Monitor.co.me

Zapad

E-mail Ispis PDF
Svoju slavnu Propast Zapada, veliki nemački filozof, Osvald Špengler, objavio je pre tačno sto godina, 1918. Jedan drugi veliki mislilac, naš savremenik, američki sociolog, Imanuel Volerstin, u tekstu pod naslovom Does the Western World Still Exist?, 2003., u zaključku je rezimirao, kako Zapad kao geopolitički entitet, dominantan u svetu u poslednjih pola milenijuma, još uvek nije potpuno iščezao, ali jeste veoma, čak terminalno oslabljen.

Začeće i rađanje, uspon, kulminacija, opadanje i kraj, ili, matematički, parabola, univerzalna je putanja svega ljudskog, pa i kosmičkog, od kada je sveta i veka. Zbog toga i opadanje Zapada, kao skandal mogu da dožive, samo oni koji su nezreli. Nasilje pomoću kojeg pokušavaju da zaustave ono što je nezaustavljivo, po pravilu je kontraproduktivno, samo ubrzava i poskupljuje kraj. U tom pogledu, dovoljno je uporediti, opadanje dva poslednja hegemona, Ujedinjenog kraljevstva (UK) i SAD.

UK je u prvoj polovini dvadesetog veka dalo primer relativno racionalnog i dostojanstvenog povlačenja, i to kako kada je reč o odnosu prema novom hegemonu, SAD, tako i kada je reč o odnosu prema sopstvenom kolonijalnom nasleđu, Indiji i ostalom. Opadanje novog hegemona, SAD, od 1968., poraza u Vijetnamu u Tet ofanzivi, i 2001., napada Al Kaide na Njujork i Vašington, do današnjeg dana, ostalo je krajnje kontradiktorno i nerazrešeno.

Najpre je unilateralni i beskonačni „rat protiv terora" dve uzastopne administracije Džordža Buša Mlađeg, 2000-2008., označio zaslepljeno, ali kontraproduktivno odbijanje suočavanja sa realnošću. Zatim su dve administracije njegovog naslednika, Baraka Obame, 2008-20016., označile dobar i neophodan početak tog suočavanja. Jedan dugoročni, strateški izveštaj mitske CIA-e iz tog vremena, bio je kao da ga je napisao sam Imanuel Volerstin. I, taman kada su umni i razumni u toj zemlji i širom sveta skoro odahnuli, došao je Donald Tramp. Sa nerazumnom, nemogućom i opasnom kombinacijom, starog-novog izolacionizma i starog-novog militarizma, „America To Be First Again".

Zbog toga su ne samo SAD, nego i njihov vojni produžetak, NATO, i Zapad u celini, danas u svom najgorem i najopasnijem stanju ikada. Dve dodatne činjenice, ovo stanje čine još težim i ozbiljnijim. Prvo, činjenica da ovo stanje nije ni malo slučajno, kratkotrajno i konjunkturno, nego, naprotiv, krajnje zakonito, dugotrajno i strukturno, otrovni plod onog istog „ekstremnog centra" Tarika Alija, o kojem je u ovoj seriji Altervizije već bilo dosta reči. I drugo, činjenica da eventualno produžavanje iracionalnog i nasilnog trampizma u SAD, i sličnih ponašanja širom sveta, nakon otkrića nuklearnog oružja 1945., po prvi put u istoriji, može biti ne samo iracionalno i nasilno, nego i sveuništavajuće, apokaliptičko.

Sve je u svom vremenu. Tako i članstvo male Crne Gore u velikom NATO 2017. Hemija vlasti. Nacionalne i međunarodne. Spoj najgore, korumpirane i mafijaške vlasti DPS, i najgoreg, trampovskog i jastrebovskog NATO/SAD.

Isto je i sa „vrednostima". Kada o njima govore predsednik SAD Donald Tramp i premijer Crne Gore Duško Marković (da baš ova dvojica koji su se onako „ravnopravno" susreli na onom samitu), tada je to samo po sebi indikativno. Ipak, istorije radi, podsetimo, realne vrednosti Zapada, u poslednjih pola milenijuma, istorijski su se manifestovale kao krajnje kontradiktorne, džekilihajdovske, sa najvišim vrhovima humanizma, ali i sa najmračnijim mrakovima varvarstva. Tek nakon ovog podsećanja, postaje do kraja jasno: onaj „ravnopravni" susret, kao i ono naše članstvo, na žalost, deo je ovog drugog, a ne onog prvog.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1465 / 16.novembar 2018.       BANKARSKI SISTEM NA PRAGU NOVE KRIZE...

 

Monitor broj 1464

Monitor broj 1464 / 2.novembar 2018.     ĆERANJE:Između dva mraka (Zoran Radulov...

 

Monitor broj 1463

Monitor broj 1463 / 2.novembar 2018.   BAGER U SUZI EVROPE:Sve je isto, samo Tare ne...