Monitor.co.me

Šta je sud spram Partije

E-mail Ispis PDF
Opštinski odbor DPS u Tivtu najavio je pokretanje procedure za razrješenje predsjednice Opštine Snežane Matijević. Vijest ne bi bila pretjerano neobična da aktuelna predsjednica nije na tu funkciju izabrana baš glasovima odbornika DPS, nakon što je na lokalnim izborima 2016. predvodila listu te partije.

Bez obzira na zvanično opravdanje odluke koje će, prema najavama, biti provedena sredinom jula (tivatska predsjednica navodno „nije obezbijedila provođenje strateškog plana razvoja opštine") stvari su kistalno jasne. Snežani Matijević nepovjerenje će biti izglasano zato što je odbila da svojim potpisom ozvaniči odluku partijske centrale u Podgorici, kojom je opštini Tivat naređeno da se odrekne naplate 5,6 miliona eura komunalija od vlasnika Porto Montenegra. I tu joj neće pomoći porodični i lični ugled (dr Matijević je stomatolog, deceniju je vodila Dom zdravlja u Tivtu, vanredni je profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici smjer stomatologija, član Evropske akademije za preventivnu stomatologiju). Niti joj kao alibi „na sudu partije" može poslužiti strah od krivične odgovornosti koja je, može se čuti, poprilično izvjesna za onoga ko stavi potpis na odluku odavno pripremljenu u Podgorici.

Ovdašnji gospodari iz vrha vladajuće partije ne trpe neposlušnost.I nemaju ni trunku dileme kada je treba kazniti. Nebitno da li je riječ o članovima Savjeta i rukovodstvu Javnog servisa, savjetu Agencije za borbu protiv korupcije, ili opštinskom rukovodstvu iz sopstvene partije.

Bespogovorni poslušnici, pokazuje se, mogu očekivati unosnu nagradu. Posebno oni koji ne prezaju ni od kršenja zakona kako bi opravdali očekivanja partijskih šefova – lidera članica vladajuće koalicije.

Prije neki dan dobili smo potvrdu onoga što smo unaprijed znali da će se desiti. Nakon što je pravosnažno osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja (državnim novcem plaćao troškove partijskih okupljanja „svoje" SD) Nebojša Obradović podnio je ostavku na mjesto direktora Direkcije za željeznicu. Da bi već sjutradan bio „preraspoređen" na novo radno mjesto - u Službu za finansijsko-knjigovodstvene poslove Ministarstva saobraćaja. Liči li vam to na priču o kozi koju su (p)ostavili da čuva kupus? I koja smo mi dugouha životinja u toj basni?

Da je vladin funkcioner (direktor Direkcije) nakon osuđujuće pravosnažne presude – kako dolikuje – bio istjeran iz državne službe, namjesto što mu je pružena prilika da se on ljutne na državu i podnese ostavku, tada crnogorski poreski obveznici ne bi bili u neprilici da i dalje finansiraju nekoga ko im je novac već nezakonito uzimao. Ili otimao, ako ćemo pravo.

Ali, šta su pravo i pravda spram potrebe vlasti da nagradi i zaštiti svoje poslušnike. Utvrđujući tako armiju korumpiranih i spremnih da, zbog vlastitog interesa i straha, svim silama brane brojna nepočinstva vladajuće klike. Do poslednjeg centa iz zajedničke/državne kase.

A ko na takvo što nije spreman – tome nema mjesta među odabranom „elitom" spremnom da regionalnog lidera u svemu i svačemu, u što skorijem roku, ostavi bez zemlje, vode i vazduha. Sve uz poklič: Da je vječna.


Z. RADULOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...