Monitor.co.me

Legalizacija

E-mail Ispis PDF
Povodom najnovijeg Izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, sredinom prošlog meseca, crnogorska opozicija je, po ko zna koji put, ustvrdila kako „vlast u Crnoj Gori evropske integracije podržava samo deklarativno". I pri tome opet bila u krivu. Naprotiv, od svih involviranih aktera, unutrašnjih i vanjskih, upravo vlast u Crnoj Gori, ove integracije, podržava najjače. Zbog toga što upravo ova vlast, najbolje zna, da su ove integracije, za nju i njenu impozantnu tridesetogodišnju „divlju gradnju", njene ratove i ratne zločine devedesetih, te njene pljačkaške privatizacije, korupcije i organizovane kriminale dvehiljaditih, kao neka vrstalegalizacije. Pa je zbog toga, svom svojom silinom, zalegla za njih. I, mora joj se priznati, za sada prilično uspeva.

Kako razumeti ovaj, za mnoge neočekivan, pa i nemoguć, odnos EK, crnogorske vlasti i crnogorske opozicije, prema evropskim integracijama?Za početak, pažljivijim posmatranjem. Kada se malo pažljivije pogleda, naime, vidi se da same evropske integracije, imaju najmanje dva različita, neretkočak sasvim suprotnaznačenja. Ono deklarativno, i ono realpolitičko. Deklarativno, prava idila, razlike nema, svi, dakle i EK, i crnogorska vlast, i crnogorska opozicija, zalažu se za evropske integracije, u smislu javno deklarisanih evropskih, zapravo univerzalnih ljudskih vrednosti, da ih stalno ne nabrajamo, to ovde danas znaju čak i vrapci na grani. Realpolitički, međutim, svaki od ovih aktera, zalaže se za svoje nedeklarisane, ali jedino merodavne i delatne interese. U slučaju crnogorske vlasti, to je upravo ona legalizacija, one njene tridesetogodišnje „divlje gradnje".

Pažljivije posmatranje, neophodno je i za rasvetljavanje, odgovarajućeg ponašanja EK, koja je najdiskretniji ali i najmoćniji akter čitavog procesa. Neki su već primetili, kako i u slučaju EK, funkcioniše skandalozno dvojstvo, između objavljenih ali jalovih deklaracija, i neobjavljenih ali delatnih realpolitika, u poslednjih godinu-dve, između javnih kritika i osuda „zarobljene države", i vlasti koja je „za Zapad i NATO", štogod to danas značilo. Ali je za rasvetljavanje ovog dvojstva, a posebno za rasvetljavanje njegovog mogućeg multivarijantnog razvoja u budućnosti, neophodno i rasvetljavanje onih dubljih odnosno najdubljih, ekonomsko-socijalnih i klasnih procesa, koji rečeno dvojstvo i razvoj nose.

Ovi procesi već danas su krajnje zabrinjavajući. Isklizavanje EU i SAD u poslednjih trideset godina,od takozvanog desnog centra ka agresivnojdesnici i ultra-desnici, ne obećava ništa dobro. Ali ovo ništa dobro,sada obratite pažnju, jer to je najvažnije, može da dođe u oba pakovanja, i u onom evropskih integracija, i u onom izvan njih, takozvane klauzule balansa. Kao što u oba ova pakovanja, može da dođe i nešto bolje. Kao i „nacija-država", i „evropske integracije", samo su prazne kutije. Sve zavisi od toga, šta stavimo u njih.

Kako trenutno stvari stoje, izgleda kao da je vladajuća crnogorska oligarhija, opisane kompleksnosti i dijalektičnosti evropskih integracija, više svesna, nego crnogorska opozicija i alternativa, pa je zbog toga spremna i za njih, to jest za legalizacijusvojih „divljih gradnji" putem njih, i za njihovo privremeno ili trajno zaustavljanje putem klauzule balansa,ukoliko do toga dođe, dok se opozicija i alternativa još uvek drži one njihove stare, jednodimenzionalne i dogmatske slike. U tom smislu, koliko god to zvučalo neobično, osvešćivanje crnogorske opozicije i alternative, makar do nivoa svesti crnogorske vlasti, u godinama koje dolaze, može da bude kritično, pa i presudno.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...

 

Monitor broj 1467

Monitor broj 1467 / 30.novembar 2018.   PODGORIČKA SKUPŠTINA: 1918 – 2018:Prosl...

 

Monitor broj 1464

Monitor broj 1464 / 2.novembar 2018.     ĆERANJE:Između dva mraka (Zoran Radulov...