SAD - 60 ljudi, uglavnom obavještajaca, među kojima je i 12 diplomata u UN. Donald Tramp je naredio i zatvranje ruskog konzulata u Sijetlu. Radi se o ,,najvećem protjerivanju ruskih obavještajaca od Hladnog rata", napisao je na Tviteru američki ambasador u Moskvi Džon Hantsman.

Protjerivanje preko 100 ruskih diplomata uslijedilo je pošto su početkom marta u britanskom gradu Solzberiju na klupi u parku nađeni bez svijesti bivši ruski vojni obavještajac Sergej Skripalj i njegova 33. godišnja ćerka Julija. Skripalj je 2006. u Moskvi osuđen za izdaju zbog odavanja informacija britanskoj tajnoj službi MI6. Razmijenjen je sa još dvije osobe 2010. za l0 tzv. ruskih ,,spavača" uhapšenih u SAD.

Zdravstevno stanje Skripalja i njegove kćerke, koja je dan prije trovanja doputovala u posjetu ocu iz Moskve gdje živi, veoma je kritično. Vlasti Velike Britanije tvrde da je u trovanje Skripaljevih nervnim gasom A-234 umiješana Rusija, što ova uporno negira.

Moskva poručuje da će uzvratiti istom mjerom svim državama koje su protjerale njene diplomate ili obavještajce. Ranije je u odgovu na potez Londona, protjerala 23 člana ambasade Velike Britanije.

Britanska premijerka Tereza Mej u parlamentu je rekla da odluka o protjerivanju više od 100 ruskih diplomata iz niza država pokazuje da se radi o koordiniranoj poruci prema pokušajima Rusije da ignoriše međunarodne zakone. Obećala je da će biti usvojeno još dugoročnih mjera protiv Rusije.

Britanski šef diplomatije Boris Džonson napisao je na Tviteru da ,,Rusija ne može nekažnjeno kršiti međunarodno pravo. Svijet je jasno rekao da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo, a ono se manifestuje od Sirije do Solzberija. Ljudima je toga dosta i zato imamo ovakav moćan globalni odgovor". Predsjednik Predstavničkog doma Kongersa SAD Pol Rejn smatra da su dokazi koje je dala Velika Britanija veoma jasni. ,,To Rusija radi i to je uradila. To se ne smije tolerirati. Civilizovane nacije ne rade ovako nešto". Odluku o masovnom protjerivanju ruskih diplomata pozdravio je oštri kritičar Bijele kuće i zvaničlne Moskve, republikanski senator Džon Mekejn. I NATO je odlučio da uskrati akreditacije sedmorici ruskih diplomata akreditovanih u Alijansi.

Ministaratvo spoljnih poslova u Moskvi saopštilo je da ,,protjerivanje diplomata neće pomoći da budu pronađeni krivci za trovanje" Skripalja, kao i da nije primilo dokaze o umiješanosti Rusije u taj slučaj. Optužilo je saveznike Velike Britanije da ,,slijepo slijede principe evroatlantskog jedinstva na uštrb zdravog razuma."

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov potez administracije predsjednika Trampa osudio je kao nepromišljen i provokativan. SAD ,,uništavaju ostatke rusko-američkih odnosa", a Vašington će biti odgovoran za posljedice, rekao je ambasador Antonov poručivši da će Moskva ,,adekvatno odgovoriti".

Iako su odnosi između Velike Britanije i EU zategnuti zbog Breksita premijerka Tereza Mej je uspjela da uvjeri svoje kolege na osnovu onoga što znaju tajne službe. „Agresija Rusije cilja na čitavu Evropu", rekla je Mej. Evropski čelnici su ojačali poziciju Mejove prema Vladimiru Putinu, no, ona je u svojoj zemlji pod pritiskom zato što se smatra da katastrofalno upravlja izlaskom Velike Britanije iz EU. Prijete joj novi izbori koji bi je oduvali s funkcije.

EU je u najvećoj krizi u posljednjih nekoliko decenija. Duboke su pukotine između 27 zemalja. Upotrijebljen je oproban instrument politike moći: kada na unutrašnjopolitičkom planu ne ide, traga se za vanjskim neprijateljem koji će sve ujediniti.

Evropska se solidarnost pokazala i u odnosu na Trampove prijetnje „trgovinskim ratom". EU je zaprijetila protivmjerama, poslala pregovarače u Vašington i dobila na vremenu. U slučaju trgovinskih ratova sve strane mogu samo izgubiti - opomenut je Tramp.

Na polju spoljne politike u SAD se naziru sve tamniji oblaci. Imenovanjem „jastreba" Džona Boltona za savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD možda su ugroženi razgovori sa Sjevernom Korejom. Atomski sporazum s Iranom mnogi su već otpisali. Evropljani razmišljaju šta bi mogli spasiti ukoliko SAD napusti ugovor. Oko Irana prijeti velika međunarodna kriza, u vrijeme kada na Bliskom istoku bijesni rat u Siriji, a Turska pojačava borbu protiv Kurda.

EU je u takvoj situaciji zaokupljena da osigura preživljavanje u ekstremno olujnim vremenima. Šefovi vlada su shvatili da su samo zajedno jaki kako bi izdržali napade starih neprijatelja i bivših prijatelja- komentarišu mediji u njemačkoj.

U javnom mnjenju najznačajnijih država EU ocjenjuje se da nema konačnih dokaza za rusku umiješanost u trovanje Skripaljevih već se radi o pretpostavkama i logičkim zaključcima. Logika pokazuje u pravcu Rusije. No, postavlja se pitanje da li je pametno upuštati se na osnovu logike u politiku eskalacije i zatezanja odnosa sa Rusijom. Island je čak najavio bojkot Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Jirgen Tritin, jedan je od najznačajnijih političara njemačkih Zelenih i poslanik u Bundestagu, smatra da bi čovječanstvo veoma brzo moglo imati hladni rat. ,,Mislim da to nije pametno. U svemu gdje hoćemo da Rusija promijeni ponašanje – bez obzira na to radi li se o Siriji ili o raspoređivanju raketa srednjeg dometa – novi hladni rat nije od pomoći, već je možda i štetan".

Odgovor Zapada na izazove iz Moskve je najnoviji u nizu događaja koji se pripisuju Putinu, počev od ubistva drugog ruskog prebjega špijuna Aleksandra Litvinenka u Londonu 2006; ili advokata i antikorupcijskog aktiviste Sergeja Magnickog u zatvoru u Moskvi 2008; ruska invazija na Gruziju i Ukrajinu 2014; obaranje putničkog aviona malezijske aviokompanije MH 17 nad Ukrajinom; bombardovanja u Siriji, hakovanja i internet napadi, miješanja u izborne procese u SAD 2016.

Najuticajnije zapadne zemlje su isključile Rusiju iz Grupe osam (G8) i zavele joj bolne ekonomske sankcije. Rusija je, zajedno s Kinom, označena kao strateški rival u najnovijoj nacionalnoj bezbjednosnoj strategiji SAD. NATO je ojačao svoju istočnu granicu. Putin je odgovorio raspoređivanjem novih nuklearnih oružja koja bi mogla da unište Floridu.

Analitičari ovoj slici dodaju i Trampovu nepredvidivost, kao i prošlonedjeljnu odluku o imenovanju ratobornog Boltona. Agresivnost je dostigla nove nivoe. ,,Treći svjetski rat je bliži nego ikada od vremena kada su Kenedi i Hruščov razriješili krizu na Kubi prije 56 godina'', smatra analitičar Fil Batler.

Ima i ovakvih mišljenja - ukoliko je Putin naredio upotrebu bojnog otrova radi trovanja bivšeg špijuna, onda je protjerivanje ruskih diplomata slab i neodgovarajući odgovor Velike Britanije i NATO. Upotreba takvog otrova može biti smatrana agresijom na suverenu državu. Ukoliko Rusija, kao što tvrde iz Kremlja nije umiješana u pokušaj ubistva, onda je kampanja koju je pokrenuo Zapad, veoma rizična i mogla bi da ima ozbiljne posljedice.


Crnogorski slučaj

Uz početak predsjedničke izborne kampanje javnost je uzbunila vijest, da je Vlada Crne Gore povukla saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori i proglasila ga personom non grata.

Iz Vlade je objašnjeno da Crna Gora ovu odluku ,,donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu sa mjerama preuzetim od strane članica EU i NATO", a u vezi sa djelovanjem Rusije i napadom nervnim gasom na teritoriji UK koji je, kako su rekli , Vlada u znak solidarnosti sa britanskim partnerima jasno osudila.

Ubrzo je predsjednički kandidat Marko Milačić na vanrednoj konferenciji za novinare kazao je da je Boro Đukić počasni konzul RF kojem je uskraćena saglasnost za djelovanje. Milačić je tu odluku Vlade ocijenio kao direktan napad na Rusiju ali i na njegovu predsjedničku kandidaturu.

Pred donošenje Vladine odluke geopolitički analitičar Blagoje Grahovac je ocijenio da protjerivanje ruskih diplomata nije čudo, jer se kako tvrdi bave obavještajnim a ne diplomatskim radom. Grahovac smatra da je Crna Gora odavno zarobljenik u borbi Istoka i Zapada. „Najveća nesreća Crne Gore je u tome što je aktuelna vlast talac i jednih i drugih. Ta odluka o protjerivanju neće biti odluka Crne Gore", kazao je Grahovac. On je ponovio svoju raniju ocjenu da su u ustoličenju aktuelne vlasti veliki udio imale tajne službe ,,među kojima je prednjačio KGB".

Bivši šef diplomatije Branko Lukovac upozoravao je da ne bi bilo pametno da Crna Gora protjera ruske diplomate. ,,Zbog sumnji koje još nijesu dokazane, vodi se kampanja koja će uveliko da pogorša globalne odnose u međunarodnoj zajednici. Nadam se da Crna Gora neće to uraditi, da se neće istrčavati i solidarisati sa onima koji su već odluku donijeli", kazao je Lukovac za Antenu M. Odluka je ipak donijeta, doduše, nepoželjan je postao ruski diplomata, domaćeg porijekla.

Provladina Pobjeda je objavila da je počasni konzul Boro Đukić jedan od osnivača Prave Crne Gore, na čijem čelu se nalazi Marko Milačić. Pozvala se na izvore bliske Ministarstvu javne uprave. Ako je tako, podatak koji objavljuje Pobjeda je sigurno bio poznat vlastima. Očito su tempirale trenutak kad da preduzmu mjere.

Učešće ruskog diplomatskog predstavnika u formiranju političkih stranaka u Crnoj Gori je protivno odredbama Bečke konvencije o diplomatskim predstavnicima, ocijenila je Pobjeda. Đukić je, prema izvorima tog lista, ranije bio zaposlen u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova.

Kako pišu Vijesti postoji mogućnost da Moskva uzvrati istom mjerom i vrati jednog crnogorskog diplomatu u Podgoricu.


Lista

Zemlje koje su do srijede, 28. marta protjerale ruske diplomate: SAD - 60, Velika Britanija - 23, Ukrajina - 13, Kanada, Nemačka, Francuska i Poljska - po četiri, Češka Republika, Litvanija i Moldavija - tri, Španija, Holandija, Danska, Italija, Albanija i Australija - dva, Mađarska, Švedska, Hrvatska, Rumunija, Finska, Norveška, Estonija, Letonija, Makedonija, Belgija i Crna Gora – po jednog.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...