Monitor.co.me

TRŽIŠTE

Crnogorski kameleoni

E-mail Ispis PDF

Politika i ekonomija su uvijek aktuelne pozornice promjena. Aktuelizacija se pojačava u vremenima krize. Ipak razlika ima. Tamo gdje su vođe svjesne problema, društvo je perspektivnije. Ide u susret suštinskim promjenama. Znanje je bitno oružje u toj borbi. Šansa se daje mladima, kreativnima i slobodo-mislećima. Sloboda je nezamjenjiv resurs u prevazilaženju krize. Zdrave društvene snage u njoj uvijek pronađu način da kazne zadrigle i uljuljkane ekonomiste i političare. Demokratski instituti profunkcionišu kroz izbore, civilno djelovanje ili riječi društveno svjesnih pojedinaca. Oni ne žele da plate previsoku cijenu ćutanja. Tad je manja vjerovatnoća da ima prividne kamuflaže. Svjetski poznat predstavnik prividne transformacije u životinjskom carstvu je kameleon. Prilagođavanje njegove boje okolini je dvojako. Ostaje neprimijećen od strane predatora a ujedno je i neprimjetan u lovu na plijen. Ovo su svojstva dobro poznata kameleonima u ljudskom obliku koji se mogu sresti kod nas. Ova vrsta, crnogorski kameleoni, je nastala na našim prostorima u posljednjih dvadeset godina. Većina sprovedenih promjena su kameleonske. Izbor nove vlade je jedna od njih. Riječ nova vlada bez riječi stara je nemoguća. Kadrovi isti, sve zaslužni do zaslužnoga. Sluge četvorogodišnjeg mandata. Ponekad novi čovjek u timu znači novi kreativniji izlaz iz problema. Ovoga puta je i nada izostala. Evropska iskustva nam pokazuju da su se izabrani predstavnici smjenjivali u izazovnim situacijama. Čerčil -pobjednik Dugog svjetskog rata je izgubio na izborima u mirnodopskim uslovima. Crnogorska vlada je multipraktik.

Lepezu kameleonskih boja je teško pohvatati. U komunizmu komunisti, u kapitalizmu liberali. U ratu ratnici, taktički filozofi i stratezi, u miru dobitnici mirotvoračkih nagrada i govornici na mirotvoračkim skupovima. Uz Miloševića unionisti, po potrebi indenpendisti. Mikrodržavljani dok čuvaju svoj kapital i moć, Evropljani kada traže pomoći i sredstva. Jednostavno, so u svakoj čorbi.

Kameleonska transformacija je poprimila svoj vrhunac na skupu socijalista u Bečićima. Premijer države, inače težak milione, je otvorio skup i bio domaćin svojim gostima, ,,drugovima i drugaricama'' socijalistima. Do prije par dana je na Crnogorskom primorju, kako navode mediji, proslavljao rođendan arapskog milijardera sa svojim drugovima ultra kapitalistima. Kameleon nad kameleonima.

U kameleonstvu smo napredni u odnosu na svijet dok suštinskih promjena nigdje. Na sceni je i dalje rasipnost i neracionalnost. Antikriznih mjera nema. Odgovor na krizu je trebao biti munjevit. Jedini način je čuvanje dobrih ljudi i umrežavanje sa zdravim partnerima. Ljudima spremnim da mijenjaju, onima koji su svjesni krize. To podrazumijeva racionalizaciju. Za to snagu trebaju novi i neistrošeni ljudi.

Bilo da ste menadžer javnog ili privatnog sektora, poenta je da u promjene ne krećeš sam. Nužno je suočiti se sa sobom i okruženjem oko sebe. Dobra mjera i balans. To podrazumijeva odricanje starih navika, retorike i djela. U politici odricanje od javašluka, starih političkih principa i retrogradnih politika. U biznisu odstupanje od besramne želje za enormnim profitom. Dobra mjera za sebe i društvo. Uzimati i davati.

Kameleonskom transformacijom se izbjegava davanje. Ipak život daje i drugačije primjere. U jutarnjim časovima u ulici Slobode moguće je vidjeti staricu koja prosi za doručak. Ako ga isprosi, budite uvjereni da će ubrzo biti u društvu vrabaca i golubova. Tu su, jer ona sa njima dijeli svoju isprošenu crkavicu. Taj prizor navodi na misao da ona ima sva bogatstva svijeta. Ona je ta koja daje i dijeli. Možda možemo naučiti nešto od nje. I kad imamo i kad nemamo, nijesmo jedini na planeti. To ne smijemo zaboraviti.


Miodag RAŠOVIĆ

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1457 / 21.septembar 2018. KAKO JE REGIONALNI VODOVOD IZGUBIO 12 MILIONA EUR...

 

Monitor broj 1456

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...