Monitor.co.me

KAD DONALD TRAMP ISPUNJAVA OBEĆANJA: Novi svjetski haos

E-mail Ispis PDF
palestinaPonedeljak, 14. maj u Izraelu i Palestini bio je dan slavlja i smrti. U Izraelu su Jevreji slavili 70. godišnjicu osnivanja države. Ivanka Tramp, u Jerusalimu je otvarala ambasadu SAD, a premijer Benjamin Netanjahu zahvaljivao se njenom ocu zato što je ambasadu iz Tel Aviva prebacio u taj grad. Netanjahu je govorio o „velikom danu za mir" jer „mir koji počiva na lažima može jedino da se razbije o stijene bliskoistočne realnosti".

Za to vrijeme, na žičanoj ogradi kojom su izraelske vlasti ogradile Pojas Gaze, dio teritorije palestinske samouprave, dešavala se kataklizma. Televizijske slike prikazale su stradanja, dim i oganj.

Protesti Palestinaca na 12 lokacija u Gazi ka granici s Izraelom „smirivani" su brutalnom reakcijom vojske. Po dosadašnjim podacima, smrtno je stradalo 59 ljudi. Prema tvrdnjama Ministarstva zdravlja u Gazi, među žrtvama je i osmomjesečna djevojcica koja se ugušila od suzavca koji su ispalile izraelske snage. U masovnim protestima povrijeđena je 2.771 osoba, polovina od tog broja ima povrede od vatrenog oružja.

To je najkrvaviji dan na ovom području od 2014. godine. Protesta je bilo i u nekoliko mjesta na Zapadnoj obali, kao i u Istočnom Jerusalimu. Na granici Gaze s Izraelom, palestinski organizatori Velikog marša povratka od kraja marta održavaju proteste svakog petka. Tokom proteklih sedmica ubijeno je više od 45 Palestinaca, a mnogo veći broj je ranjen u izraelskoj snajperskoj vatri.

Portparol izraelske vojske je rekao da je armija imala nalog da po svaku cijenu spriječi Palestince pri prelasku granice te da je Hamas koristio civile kao štit i pod krinkom protesta planirao napade na izraelska pogranična mjesta. Vojska je u ponedjeljak popodne bombardovala sedam lokacija na kojima su navodno smješteni borci Hamasa.

Narednog dana, 15. maja, Palestinci su obilježavali Dan katastrofe (Nakba) u znak sjećanja na progon stotina hiljada ljudi nakon osnivanja države Izraela 14. maja 1948. Obalsko područje Gaze je u potpunoj blokadi već više od decenije, a kao dodatni razlog za proteste došlo je preseljenje američke ambasade u Jerusalim gdje su 37 odsto stanovnika Palestinci koji istočni dio grada smatraju svojom prijestonicom.

„Izrael je suverena nacija s pravom da sama odredi svoj glavni grad", rekao je predsednik SAD Donald Tramp u video-poruci emitovanoj na otvaranju ambasade. Njegov portparol je nakon eskalacije saopštio da je isključivi krivac radikalni Hamas koji ,,cinično koristi situaciju". Zgrada ambasade nalazi se blizu linije razgraničenja, koja je nakon rata 1948. godine razdvojila Izrael i Jordan. U tom ratu Izrael je osvojio Zapadni Jerusalim.

Palestinci žele vlastitu državu sa glavnim gradom - Istočnim Jerusalimom, koji je Izrael oduzeo od Jordana tokom rata 1967. Izrael je anektirao Istočni Jerusalim 1980. i proglasio čitav grad glavnim gradom jevrejske države.

Vašington i Tel Aviv su usamljeni u svom tumačenju.

Kuvajt je zatražio hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da SAD „više nisu dio rješenja" na Bliskom istoku, označio Izrael „teroristickom državom" koja čini genocid, te povukao ambasadore iz Izraela i SAD.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija Zeid Rahad al Husein osudio je „odvratne povrede ljudskih prava" od strane Izraela i zatražio da odgovorni budu kažnjeni. „Izrael mora da poštuje pravo na mirne demonstracije i da se drži načela primjerene primjene sile", rekla je šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Šta tjera tog čovjeka da baš na 70. godišnjicu progona Palestinaca iz današnjih izraelskih oblasti organizuje proslavu povodom simboličnog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu? Zgrada, koja otpola leži u Istočnom Jerusalimu, dakle tamo gdje bi Palestinci u slučaju rješenja sa dvije države htjeli da imaju svoj glavni grad? To je diplomatski šamar mnogim Palestincima. Donald Tramp je odgovoran za mnogobrojne mrtve i povrijeđene, ocijenila je jedna njemačka komentatorka. ,,Veoma je jednostavno – to je potez usmjeren na njegovu evangelističko-hrišćansku bazu birača", kazao je Martin Indajk, bivši specijalni izaslanik SAD-a za izraelsko-palestinske odnose i raniji ambasador u Izraelu. „Odluka o Jerusalimu poništava ostatak bliskoistočne strategije... Toliko je neizbalansirana da se morao očekivati bijes Palestinaca".

Tramp je u decembru najavio da će američka ambasada iz Tel Aviva biti prebačena u Jerusalim, ispunjavajući obećanje koje je dao u predizbornoj kampanji. Ovom odlukom Tramp je raskrstio s dugogodišnjom američkom spoljnom politikom, koju su vodili njegovi prethodnici. Odluka je naišla na kritike širom svijeta. Međunarodni konsenzus bio je da status Jerusalima bude dio finalnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

Time je, ističe Stiven Špigel, direktor Centra za razvoj Bliskog istoka pri Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, torpediran relativni ugled koji je Tramp uživao na Bliskom istoku čime su i SAD jedno vrijeme bile shvaćene kao najozbiljniji posrednik u pregovorima.

Trampova odluka je po stručnjacima za međunarodno pravo povreda obavezujuće rezolucije Savjeta bezbjednosti. To što je Izrael anektirao Istočni Jerusalim, nespojivo je sa važećim statusom tog grada kao dijela palestinskih područja. SAD su prekršile odluku u čijem su donošenju učestvovale. Riječ je i o nasilnoj aneksiji, i zapovijest je međunarodnog prava da treće zemlje to ne smiju da priznaju.

Profesor Kristijan Tomušat, član Pravnog fakulteta u Berlinu upozorava da će Izrael možda iskoristiti priliku da dalje ograničava prava Palestinaca na boravak u Istočnom Jerusalimu. „Okupacione vlasti su proteklih godina stalno pokušavale da otjeraju Palestince iz Istočnog Jerusalima, tako što im je oduzimano pravo na stanovanje poslije kratkog odsustva, ili im nisu izdavane građevinske dozvole", navodi Tomušat, bivši član i predsjedavajući Komisije UN za ljudska prava.

Palestinska uprava je pozvala druge diplomatske misije i ambasade da bojkotuju otvaranje američke ambasade. Za Palestince je ovo znak da su Amerikanci u potpunosti na izraelskoj strani i da im nije stalo do njihovih prava. „Oni su ovim u osnovi rekli: Mi smo protiv ostvarenja vaših snova da dobijete državu", prokomentarisao je Džavad Sijam, palestinski aktivista.

Otvaranje Ambasade SAD poklapa se s obnovljenim dramatičnim tenzijama izmedu Izraela i Irana. Tramp je objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma koji je, poslije višegodišnjih pregovora, potpisan 2015. Sve sankcije koje su bile stavljene na led atomski sporazum s Iranom, momentalno se vraćaju na snagu. Od svih načina da se izađe iz sporazuma, ovaj je najopasniji.

Ostali potpisnici – Njemacka, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina – signalizirali su spremnost da ostanu u sporazumu koji je potpuno ispunio funkciju.

Tramp se pozivao na informacije izraelskog premijera Netanjahua, a koje tobože dokazuju da Iran krši sporazum. Većina evropskih političara i komentatora ocijenila je Netanjahuov nastup čistom propagandom. „Sporazum je funkcionalan i ispunjava cilj koji garantuje da Iran ne razvija nuklearno oružje. EU je odlučna da ga sačuva", poručila je Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsjednik Emanuel Makron pozvali su Iran na uzdržanost i nastavak ispunjavanja obaveza kao što je saradnja s međunarodnim kontrolorima. U zajedničkom saopštenju pozvali su Vašington da „izbjegne preduzimanje akcije koja ometa sve ostale strane u dogovoru da ga u potpunosti sprovedu".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je odluka SAD razočaravajuća i neosnovana jer se Iran striktno pridržava sporazuma. Moskva će nastaviti razgovore s drugim potpisnicama sporazuma i nastaviti da razvija bilateralne odnose s Iranom. Iranski šef diplomatije Mohamad Džavad je proteklih dana putovao u Peking, Moskvu i Brisel radi sastanaka sa svojim kolegama iz zemalja potpisnica sporazuma.

Odluka Donalda Trampa da SAD napuste sporazum s Iranom odraziće se na sve firme koje posluju u toj zemlji. Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton je rekao da sankcije protiv Irana „odmah" stupaju na snagu za sve nove ugovore. Privrednici najveće evropske ekonomske sile Njemačke, žale zbog odluke Bijele kuće, rekao je predsjednik Saveza njemačke industrije Diter Kempf. Kempf je naveo da EU mora, zajedno s Rusijom i Kinom, jasno staviti do znanja da ostaje privržena sporazumu. „Naši privrednici su imali velike nade od otvaranja tržišta i podizanja sankcija. Ti izgledi su sada pomućeni". Tramp ne čuje.


Izvori terorizma

Postavlja se pitanje, šta tjera Trampa da jednim potpisom uništi teškom mukom skrpljeni atomski sporazum s Iranom i to bez savjetovanja s evropskim partnerima i ikakvog plana? Da time krene k novoj eskalaciji na Bliskom istoku? Da surva u egzistencijalnu krizu mirovni poredak koji sedam decenija postoji u Evropi i u saradnji s Evropom?

Dio odgovora je: Donald Tramp nije nikada prije radio kao demokratski izabrani političar. On nije socijalizovan u tom poslu koji se sastoji od uzimanja i davanja, od mukotrpnog stvaranja kompromisa, od vaganja prednosti i mana, od promišljanja posljedica političkog djelovanja nekoliko poteza unaprijed. Događaji ovih dana pokazuju uništiteljsku moć tog čovjeka. Donald Tramp nema plan B. On djeluje i ne misli na posljedice koje će možda doći za četiri ili osam godina. Njemu je svejedno kakve posljedice van SAD imaju njegovi potezi i tirade.

,,Proizvedena je potpuno lažna fiksacija u odnosu na Iran kao centar terorizma u svijetu, što je budalaština, jer se jučer pokazalo transparentno ko su izvori terorizma u svijetu", kazao je, komentarišući zbivanja u Jerusalimu, ugledni vanjsko-politički analitičar Zlatko Dizdarević. ,,Prema mom uvjerenju, osjećaju i onome što znam to je izmaklo svakoj mogućoj kontroli - političkoj, civilizacijskoj i ljudskoj. To više nema veze s politikom. Taj par, Netanyahu i njegova podrška Donald Trump su ušli u priču koja potpuno destruira sve što je politika i razum , rekao je Dizdarević.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...

 

Monitor broj 1454

Monitor broj 1454 / 31.avgust 2018. SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE U CRNOJ GORI – Š...