Monitor.co.me

Revolveri u naoružanju crnogorske vojske

E-mail Ispis PDF
Iako je bajonet itekako bio popularan početkom XX vijeka u vježbama za blisku borbu, crnogorski vojnici nijesu voljeli da se puno oslanjaju na njega jer im je smetao pri ciljanju. Zbog toga je u vojnim krugovima crnogorske vojske odlučeno da je za blisku borbu najbolje koristiti revolver. Time se računalo da jedan dobar strijelac može da savlada pet do sedam neprijatelja u borbi prsa u prsa. Mnogi izvještaji, naročito oni iz Drugoga balkanskoga rata kazuju nam da su Crnogorci upravo zbog toga bili izuzetno opasni u jurišima kad se približe neprijatelju, što su dobro ośetili bugarski vojnici.

Među crnogorskom pješadijom, kretale su se dvije vrste revolvera: ,,Gasser M. 1870" i ,,Smith & Wesson M. 1871". Gaser revolveri bili su popularni i slovili su za najbolje na svijetu. Njih je Crna Gora prvi put nabavila još sedamdesetih godina XIX vijeka, kada knjaz Nikola u Austrougarskoj kupio 4.000 revolvera, proizvedenih u firmi Gasser, kraj Beča. Ovo oružje bilo je i ubojito i sigurno, a vađenje i punjenje čaurica bilo je mnogo brže i jednostavnije, nego kod drugih proizvođaca. Zbog toga je postao omiljeno oružje kod Crnogoraca, pa je ubrzo dobio naziv ,,crnogorski revolver", i do 1910. kupljeno je još 20.000 komada. Crnogorci su u vojno – oružanoj radionici na Rijeci Crnojevića vršili prepravke ovih revolvera i prilagođavali ih svojim potrebama. Zvanična verzija revolvera unifikovanog u Crnoj Gori imala je cijev dugu 240 mm i doboš kapaciteta od 6 metaka. Za punjenje je korištena Werndl karabinska municija smanjenog punjenja, kalibra 11,2 mm, koja se kupovala u firmi Roth u Beču ili prepravljala na Cetinju. Na "crnogorskom" revolveru nalazila se utisnuta kruna i monogram ,,H – I" (skraćenica od ,,Nikola I") na dnu cijevi.

Ovaj broj Gaser revolvera nije bio dovoljan crnogorskoj vojsci. Knjaz Nikola nekoliko puta se obraćao Rusiji za pomoć, u vidu slanja 25.000 ruskih revolvera neophodnih Crnoj Gori. Nakon nekoliko godina odlaganja i zatezanja Rusija je izašla u susret i Crnogorcima na poklon septembra 1904. poslala: 25.000 revolvera ,,Smith & Wesson", 1.250.000 bojevih metaka i 2.000.000 puščanih zrna za moskovke. Već 1905. počelo se sa besplatnim izdavanjem ,,ruskih revolvera", kako su se u Crnoj Gori tada nazivali. Prvo su ih dobili oni vojnici aktivne vojske, koji nijesu imali Gaser. ,,Ruski revolveri" su se Crnogorcima manje dopadali od Gaserovih, jer nijesu bili naviknuti na rukovanje njima pa je bilo dosta nesrećnih slučajeva samoranjavanja ili ubistva. Zato je najviše fišeka kupovano za crnogorski revolver. U toku 1911. godine Ministarstvo vojno kupovalo je čaurice kod firme ,,Sellier & Bellot" koja se nalazila u Pragu. Samo je u januaru mjesecu za crnogorski revolver nabavljeno 50.000 čaurica, koje su koštale 1.500 perpera. U Crnu Goru, preko poznanstava Ilije Hajdukovića, stizale su razne ponude za kupovinu municije. Kompanija ,,Anninger & Co" iz Trsta nudila je crnogorskoj vojsci fišeke od ,,smitvesona" po cijeni od 14,5 kruna za 100 komada.

Poklonom iz Rusije, crnogorska vojska uspjela je da opskrbi svakog svog obveznika revolverom. Tako su crnogorski vojnici bili vjerovatno jedini u svijetu, koji su istovremeno bili naoružani i puškom i revolverom.

Boban BATRIĆEVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1457 / 21.septembar 2018. KAKO JE REGIONALNI VODOVOD IZGUBIO 12 MILIONA EUR...

 

Monitor broj 1456

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...