Monitor.co.me

ANĐELKA NENEZIĆ, DIREKTORICA UNDERHILL FESTA: Film može promijeniti društvo

E-mail Ispis PDF
underhillDeveti po redu festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhill Fest biće održan od petog do 12. juna u Podgorici. UnderhillFest je festival na kojem se prikazuju dugometražni dokumentarni filmovi nastali u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Cilj festivala jeste edukacija javnosti o značaju dokumentarnog filma, odnosno moći koju on ima u predstavljanju i rješavanju društvenih problema u svijetu.

Ovogodišnji festival će biti svečano otvoren na terenu KK Budućnost u Njegoševom parku dokumentarcem Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb, autorke Sofi Fajns. O ovom fimskom žanru, festivalu i novinama koje će publika imati prilike da vidi, razgovarali smo sa direktorkom Underhill-a, diplomiranom producentkinjom Anđelkom Nenezić.

MONITOR: Ubrzo počinje deveti UnderhillFest. Kako teku pripreme? Kakva su Vaša očekivanja kada je riječ o posjećenosti?
NENEZIĆ: Kao i svake godine vrlo radno. Mala ekipa koja priprema festival od trenutka kad se završi... UnderhillFest je od samog početka našao put do svoje autentične publike. Posjećuju ga ljubitelji dokumentarnog filma, naravno i studenti režije i ostalih fakulteta, ali i srednjoškolci željni saznanja o ovom filmskom izrazu. Naravno, dio naše publike je i stručna javnosti. Tako da slobodno mogu reći da UnderhillFest doprinosi ovom gradu i zemlji kvalitetnom filmskom edukacijom.

MONITOR: Underhill je festival koji se održava skoro deceniju. Koja je bila osnovna zamisao kada se pristupilo osmišljavanju ovog festivala i da li se nešto u međuvremenu promijenilo?
NENEZIĆ: Osnovna zamisao bila je da je Crnoj Gori i Podgorici neophodan festival dugometražnog dokumentarnog filma, kulturni događaj koji nije komercijalan. Znamo kako je prije deset godina iz različitih razloga film bio u Crnoj Gori marginalizovan. Bioskopi su se zatvarali, publika skoro da nije mogla da pogleda pravi umjetnički film. Udružili smo naše znanje, iskustvo, entuzijazam... Negdje smo i rizikovali, ali napravili smo festival koji je prepoznat u cijelom regionu, a i šire. Mijenjale su se lokacije, naš tim se podmlađivao i uspjeli smo da od UnderhillFest-a napravimo nezaobilazni datum u kulturnom kalendaru glavnog grada i zemlje.

MONITOR: Da li je dokumentarni film u našoj zemlji i dalje na marginama?
NENEZIĆ: Naša misija svake godine je odrađena. U Podgoricu dovodimo najznačajnija imena iz svijeta dokumentarizma. Na UnderhillFest-u su prikazivani i filmovi iz Crne Gore, što nas raduje.. Ali nedovoljno.

MONITOR: UnderhillFest se bori za afirmaciju ne samo dokumentarnog filma u Crnoj Gori, nego i kulture uopšte. Koliko je ta borba teška?
NENEZIĆ: Počeli smo od nule. Odlučili da festival bude u bašti kafea Soul II Soul. Umjesto novca koristili smo lične kontakte za usluge koje su nam potrebne da bi festival zaživio. Bilo je teško, ali i zanimljivo i inspirativno. Mislim da to dokazuje i činjenica da ista ekipa organizuje festival devet godina.

MONITOR: Da li postoji podrška institucija pri organizaciji UF!-a?
NENEZIĆ: Naravno, prvenstveno od Ministarstva kulture, ali i od Glavnog grada.... Ministarstvo kulture prepoznaje značaj ovog festivala i daje nam podršku i novčanu pomoć.

MONITOR: Na osnovu kojih kriterijuma je sprovedena selekcija filmskog programa za deveti Underhill?
NENEZIĆ: Jedini kriterijum je da je film odličan. Tako je i svake godine. Na UnderhillFest-u možete pogledati filmove koji su nagrađeni Oskarom ili drugim prestižnim nagradama – gledate filmove vrhunskih produkcija, ali isto tako i one sa minimalnim budžetom – snimljeni npr.mobilnim telefonom. Takođe se vodimo činjenicom da film može da promijeni i pokrene društvo, a još važnije, da pokrene emociju.

MONITOR: Zbog čega je baš film Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb odabran za otvaranje festivala?
NENEZIĆ: Zato što je to jedan fenomenalan film o revolucionarnoj muzičkoj umjetnici, supermodelu i filmskoj zvijezdi.

MONITOR: Prethodne godine je pokrenut program RAD, koji okuplja autorke i producentkinje iz zemalja Jugoistočne Evrope. Možete li nam malo više kazati o ovom programu?
NENEZIĆ: Na prošlom UnderhillFest-u pokrenuli smo program RAD - radionicu za autorke dokumentarnih filmova. Na konkurs su se mogle prijaviti autorke iz regiona eks Jugoslavije, čiji je projekat bio u ranoj fazi razvoja. Uslov je bio da se radi o debitantskom ili drugom ostvarenju. Polaznice su prošle kroz intenzivnu trodnevnu radionicu na kojoj su radile na razvoju projekta sa renomiranim predavačicama iz svijeta dokumentarnih filmova. Ove godine RAD je prerastao u CIRCLE, program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje će uz saradnju sa mentorkama imati priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal. CIRCLE će imati tri modula. Prvi je na UnderhillFest-u, drugi u Novom Sadu, a treći na festivalu u Lajpcigu.Ovaj program UnderhillFest realizuje zajedno sa producentskom kućom Wake Up Films iz Srbije.

MONITOR: Kakve programe, osim RAD-a, nudi ovogodišnji festival?
NENEZIĆ: U okviru devetog UnderhillFest-a, već treću godinu biće održan i trodnevni program U FOKUSU, koji Festival realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U izbor su išla tri filma koja će biti prikazana u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović. Vidim crvene ljude Bojine Panajotove, Vitni: Biti svoja - životna priča poznate pop pjevačice Vitni Hjuston i Neželjene kćerke Crne Gore, autorke Ive Parađanin, koji tematizuje problem selektivnih abortusa u Crnoj Gori.

Takođe, veoma smo ponosni na edukativni program - DOKUŠKOLA - dvodnevnu školu dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola. Radionicu će voditi Rajko Petrović u prostorijama Mtel digitalne fabrike, a polaznici su gimnazijalci iz Podgorice i Danilovgrada.

MONITOR: Zbog čega publika treba da posjeti Underhill?
NENEZIĆ: Zbog učešća izuzetnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. Pružićemo podgoričkoj publici niz uzbudljivih filmskih večeri. Gledaćemo filmove na otvorenom u našem gradu, ove godine u Njegoševom parku.


Miljana DAŠIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...

 

Monitor broj 1467

Monitor broj 1467 / 30.novembar 2018.   PODGORIČKA SKUPŠTINA: 1918 – 2018:Prosl...

 

Monitor broj 1464

Monitor broj 1464 / 2.novembar 2018.     ĆERANJE:Između dva mraka (Zoran Radulov...