Monitor.co.me

ZNACI: Hvala Vladi

E-mail Ispis PDF
Nina Bošković odlazi na Oksford. Crna Gora će možda imati embriologa koji joj nedostaje. Ako Nina odluči da se vrati. No, ako se to i desi, za njen povratak kući, kao i za njeno školovanje na jednom od najboljih svjetskih univerziteta, najmanje je uradila Vlada. Nakon što je objavljeno da joj je za odlazak na Oksford, gdje je primljena među 13 kandidata iz cijelog svijeta, potrebno 43 hiljade eura koje nema, državne vlasti nijesu uradile - ništa. Nakon pritiska medija, odnosno Vijesti, nezvanično su saopštili da će Nininom obrazovanju doprinijeti sa - deset hiljada eura. Veći dio novca donirale su privatne kompanije, a najveću donaciju, od 20 hiljada eura, dala je Hipotekarna banka. Na listi onih koji su doprinijeli odlasku su kompanija Vezuv, Zapad banka i Monteput.

,,Nina je primjer kako prave vrijednosti uvijek nađu pravo mjesto. Najbolja studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta, primljena na master studije na Oksfordu, sad može samo da se posveti učenju", saopštili su iz banke. U srećnoj zemlji takvo bi što trebao da kaže ministar obrazovanja, ministar zdravlja kome nedostaje kadar, predsjednik Vlade. Iz Vlade, međutim, nijesu saopštili ništa. A Nina se zahvalila banci. ,,Presrećna sam. Hipotekarna banka ovim pokazuje da je zaista posvećena ovom društvu. Daću sve od sebe da opravdam povjerenje, da iskoristim priliku za učenje na najprestižnijem univerzitetu, i da svoje znanje primjenjujem u Crnoj Gori", kazala je ona.

Bilo bi lijepo da nam se vraćaju najbolji studenti. Ali bi to istovremeno bilo i čudo. Statistika je kad su u pitanju i ljekari neumoljiva. Preko 80 ljekara napustilo je javni zdravstveni sistem Crne Gore od 2014. godine. Sindikat doktora medicine je nedavno objavio spisak ljekara - imena i prezimena, kao i gdje su radili i gdje otišli, o čemu je Monitor već pisao. Za naš list iz Sindikata su tada objasnili da je spisak nepotpun jer im nedostaju podaci iz mnogih opština: Ulcinj, Pljevlja, Kolašin, Cetinje, Herceg Novi...

Prema istraživanju koje je prije skoro dvije godine sproveo Centar za građansko obrazovanje, polovina mladih u Crnoj Gori želi da napusti svoju zemlju.

Hvala Vladi Crne Gore što joj najbolje đake u svijet šalju banke. A kući vraćaju uglavnom lični razlozi.


M. PEROVIĆ-KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...