Monitor.co.me

PRIPREMA ZA MATURSKO VEČE: Visoka cijena instant glamura

E-mail Ispis PDF
maturaU zemlji u kojoj je prosječna plata 511 eura, a dobar dio stanovništva živi (preživljava), kako iz Monstata navode, od dva eura dnevno, opremiti maturanta pravi je podvig i finansijski šok za roditelje.

Maturska ekskurzija, osamnaesti rođendan i matursko veče predstavljaju ozbiljnu investiciju koja nerijetko zahtijeva od roditelja da podižu kredit ili se zadužuju na drugi način.

Srednjoškolci, pa i đaci iz osnovnih škola, sa epitetom ,,selfie generacija" koje svoje ličnosti grade po kriterijumima nametnutim na društvenim mrežama, priliku za trku u onlajn prestižu nalaze na maturskoj večeri.

Psihološkinja Jelena Pajović ističe da su mature nekada doživljavane mnogo drugačije. I po njenom mišljenju ozbiljnije.

,,To je bio korak koji je značio da znamo mnogo više i da postajemo mladi ljudi sa velikim željama, planovima i očekivanjima. Prije svega od sebe, a zatim i od života'', kaže ona i dodaje da je u odnosu na to vrijeme, u doživljaju mature, uticaj društvenih mreža i raznih medija, učinio prisutnim faktor prestiža.

Kada je riječ o očiglednom oponašanju estradnih umjetnika, psihološkinja Pajović smatra da su odgovorni i društvo i roditelji.

,,Svakako da na ponašanje i oponašanje utiču i roditelji i društvo'', kaže Pajovićeva i dodaje da, kada napravimo selekciju sadržaja koji dijete čita i gleda već smo jedan korak dalje ka uspješnijem i zdravijem psiho-fizičkom razvoju ličnosti. „Kič i šund je lako objasniti", ističe ona.

Tanja Stijović, majka maturantkinje i polumaturantkinje, kaže da je jasno koliko je finansijski teško opremiti djecu za maturu ako se o tome razmišlja unaprijed. Za ovu priliku ona je izdvojila jednu svoju cijelu platu koju kao prosvjetni radnik zarađuje.

A kakve su cijene stvari neophodnih za instant glamur maturske večeri?

Kada su u pitanju djevojke, nepisano je pravilo da je njihovo pripremanje za maturu skuplje. Mnogo skuplje, reklo bi se, sudeći po cijenama toaleta u popularnim buticima.

Cijene haljina u podgoričkim buticima kreću se od 240 do čak 780 eura.

Za ovu sezonu maturskih večeri, rekordno plaćena haljina koštala je 4.000 eura. Vezena je zlatnim koncem.

Posljednjih godina trend je da maturantkinje, pa čak i polumaturantkinje, svoje haljine šiju u ateljeima istaknutih crnogorskih modnih kreatora. Ukoliko želite toaletu sa potpisom Lazara Ilića, Marine Banović, Milene Đurđić, Nataše Pejović, Bojane Jovetić ili Ivane Murišić, za to ćete morati da izdvojite i do 700 eura. Jeftinija varijanta jeste odlazak kod šnajderki i šivenje haljina po modelima sa društvenih mreža i modnih revija. Međutim, ni ovakav poduhvat nije mnogo povoljniji, s obzirom na to da je potrebno platiti materijal, a samo šivenje košta između 150 i 200 eura.

Osim haljina, tu su i cipele, tašne, nakit koji se mogu naći po relativno jeftinim cijenama, u zavisnosti od butika u kojima se prodaju.

Kada je u pitanju šminka, mnoge maturantkinje odlučuju se na profesionalni mejkap, koji košta 50 eura. Tu se može dodati i trošak za manikir, korekciju obrva i frizuru.

Večera u hotelima koji organizuju proslave matura košta oko 25 eura, dok se dodatno plaćaju i „afterparti" žurke koje se organizuju nakon ponoći. Pri tom treba novac izdvojiti i za fotografa. Ni trend iznajmljivanja limuzina za ovu priliku ne izostaje.

Sudeći po ovim podacima, stiče se utisak da je matura u drugi plan gurnula ono što bi trebala da predstavlja. Korak ka zrelosti izgubio je značaj u odnosu na koračanje u skladu sa aktuelnim modnim trendovima.

Nerijetko se, kao posljedica utrkivanja u glamuru, kod adolescenata javljaju i kompleksi i osjećaj inferiornosti.

Psihološkinja Pajović navodi da su zanemarivanje od strane roditelja i nedovoljno kvalitetnog vremena provedenog sa djecom doprinijeli problemu isključivo spoljašnjeg obilježavanja osobe.

,,Unutrašnja neadekvatnost i nepotpunost leži i skriva se iza spoljnjeg obilježja kao sto je markirana odjeća, jer takvim načinom odijevanja lakše pristupamo kolektivnom identitetu u nedostatku ličnog'', kaže Pajovićeva.

Ona dodaje da kod stabilno formirane ličnosti kompleksi ne postoje.

,,Ukoliko vaspitanje teče kroz usvajanje kvalitetnih obrazaca ponašanja, moralnih kvaliteta, isticanja individualnosti i kulture koja nikada neće izaći iz mode, za komplekse nema prostora", ističe.

Tanja Stijović smatra da su neka druga ulaganja u djecu mnogo bitnija od kupovine maturske haljine.

,,Iskreno mi je žao da se bilo koje dijete suočava sa kompleksima iz ovih razloga. Prava ulaganja u djecu nemaju za rezultat komplekse", navodi ona.

 

Miljana DAŠIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...