Monitor.co.me

Ujedinjeno kraljevstvo

E-mail Ispis PDF
Nakon tri decenije pustošenja periferije, lažni odnosno „ekstremni centar" (Tarik Ali), ispod kojeg se, zapravo, krije inkubacija desnog ekstrema, došao je po svoje, i u same centre svetskog kapitalističkog sistema, pa i u sve četiri zemlje velike četvorke, SAD, Nemačku, Francusku, i Ujedinjeno kraljevstvo (UK). Samo što je i u ove četiri zemlje, on došao u različitim, manje ili više odmaklim odnosno „uznapredovalim" fazama inkubacije.

Nakon poslednjih predsedničkih izbora u SAD, 2016., inkubacija „ekstremnog centra" odnosno desnog ekstrema, u ovoj zemlji, odmakla je najdalje. Iz „zmijskog jajeta" ovog „centra", osobeni desni ekstrem, u liku polufašiste Donalda Trampa, već se izlegao, izašao na svetlo dana. U Nemačkoj i Francuskoj, ni sve turbulencije izbora 2017. nisu prekinule status kvo; suočavanje sa „ekstremnim centrom", i njegovim otrovnim plodom, samo je odloženo. U tom pogledu, UK pozicioniralo se negde između, sa određenim sličnostima i razlikama, sa „zaostalom" Nemačkom i Francuskom, odnosno sa „uznapredovalim" SAD.

Glavna sličnost između UK, na jednoj, i Nemačke i Francuske, na drugoj strani, jeste u njihovoj trenutnoj stabilnosti, ali ovde počinje i glavna razlika među njima. Trenutna stabilnost u UK je solidnija, nego što je ona u Nemačkoj i Francuskoj, i to kako zbog njegove specifične istorije, kulture i tradicije, tako i zbog, ipak, „naprednije" faze one inkubacije. U Nemačkoj i Francuskoj, suočavanje sa lažnim odnosno „ekstremnim centrom", nije ni započelo, u UK, ono, doduše, nije „uznapredovalo" koliko u SAD, ali jeste, značajno više, nego u Nemačkoj i Francuskoj.

Suočavanje o kojem je reč, u UK, započelo je sa šokom Breksita, 23. juna 2016. Ovaj šok, u UK, već je doneo, najmanje jednu negativnu, i jednu pozitivnu promenu. Ona prva, više je poznata. Identitetska histerija, koja, kao lančana reakcija, već dovodi u pitanje, čak i vekovima neupitne spoljne granice. A koliko je ovaj teren pogodan za beskonačne ekstremno-desničarske manipulacije i sporednifikacije, makar mi na Balkanu, dobro znamo.

Po zakonu akcije i reakcije, međutim, šok Breksita, u UK, kao i šok Trampa, u SAD, već je doneo i najmanje jednu pozitivnu promenu. Snažniju artikulaciju jednog novog progresivnog odgovora. Korbinovaca u UK, sandersovaca u SAD. U UK, korbinovci su već uspeli, da staru, dobru Laburističku partiju, preuzmu od blerovaca, u SAD još uvek je otvoreno, manje jasno i izvesno, da li će sandersovci uspeti da staru, dobru Demokratsku partiju, preuzmu od klintonovaca, ili će, zajedno sa drugim bliskim u toj velikoj zemlji, morati da potraže neku potpuno novu, progresivnu alternativu.

Kako god, upravo ova potonja, pozitivna promena, omogućava nam, da i ovaj, prilično mračni tekst o današnjem Zapadu, završimo, istina, po malo humorno, ali i sasvim ozbiljno, optimistično i pozitivno. „Amerika i Engleska biće zemlja proleterska". Starije generacije, u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, sigurno pamte ovaj slavni refren, iz one stare, prohujale herojske borbe jugoslovenskih partizana i proletera pre skoro osam decenija. Kako sada stvari stoje, naime, zahvaljujući ovoj promeni, korbinovcima u UK, i sandersovcima u SAD, pre svega, san i nada jugoslovenskih partizana od pre skoro osam decenija, nisu više samo to, to jest san i nada, nego su i realna mogućnost i alternativa. Naravno, sve ovo, u onom širem, dubljem i boljem smislu, značenju i pojmu proletera odnosno proletarijata, o kojem je i u ovoj seriji Altervizije, jednom već bilo reči.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...

 

Monitor broj 1454

Monitor broj 1454 / 31.avgust 2018. SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE U CRNOJ GORI – Š...