Monitor.co.me

Parking

E-mail Ispis PDF
Njegov omiljeni stol bio je slobodan, iako je bašta restorana bila puna gostiju; ne samo konobari nego i redovni gosti su znali da je to "njegovo mjesto". Sasvim rijetko, dešavalo se da gosti koji bi prvi put došli u ovaj popularni restoran, na svoju ruku sjednu za taj njegov stol, prije nego što bi ih Fadil, šef sale, uputio za neki drugi slobodni stol.

Espresso (kratki!) i njegova pepeljara (velika, emajlirana pepeljara za havane), našli su se na stolu u skladu sa ustaljenim, davno uspostavljenim redom. Dok je još miješao šećer (uvijek samo jedna kesica), prethodno presjekavši vrh svoje cigare, zazvonio je mobilni:

- Evo me na parkingu. Dolazim. – javio mu je prijatelj sa kojim je dogovorio susret.

Prošlo je dobrih petnaest minuta, plavi dim cohibe već je mirisali cijelom

baštom restorana, kada se prijatelj najzad pojavio.

- Šta bi, parking je pred restoranom, gdje si se toliko zadržao?

- Parkirao sam preko mosta, kod Holliday Inn-a, pa dok sam stigao...!

- Zašto tamo kad ti je ovaj parking pred nosom!?

- Uvijek sam parkirao tamo. Moj konzervativizam mi ne dopušta da u ovim godinama mijenjam parking – odgovori prijatelj, uz osmijeh klimnu glavom kelneru i poruči čaj od nane.

- Bio sam u selu. Sređivao voćnjak, pokupio i složio grane od proljećnjeg rezanja. Čistio dvorište. Posla preko glave, cijeli dan sam radio. Poslije večere, pošao sam na spavanje u onu malu sobu prema planini. Bila je topla noć pa sam otvorio prozor. Usred noći probudila me groznica. Ali kakva groznica!? Nikada u životu nisam se tako tresao; činilio mi se da i krevet poskakuje, zubi su mi cvokotali tako jako da sam u jednom trenutku zagrizao u jorgan da se ne polome. U jednom trenutku sam pomislio: gotovo je! Ovo mora biti predsmrtna groznica! Krajnjim naporom, u bunilu, ustao sam iz postelje da potražim neki aspirin ili bilo kakav lijek. Posrćući i bauljajući po kući, tresući se bez prestanka kao prut, i prevrnuvši cijelu kuću, najzad sam pronašao neke antibiotike. Vratio sam sam se u postelju, pokrio se jorganom i u toj groznici nekako dočekao zoru. Ujutro, kad mi je bilo malo bolje, izišao sam, uzeo ašov i motiku, i na kraju voćnjaka, iza kuće, iskopao rupu...

- Još samo treba da mi kažeš kako si zatim legao u tu rupu! – sa tonom zebnje u glasu pokušao se našaliti njegov prijatelj pomno ga slušajući.

- Naime, upravo s tom namjerom sam i iskopao rupu. Rupa je još tamo, nisam je zatrpao.

Iznenađen tim odgovorom, pažljivo se zagledao u prijatelja. Ovaj je mirno

miješao šečer u svom čaju, kašičica je lupkala o tanki porcelan šolje, miris nane diskretno se miješao sa mirisom dima cohibe:. Sve je izgedalo normalno. Znak za uzbunu bio je njegov mirni izraz lica: nije se šalio! Nije bilo sumnje: cijela priča bila je istinita. I ona pomisao na predsmrtnu groznicu, i ta iskopana rupa iza kuće, i namjera da u nju spusti svoje tijelo!

Neprimjetno, prešli su na druge teme. Pred kraj razgovora, tapšući ga srdačno po ramenu, podsjeti svog prijatelja:

- Sljedeći put, parkiraj auto ovdje, mnogo je praktičnije.

- Slijedeći put, parkiraću ga opet tamo, na istom mjestu.

Kada je prijatelj otišao, ostao je za stolom još neko vrijeme, puštajući da

mu se srede misli. Kroz miris nane i dima cohibe, najzad izroni potpuno jasno pitanje sa kojim ga je suočio ovaj susret:

Zar su na to spala sva naša očekivanja, zar je to sve što nam ovaj svijet još može ponuditi: da ne mijenjamo parking? Zar je cijeli žIvot samo traženje mjesta na koje ćemo se, kad dođe vrijeme, jednom zauvijek, parkirati?


Ferid MUHIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...

 

Monitor broj 1454

Monitor broj 1454 / 31.avgust 2018. SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE U CRNOJ GORI – Š...