Monitor.co.me

ŽIVOTINJE ŠTITE AKTIVISTI ALI NE I INSTITUCIJE: Ruka je šapi najbolji prijatelj

E-mail Ispis PDF
rukasapiU društvu u kojem ni čovjeku do čovjeka nije stalo, štititi životinje skoro da je borba sa vjetrenjačama. Znaju to aktivisti Društva za zaštitu životinja Ruka šapi, koji se godinama bore za bolje uslove za život čovjekovih četvoronožnih prijatelja.Volontiranje u podgoričkom Skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce vremenom je preraslo u ozbiljniju borbu.

Ova organizacija registrovana 2012, zahvaljujući grupi na Fejsbuku koja broji preko 24 hiljade članova, sa pravom se može nazvati nezvaničnim, ali najfunkcionalnijim servisom za pomoć životinjama. Ukoliko ste izgubili ljubimca, želite novog ili dajete na udomljavanje, grupa Ruka šapi adresa je kojoj se možete obratiti.

Ruka šapi adresa je i za prijavljivanje nimalo rijetkih slučajeva monstruoznog nasilja nad životinjama. „Nasilja nad životinjama ima svuda u svijetu. Za nas je karakteristično neprepoznavanje značaja da se počinioci takvih djela privedu pravdi. Tu krivicu snose, kako institucije, tako i građani koji biraju da prećute, jer im je važnije održavanje međuljudskih odnosa sa nasilnikom od te životinje koja je pretrpjela nasilje", kažu za Monitor iz DZZŽ Ruka šapi.

U Crnoj Gori još od 2008. godine postoji Zakon o zaštiti dobrobiti životinja, koji za osobu koja prisiljava životinje na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, povredu ili strah predviđa kaznu od dvadesetostrukog do dvjestostrukog iznosa najniže cijene rada. Sudeći prema iskustvu NVO Ruka šapi to je samo mrtvo slovo na papiru. Tim zakonom je predviđeno osnivanje Savjeta za zaštitu životinja. Savjet je formiran je tek 24. maja ove godine.

Iz ove NVO smatraju da bi trebalo poštriti kaznenu politiku. Ali i ukazuju da je možda izlišno govoriti o tome pored činjenice da je najveći broj prijava zbog zlostavljanja životinja odbačen. Nerijetko uz neuvjerljivo, katkad i čudno obrazloženje, i u slučajevima kad postoje evidentni dokazi o krivici počinilaca.

Iz DZZŽ Ruka šapi navode nekoliko primjera sa poražavajućim sudskim epilogom: „Slučaj zarobljavanja mačaka u Kostanjici, gdje je jedna od njih uginula u namjenski postavljenoj zamci. I pored svih podnesenih dokaza, počinilac je oslobođen krivice uz bizarno obrazloženje da je sve navedeno tačno, ali da nije kriv što je takvim činjenjem došlo do smrti zarobljene životinje".

Javnosti je poznat i slučaj mučenja psa u selu Bor, gdje je počinilac kažnjen novčanom kaznom od 300 eura u postupku koji je sproveden u rekordno kratkom roku, zbog čega iz ove NVO sumnjaju da sudski proces nije detaljno obrađen.

„Nedavno smo dobili i odbačenu prijavu zbog usmrćivanja šteneta od četiri-pet mjeseci, gdje je utvrđeno da je štene zadobilo smrtonosne povrede zbog višestrukih udaraca ašovom, a počinilac je i nađen na licu mjesta sa pomenutim oruđem uz tragove krvi na njemu, ali za sudiju to nije bilo dovoljno da potvrdi krivicu. O brojnim prijavama zbog mučenja, kao i trovanja životinja da i ne govorimo. U takvim slučajevima počinioci nikad nisu otkriveni", napominju iz ove organizacije.

Podrška institucija radu DZZŽ Ruka šapi nije za pohvalu ni kada su u pitanju ostale aktivnosti: „Za proteklih šest godina ne možemo se pohvaliti da smo u saradnji sa nadležnim institucijama postigli napredak. Problem napuštenih pasa i mačaka nije priotitet, tako da njegovo rješavanje nikako da dođe na dnevni red. Nadležnosti se često prebacuju sa jedne na drugu instituciju, a mi ostajemo bez odgovora".

Ipak, optimisti su kada je riječ o nedavno osnovanom Savjetu za zaštitu dobrobiti životinja. Nadaju se da će on svojim radom i zalaganjem donijeti pomake u rješavanju broja napuštenih pasa i mačaka, te krenuti i da kažnjavaju vlasnike za neodgovorno vlasništvo.

Institucije nisu angažovane ni u finansijskoj podršci DZZŽ Ruka šapi, kojoj su potrebna pozamašna novčana sredstva za aktivnosti.

Plaćanje veterinarskih usluga, terapije, smještaja, hrane, pelena i ostalih potreba zavisno od stanja životinje finansiraju se dobrovoljnim donacijama građana. Aktivisti ne dobijaju nikakve naknade za rad, čak ni za troškove prevoza.

Ključ za suzbijanje nasilja nad životinjama je u podizanju svijesti građana. „Moramo razumjeti da životinje nisu niža bića koja nemaju svoja osjećanja. One itekako osjećaju i bol, i strah, i ljubav, i privrženost", ističu iz organizacije Ruka šapi.

Oni objašnjavaju da se mnogo toga od životinja može naučiti - način na koji se nose sa svakodnevnim nevoljama, koliko toga mogu da istrpe, a koliko im malo treba da budu srećni.

„Često zaboravljamo i činjenicu da su psi spremni da daju svoj život da bi nas odbranili, a mačke svojim predatorskim karakterom nas brane od raznih štetočina, pa samim tim i od bolesti koje bi zavladale kad ih ne bi bilo. To moramo da cijenimo. Na kraju krajeva, ljudi i ne moraju da budu ljubitelji životinja da bi poštovali njihovu ulogu i značaj njihovog postojanja u našoj sredini", poručuju iz ove NVO.

Do čovjeka je.


Miljana DAŠIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018.     AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMA...

 

Monitor broj 1468

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...

 

Monitor broj 1467

Monitor broj 1467 / 30.novembar 2018.   PODGORIČKA SKUPŠTINA: 1918 – 2018:Prosl...