Monitor.co.me

Nemačka

E-mail Ispis PDF
Čak ni najsolidnija ekonomija i demokratija EU, kakva je Nemačka, nije uspela da izbegne najveću kontradikciju, problem i opasnost Zapada, njegovo tridesetgodišnje isklizavanje udesno, od desnog centra ka ultradesnici, od stvarnog centra ka „ekstremnom centru", kako ga je lucidno prozreo Tarik Ali. Ovo ne može da sakrije, čak ni najkorektnija dugogodišnja vlada(vina) jedne Angele Merkel.

Epitet najkorektnije, ova vlada(vina) je najviše zaslužila, ponašanjem u toku velike izbegličke krize u Evropi, koja je započela 2010., a eskalirala 2015. Otvorenost, pomoć i empatija, koje su prema nevoljnicima u ovoj krizi demonstrirale nemačka klancelarka i njena vlada, bile su „socijaldemokratskije" nego kod većine evropskih i svetskih socijaldemokratskih partija. Da li zbog velike postnacističke lekcije, koju je njena zemlja primerno savladala, ili zbog njene velike lične hartizme, inteligencije i hrabrosti, ili i zbog jednog i zbog drugog, ostaje da se prouči, ali je jedno sigurno, zasluge za ovo, nemačkoj kancelarki ostaće, čak i bez obzira na sve ostalo, što se dogodilo, i što još može da se dogodi.

A već se dogodilo i ono drugo, i ni to ne treba da se zaboravi. Dugotrajno parazitiranje nemačke ekonomije, posebno njenog krupnog kapitala, bankarstva i finansija, od EU, i njene siromašnije, mediteranske, posebno grčke periferije. I to putem evropskog, transnacionalnog, nemačkog, grčkog i ostalog, kapitalističkog klasnog saveza, vlasti i rata, nemačkih, grčkih i ostalih kapitalističkih oligarha, protiv nemačkih, grčkih i ostalih radnika. Koji je svoj negativni vrhunac, imao u najbrutalnijem i najnedemokratskijem gušenju, jedne legitimne i legalne evropske vlade u novije vreme, prve vlade levičarske koalicije Sirize, i njenog lidera, Aleksandra Ciprasa, u Grčkoj, 2015.

Gušenje prve vlade Sirize i Aleksandra Ciprasa u Grčkoj 2015., bilo je, zapravo, prvo veliko klasno i političko (ne)delo, nemačkog, grčkog i evropskog „ekstremnog centra", posle izbijanja velike svetske ekonomske i finansijske krize 2008. Nakon ovoga, usledila su slična (ne)dela ovog istog lažnog centra, glokalnog inkubatora, „zmijskog jajeta" desnog ekstremizma odnosno novog fašizma, kako se ovaj nekada ispravno zvao. Najpre, 23. juna 2016., Breksit u UK, a onda, još zloslutnije, 8. novembra iste godine, izbor Donalda Trampa za novog predsednika u SAD.

Sve do današnjeg dana, iz nemačke vlade i vlasti, nije došao ni najmanji znak, priznanja i svesti, o postojanju bilo kakvog „ekstremnog centra", pa, naravno, ni o sopstvenom, i to veoma značajnom, učešću u „radu" ovog centra. Poslednja prilika za ovo priznanje i svest, bili su parlamentarni izbori u Nemačkoj 2017. Postizborni pregovori oko nove vlade trajali su nekoliko meseci, ali manje oko programa, a najmanje, ili čak ni malo, u pravcu osvešćivanja i napuštanja lažnog „ekstremnog centra", u korist nekog eventualnog novog i stvarnog centra, kao početka neke nove, stvarne i progresivne alternative za Nemačku, Evropu i svet.

Zbog toga je i nova vlada Nemačke, zasnovana na još jednoj takozvanoj velikoj koaliciji, onoj između Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, i Socijaldemokratske partije (SPD) Martina Šulca, u najboljem slučaju, samo još jedno odlaganje problema. Ne stavi li se problem demontiranja lažnog „ekstremnog centra", te izgradnje nekog novog i stvarnog centra, kao početka neke nove, stvarne i progresivne alternative, veoma brzo na dnevni red, međutim, na nekim sledećim izborima, Nemačka, Evropa i svet, mogli bi da se probude, sa, u međuvremenu, veoma ojačalom, i do same vlade i vlasti stasalom, onom drugom, ultradesnom Alternativom za Nemačku (AfD).


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...

 

Monitor broj 1468

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...