Monitor.co.me

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DJECE: Ljekari ćutite, vakcina nema

E-mail Ispis PDF
vakcinaSrijeda, ove sedmice. Scena u jednom podgoričkom domu zdravlja.

- Doktore, doveo sam dijete na vakcinu. Vakcinisanje je zakazano prije dvadeset dana.

- Gospodine, žao mi je, ali vakcina nemamo, pa ćemo vas pozvati kad ih dobijemo.

I otpoče duže, neprijatno objašnjavanje...

-Vakcina opet nema i stanje je alarmantno. Često je nije bilo ni tokom prošle godine. Roditelji s pravom negoduju i mi pedijatri moramo da se osjećamo krivim kao da mi proizvodimo vakcine. Najgore je što uopšte ne znamo ni kada će ih biti. Šefovi kažu da će 23. ili 24. aprila biti vakcina u manjim količinama, ali mislim da će tada mnogi ljekari prvo vakcinisati djecu svojih prijatelja, pa će ostala morati i dalje da čekaju, objašnjava, u razgovoru za Monitor, dječiji ljekar koji je pretrpio izlive bijesa roditelja zbog nestašice vakcina.

Iz Montefarma su im, kaže, rekli da ni oni ne znaju kad će stići vakcina i da je vakcina protiv hepatitisa B u deficitu i u Srbiji. A djeca mlađa od 12 mjeseci moraju da se revakcinišu, jer prvi vakcinu primaju po rođenju.

- Rekli su nam da je moguće da ta vakcina kod nas dođe za dva tri mjeseca, jer se ispituje, a da mi ljekari dajemo druge vakcine djeci a ovu da preskočimo. I da o tome ćutimo i da ništa ne govorimo roditeljima. Prošlog mjeseca desilo se isto sa MMR vakcinom. Posebno je zabrinjavajuće što djeca koja ova godine polaze u školu ne mogu da se vakcinišu zato što vakcine nema, kaže pedijatar, koji je želio da ostane anoniman.

U Crnoj Gori se MMR vakcina koristi od 1994. godine. U posljednja tri mjeseca uopšte je nema.

Od Montefarma smo tražili odgovor na pitanje da li je tačno da opet nema vakcina i ako jeste kada će ih biti, ali odgovor nismo dobili do zaključenja ovog broja Monitora.

Koliko nam je poznato, još niko nije pozvan na odgovornost iz nadležnih zdravstvenih ustanova zbog toga što u novije vrijeme nekoliko puta nije bilo vakcina.

Vakcinacija djece u Crnoj Gori je obavezna, a Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna do 2.000 eura. Ovih dana, evo, vakcina ponovo nema. I ranije je nekoliko puta registrovana njihova nestašica. Sada se nameće pitanje da li će se opet roditelji čija djeca ne mogu da prime vakcinu naći pred sudom?

Istog dana, dakle prošle srijede, portal CdM objavio je da je od početka godine 39 roditelja odbilo da vakcinišu djecu prema kalendaru vakcinacije i da je protiv svih njih Zdravstvena inspekcija podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori je registrovano 96 slučajeva malih boginja, a najviše je djece starije od jedne a mlađe od pet godina (38,67 odsto oboljelih) od kojih nijedno nije vakcinisano.

Ljetos je direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić upozorio da je broj odgođenih primanja MMR vakcina alarmantan i poručio da roditelji ne bi smjeli da se oslanjaju na neprovjerene informacije koje se šire društvenim mrežama, na savjete polustručnjaka, nadriljekara, proroka i ražalovanih ljekara. Takođe je upozorio da se može govoriti o mogućnosti nastanka epidemije tri oboljenja - morbila (male boginje), zauški i rubeola. On je kategorički tvrdio da ne postoji nijedan naučni dokaz da MMR ima veze sa autizmom ili bilo kojim drugim poremećajem.

Njegovo upozorenje imalo je efekta. Za prvih sedam dana septembra više od 400 djece je primilo MMR vakcinu. Ipak, Dom zdravlja Podgorica podnio je prijave protiv 29 roditelja koji su odbili imunizaciju djece.

Krajem avgusta prošle godine u Podgorici oko 2.600 djece nije primilo MMR vakcinu. Tada je iz Instituta za javno zdravlje upozoreno da se obuhvat sa MMR vakcinom smanjio sa 90 na 64 odsto. Tome je bez sumnje doprinijelo i to što mnoga djeca nisu mogla zbog nestašice vakcine da se vakcinišu kada je to bilo predviđeno. A država ni do danas nije uspjela da riješi to haotično stanje.


Veseljko KOPRIVICA

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...