Monitor.co.me

Ponavljanja i promjene

E-mail Ispis PDF
O tome kako je istorija uvek neka složena kombinacija ponavljanja i promena, a nikada, ni čisto ponavljanje, ni čista promena, već je bilo reči u jednoj od prethodnih Altervizija, i to na primeru upoređivanja dve smene hegemona u međunarodnim odnosima, one poslednje, 1914-1944., čiji je ishod poznat, i ove današnje, 2014-2044., koja je još uvek u toku, zapravo još uvek na samom početku, a sve to sa naglaskom na ponavljanjima. U ovoj Alterviziji, fokus se pomera prema našoj današnjoj tekućoj smeni, 2014-2044., samo sada sa naglaskom na promenama.

I sa zumiranjem one iste nesrećne posvađanosti unutar leve odnosno progresivne alternative, koja uvek i zakonito pomaže uspon desnog ekstrema. Benita Musolinija i Adolfa Hitlera pre sto godina, Donalda Trampa i sličnih ovih dana.

Na prvi pogled, izgleda kao da je ponašanje leve odnosno progresivne alternative u poslednjih sto godina napredovalo. Nesrećna posvađanost komunista i socijaldemokrata u Nemačkoj pre sto godina otišla je do kraja, sa svim pratećim negativnim posledicama, dolaskom Adolfa Hitlera na vlast pre svega, ova ista posvađanost između klintonovaca i sandersovaca unutar Demokratske partije u SAD na predsedničkim izborima 2016., doduše jeste imala istu negativnu posledicu, dolazak Donalda Trampa na vlast, ali su sandersovci i klintonovci pred završni obračun, između nominacije Demokratske stranke, i samog dana predsedničkih izbora, makar pokušali da spreče najgore, sklopili neku vrstu primirja, a Berni Sanders i njemu bliski, Noam Čomski i slični, čak i otvoreno pozvali svoje pristalice, da između dva zla, Donalda Trampa i Hilari Klinton, glasaju za Hilari Klinton, kao za manje zlo.

Kada se, međutim, pažljivije i bolje pogleda, vidi se da i ovoga puta, spoljašnji izgled stvari zavarava. Dugotrajne negativne posledice nesrećne posvađanosti između klintonovaca i sandersovaca 2016., mnogo su veće i teže, nego što su bile one od pre sto godina. U ovoj Alterviziji, zumiraju se i skiciraju, samo tri takve.

Prvo, pre sto godina, socijaldemokrate i komunisti jesu bili nesrećno posvađani, sa svim pratećim negativnim posledicama, ali su i jedni i drugi makar ostali na istoj strani leve odnosno progresivne alternative. Klintonovci i establišment Demokratske stranke, pod imenom lažnog levog odnosno „ekstremnog centra", kako ga je nazvao Tarik Ali, funkcionišu već punih trideset godina, ali su na predsedničkim izborima 2016., i konačno i nepovratno, skinuli maske i prešli na suprotnu stranu.

Drugo, na taj način, nakon istorijskog sloma i kraja komunista 1989., 2016. došlo je i do istorijskog sloma i kraja socijaldemokratije. Neki ostaci socijaldemokratije, u SAD i Evropi, verovatno će ući u neke nove progresivne artikulacije, ali to više neće biti socijaldemokratija, kao što to više nisu ni komunisti, kakve smo znali u poslednjih dvesta godina. Najkraći rezime ove dugotrajne negativne posledice, jeste ogroman, zastrašujući zjap, na mestu gde je nekada bila progresivna leva alternativa.

I treća dugotrajna negativna posledica nesrećnog američkog izbora 2016., jeste, zapravo, još zastrašujućija kombinacija ovog strašnog zjapa, i one najveće novosti našeg vremena, sveuništavajuće nuklearne apokalipse, koja celo vreme iz prikrajka vreba. Te koja na kraju može u potpunosti da poništi, odnosno učini bespredmetnim, i bilo kakvo razlikovanje, između vladajuće kapitalističke oligarhije, i njene socijalističke alternative.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...