Monitor.co.me

BUDVA: POČELI GRAĐEVINSKI RADOVI U ELITNOM LJETOVALIŠTU : Stanovi u Miločeru – Pajović u Pekingu

E-mail Ispis PDF
milocerNa poznatoj „legendarnoj lokaciji" u Miločeru nedavno su započeti pripremni građevinski radovi za izgradnju novog hotela i lukuznih stanova za tržište, na mjestu starog hotela Kraljičina plaža i parcelama koje ga okružuju.

Gradilište je ograđeno visokom metalnom ogradom, izmještena je postojeća trafostanica, dok je rušenje hotela predviđeno u narednih par mjeseci, u skladu sa dozvolom za rušenje koju je investitor, kompanija Adriatic properties, kojom rukovodi grčki biznismen Petros Statis, dobio od Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Gradnja novog turističkog kompleksa na ovoj lokaciji koja se prostire od male Kraljičine plaže do naselja Pržno, ispod lokalne saobraćajnice, počeće već u oktobru ove godine. Udaranjem prve krampe u dijelu miločerskog parka, nakon gotovo pola vijeka, konačno je okončana višegodišnja saga o zakupu elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer i gradnji novih kapaciteta na najskupljoj lokaciji na Crnogorskom primorju.

Pokazalo se tačnim, kako su mediji, prvenstveno Monitor, izvještavali još od 2007. godine, da je iza projekta višegodišnjeg zakupa poznatih hotela, ocijenjenog u Vladi „poslom stoljeća", od početka stajao plan za gradnju novih kvadrata, stanova za tržište, vila i apartmana na neizgrađenim djelovima turističkog bisera Crnogorskog primorja.

Zaslužnih za betoniranje Miločera i uvođenje stanogradnje u prostoru očuvanog parka, prirodne i kulturno-istorijske ambijentalne cjeline od nacionalnog značaja, ima podosta. Od plejade bivših ministara turizma koji su prilježno radili na ovom projektu, do poslanika, i to ne samo iz redova vladajućeg DPS-a nego i onih iz takozvane opozicije.

Ključnu ulogu u poklanjanju zemljišta Miločera na 90 godina nepoznatim investitorima koji se skrivaju iza off šor kompanije Aidwey Investment, osnivača firme Adriatic properties, odigrala je, sada već bivša opoziciona partija, Pozitivna Crna Gora, Darka Pajovića.

Pajović je nedavno imenovan za ambasadora Crne Gore u Pekingu. Put ekologa Darka Pajovića preko politike do mandarina u dalekoj Kini, popločan je betonom po Miločeru, stanovima koje će povlašćeni novobogataši izgraditi za sebe i svoje u kraljevskom parku dinastije Karađorđević.

Za donošenje skandalozne odluke o pretvaranju Miločera u građevinsko zemljište presudni su bili glasovi Pozitivne.

Na sjednici Skupštine od 29. septembra 2015., godine, održane bez prisustva poslanika opozicije, usvojen je kontroverzni aneks br.1 ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža u Miločeru, glasovima poslanika DPS-a, Liberalne partije, manjinskih partija i Pozitivne. Poslanici su podržali zahtjev kompanije Adriatic properties da se produži rok zakupa hotela Kraljičina plaža u Miločeru sa 30 na 90 godina, smanji renta za hotel sa 350 na 250 hiljada eura sa odloženim plaćanjem do izgradnje novog hotela, te da se zakupcu odobri pravo vlasništva i prodaje 66 apartmana, čija će izgradnja započeti na jesen.

Pajović se tada, uoči skupštinskog zasjedanja, upustio u obilazak terena sa Statisom, praćen TV kamerama, kako bi se na licu mjesta uvjerio o neophodnosti gradnje stanova baš u miločerskoj šumi. Otkrio je crnogorskoj javnosti kako je Miločer zapravo obična rupa, lokacija namijenjena gradnji locirana je, kazao je, iza brda od kojeg se ne vidi more, pa je zaključio kako nije nikakva šteta da se zabetonira. Tako je nastala Darkova rupa usred Miločera, koji je postao moneta za potkusurivanje partijskih računa.

Priča o aneksima počela je za vrijeme premijerskog mandata Igora Lukšića, čija ih je Vlada pripremila 2012. godine. Bivši premijer njegovao je neuobičajeno bliske odnose sa zakupcima Sveca. Sjetimo se spektakularnog, kompromitujućeg putovanja tadašnjeg premijera Lukšića u Maroko za novogodišnje praznike u januaru 2012. Premijer i ministri Vladimir Kavarić i Milorad Katnić, sa sve suprugama i obezbjeđenjem bili su gosti u luksuznom ljetovalištu Amanjena na račun kompanije Aman Resorts.

U priču oko Miločera uključena su mnoga imena, političke partije, ministri, mediji, arhitekte, čitava jedna mašinerija radila je predano na uništenju bisera crnogorske obale. Ipak prvo mjesto po zaslugama pripada bivšem ministru Branimiru Gvozdenoviću koji je odradio najznačajniji dio posla. Taj borac za zaštitu prava grčkih zakupaca na Svetom Stefanu, crnogorskom Akropolju, kako su ga grčki zakupci doživjeli, mijenjao je zakone i propise u oblasti planiranja prostora i gradnje objekata neviđenom lakoćom, kako bi građevinski biznis po maslinjacima Svetog Stefana i Miločera oslobodio nepotrebnih prepreka. Interesi anonimnih investitora proglašeni su opštim, javnim interesom. Suspendovana je praksa urbanističkog i prostornog planiranja. Ministar je preuzeo na sebe da sam određuje urbanističke uslove za lokacije za koje utvrdi opšti interes, što je rezultiralo konačnim rješenjem, planom izgradnje objekata rasutih po cijelom ekskluzivnom kompleksu Svetog Stefana i Miločera, ukupne izgrađene površine oko 42.000 kvadrata hotela, stanova, vila, apartmana i poslovnih prostora.

Prvi objekti gradiće se na pomenutoj lokaciji starog hotela Kraljičina plaža. Iako je osnovnim ugovorom o zakupu bilo precizirano da će novi hotel imati gabarite starog, od toga se odustalo.

Novi hotel planiran je na oko 22.000 kvadratnih metara površine, visoke spratnosti sa prostranim hotelskim apartmanima i brojnim sadržajima. Dok se na susjednoj parceli gradi stambeni blok sa unaprijed dogovorenih 66 luksuznih stanova, svaki od po 120 kvadrata, namijenjenih prodaji.

To znači da će neizgrađeni dio Miločera, borova šuma koja se prostire od starog hotela prema poznatoj Kraljičinoj plaži, kao i dio od hotela prema naselju Pržno, biti zauvijek okovani betonom i postati stambeno naselje bogatih, koji mogu sebi da priušte privilegiju stanovanja u Miločeru.

Zanimljiv je istorijat ovog područja i hotela Kraljičina plaža, kome je od datuma izgradnje sadašnji naziv treći pod kojim posluje na turističkom tržištu. Malo je poznato da je bivša uprava hotela Sveti Stefan i Miločer, preduzeće OOUR Sveti Stefan, ovaj dio Miločera prodala Saveznom izvršnom vijeću bivše Jugoslavije. Prodato je oko 52.000 kvadrata zemljišta sa sve malom Kraljičinom plažom i njenim zaleđem, za potrebe izgradnje vile za predsjednika Josipa Broza Tita i suprugu Jovanku, i pratećih objekata koji uz to idu.

Bilo je to sedamdesetih godina prošlog vijeka. Savezna Vlada izgradila je najprije prateći objekat za glavnu, Titovu vilu, koja je planirana na nekadašnjim teniskim terenima pokraj jedne od najljepših plaža na primorju. Titova smrt zaustavila je sve te planove.

Pomoćni objekat postao je hotel Bjelasica i u njemu su odmarali uglavnom pripadnici saveznog MUP-a. Raspadom države zemljište je vraćeno, kada Vlada osniva preduzeće HTP Miločer, u čiji sastav je ušao i hotel Panorama u Bečićima.

Kasnije ulazi u sastav Montenegroturista kada se preimenuje u hotel Vila Miločer, iako skromnih sadržaja i komfora. Da bi na kraju dobio sadašnji naziv Kraljičina plaža. HTP Miločer i dalje postoji kao zakupodavac hotela kompaniji Adriatic properties.

Miločer je oduvijek privlačio krunisane, slavne i bogate. Najprije su bili Karađorđevići, tu su odmarali, sa planovima za duži boravak Tito i Jovanka, da bi na kraju ovaj prirodni raj pohlepni političari, njihovi investitori i tajkuni pretvorili u najobičniju stambenu zonu.


Branka PLAMENAC

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...