Monitor.co.me

OTVOREN PRVI SPECIJALIZOVANI CENTAR ZA AUTIZAM: Korak za kvalitetniji život

E-mail Ispis PDF
scepanovicTri dana pred obilježavanje Svjetskog dana autizma u Podgorici je otvoren prvi specijalizovani Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju.

Ova ustanova nazvana je ,,Ognjen Rakočević'', po jedanaestogodišnjem dječaku čiji su nestanak i smrt prije dvije godine ujedinili građane kroz 12 dana potrage. Slučaj plavokosog Ognjena skrenuo je pažnju društva na autizam i uslove koje osobama sa ovim poremećajem država (ne) obezbjeđuje.

Sa zakašnjenjem od godinu i po dana, predsjednik Vlade Duško Marković, u društvu ministra zdravlja Kenana Hrapovića, svečano je 30. marta otvorio ovu ustanovu. Prostor površine 410 metara kvadratnih za aktivnosti Centra za autizam ustupili su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje. Oni su, uz donacije Međunarodnog kluba žena, fondacije ,,Ognjen Rakočević'', Ambasade Azerbejdžana, kompanije Čelebić i gradske Službe održavanja, obezbijedili medicinsku, didaktičku i drugu opremu u vrijednosti od 64.000 eura.

U julu 2016. godine, izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, za osnivanje Centra za autizam predviđen je rok od šest mjeseci, koji nije ispoštovan.

Međutim, Centar je ipak otvoren i porodicama koje su suočene sa problemom autizma, pomoć će biti izuzetno značajna.

Milka Šćepanović, predsjednica NVO Naše sunce, majka je desetogodišnjeg dječaka koji ima razvojnu disfaziju, oboljenje iz autističnog spektra.

Ona u razgovoru za Monitor kaže da otvaranje Centra za autizam roditeljima koji se suočavaju sa ovim problemom predstavlja jedan dio riješenog problema.

,,Očekujemo da u Centru imamo sve one tretmane koje do sada roditelji djece koja imaju stanje autizma nijesu imali u svojoj državi, da ne moraju da odlaze van Crne Gore kako bi liječili svoju djecu'', kaže ona.

Prije osnivanja ove ustanove, dijagnostifikovanje i medicinska njega djeci sa poremećajima iz autističnog spektra uglavnom su pružani u centrima u regionu, jer Crna Gora za ovako nešto nije imala uslova.

Sada će u glavnom gradu biti obezbijeđeni postupci rane dijagnostike i mjere intervencije, liječenje, fizikalna terapija i zdravstvena potpora djeci sa autizmom bez obzira na uzrast.

Sa djecom će u Centru raditi jedan specijalista fizikalne medicine, šest fizioterapeuta i 17 defektologa, psihologa i socijalnih radnika.

Prilikom otvaranja, ministar Hrapović je kazao da će se do povratka tri specijalizanta sa edukacije, angažovati psihijatri iz okruženja. Centrom će rukovoditi klinički psiholog Nada Ševaljević.

Život porodice koja je suočena sa autizmom nije nimalo lak, kaže Milka Šćepanović.

,,Kada znate da imati drugačije dijete, dijete koje ima posebne potrebe, dijete koje zahtijeva punu brigu i pažnju, shvatite da ste majka konstantno koliko je to god potrebno vašem djetetu'', objašnjava ona i ističe da buđenjem društvene svijesti diskriminaciju takve djece treba svesti na minimum.

U svrhu integrisanja djece sa posebnim potrebama u društvo, u Crnoj Gori primjenjuje se praksa inkluzivnog obrazovanja.

Dejana Kecojević asistent je u vrtiću ,,Jelena Ćetković 2'', gdje se nalaze i dva djeteta sa autizmom.

Njeno iskustvo, kada je riječ o međusobnom prihvatanju zdrave djece i djece sa dijagnozom autizma je pozitivno. ,,Djeca iz grupe lijepo prihvataju dijete sa autizmom. Pažljivi su i biraju igre u koje mogu biti uključena i autistična djeca'', kaže Dejana.

Međutim, ona ističe da je otvaranje Centra samo jedan od koraka koji bi trebalo da poboljšaju kvalitet života osoba koje su suočene sa ovom dijagnozom.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa autizmom, na podgoričkom Trgu nezavisnosti, Martina Čurović iz Fondacije ,,Ognjen Rakočević'' istakla je da se otvaranjem Centra za autizam nije dostigao krajnji cilj.

,,Imamo još puno toga da radimo kako bismo pomogli osobama sa autizmom. Treba da radimo na edukaciji učitelja, nastavnika da bi se kapaciteti osoba sa autizmom iskoristili maksimalno'', kazala je Čurović.

I Milka Šćepanović saglasna je sa ovom konstatacijom.

,,Kao roditelj i predstavnik NVO koja se bavi ovom problematikom, očekujem da Centar zaživi i da država obrati maksimalnu pažnju na djecu sa autizmom. Ono što kao društvo u cjelini, a sve u saradnji sa institucijama sistema moramo da uradimo, jeste da se trudimo da naša djeca što bolje napreduju, da imaju tehničku podršku i asistente u nastavi od najranijeg uzrasta (vrtića), pa do školskog. Samo dobrom saradnjom, pažnjom, edukacijom kadra, možemo da pomognemo autističnim osobama kako bi oni kasnije mogli da budu korisni članovi društva'', ističe.


Miljana DAŠIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...