Monitor.co.me

SUĐENJE DARKU ŠARIĆU U BEOGRADU: Ko radi za narkobosa

E-mail Ispis PDF
saricKo prati izvještavanje beogradskih, ali i ovdašnjih medija, o suđenju Darku Šariću u Beogradu, mogao je steći utisak da se ove sedmice dogodio obrt u tom procesu, koji ovog ljeta ulazi u petu godinu. Šarić se srpskim vlastima predao u martu 2014. godine, a prvostepena presuda kojom je osuđen na dvadeset godina robije, zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, oborena je 2016. godine, kada je proces krenuo nanovo.

Ovih dana mnogi srpski, ali i crnogorski mediji pišu o pismu pokajanja svjedoka saradnika Nebojše Joksovića koje je Šarićeva odbrana predočila sudu na posljednjem ročištu , a koje navodno ruši Joksovićev kredibilitet kao jednog od ključnih svjedoka beogradskog tužilaštva u tom slučaju.

Pismo u kom Joksović kaže da je lažno optužio Šarića i da se kaje, a o kom na sva zvona sada bruje mahom tabloidi, datira međutim još iz 2010. godine i sa njegovim detaljima su odavno upoznati pravosudni organi Srbije. Otuda ne predstavlja, kako se to pokušava prikazati, nikakav obrt u procesu. Tužilaštvo je još 2015. godine u sudnici, kada je Šarićeva odbrana takođe pominjala isto pismo pokušavajući da diskredituje Joksovićevo svjedočenje, jasno predočilo da to pismo ne može ni na koji način uticati na njegov status svjedoka saradnika.

"Ništa se značajno nije dogodilo u sudnici prethodne sedmice , kako se to pokušava predstaviti u tabloidima. To je staro pismo, koje je Šarić već više puta spominjao u sudnici. Njegova odbrana međutim koristi to što je suđenje zatvoreno za javnost", tvrdi za Monitor dobro obaviješteni izvor. On kaže da Joksović u beogradskoj sudnici prošle sedmice nije saopštio ni ono što se može pročitati u ovdašnjoj štampi, u kojoj se navodi da je "Joksović na suđenju rekao da je on organizovao trgovinu narkoticima i da je Pljevljak nevin". Tu informaciju plasirale su beogradske Novosti, a prenijeli ovdašnji mediji.

Priča o Joksovićevom pismu ipak jeste još jedan mali putokaz o tome ko sve igra za Darka Šarića. Kao i kratka priča o neprofesionalnim medijima.

"Na žalost pojedine medije je potrebno tek da da pozove Šarićev advokat i plasira što god poželi. Ostali, po principu kopi pejst, bez ikakve provjere prenose vijest. I spinovanje obavljeno", objašnjava naš sagovornik.

Suđenje Šariću od samog starta prate medijske kampanje. Koje međutim pokazuju da iza Šarića ne stoje samo snalažljivi advokati. Te kampanje rezulturale su smjenama i sklanjanjem važnih ljudi u istrazi i pravosuđu.

"Tekstovi su plasirani u različitim tabloidima kako bi se diskreditovali glavni akteri u postupku protiv Šarića – policajci i tužioci, ali i novinari koji su pratili cio slučaj. Prvi dio kampanje bio je usmeren protiv načelnika UKP-a Rodoljuba Milovića, i na kraju je doveo do njegove smjene. Na konferenciji za novinare održanoj ovim povodom premijer Aleksandar Vučić nije obrazložio smenu, ali je rekao da je Milović pošten policajac. Drugi dio kampanje bio je usmeren protiv Tužilaštva za organizovani kriminal kada je između ostalog objavljena i fotografija tužioca Saše Ivanića iz baze podataka MUP-a. Fotografija je, kako je utvrđeno, procurila iz BIA-e", podsjetio je svojevremno beogradski KRIK na ključne momente procesa Šarić. KRIK je rijetka novinarska mreža koja na profesionalan način i u kontinuitetu prati ovaj slučaj.

Nijesu samo smjene ukazivale da Šarić uživa podršku djelova sistema, pa i dok je iza rešetaka.

U februaru 2015. godine beogradski Kurir objavio je dokumenta Bezbednosne informativne agencije Srbije (BIA) sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a u kojima se otkrivaju detalji pregovora srpskih istražnih organa i bezbjednosnih agencija iz proljeća 2010. godine sa pokojnim Draganom Dudićem, bliskim saradnikom Darka Šarića. Dokumenta, sa kojih je BIA skinula oznaku tajnosti medijima je dostavio advokat narkobosa Darka Šarića, Radomir Baćović. Cilj je bio da se pokaže da je Dudić na tom sastanku bilo šta konkretno rekao o Šariću, da ništa nije razotkrio I da je samo govorio lijepo o Šariću. Po njegovoj verziji upravo je zbog toga, što se I navodi u dokumentima BIE, nestao CD njegovog svjedočenja. Po braniocu Šarića radilo se o konspiraciji tužilaštva i dijela policije koji montiraju slučaj. Bio je to još jedan pokušaj diskreditacije svjedoka. Pa i pokojnog.

Šarić od početka u sudnici tvrdi da mu je proces namješten kako bi bivše beogradske vlasti naudile crnogorskom režimu . Takođe tvrdi da je sve usmjereno I protiv jednog biznismena koji se krije u inostranstvu. Pretpostavlja se da je govorio o Stanku Subotiću, prijatelju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

U tada objavljenim dokumentima BIA, razotrivaju se zanimljive veze. Prema tim dokumentima u pregovorima srpske policije sa Šarićem uključen je bio crnogorski kontroverzni biznismen, još jedan prijatelj crnogorskog predsjednika sa optužnice za šverc cigareta u Italiji, Branislav Brano Mićunović. Mićunović je navodno prijetio da će izvršiti atentat na srpskog šefa policija Milorada Veljovića ukoliko se ne ispoštuje dogovor između njega i policije o predaji narkobosa . Ti pregovori ipak nijesu rezultirali dogovorom jer ih je mimo znanja tužilaštva vodio inspektor Rodoljub Milović, zbog čega je tužilaštvo na kraju odbilo da u njima učestvuje.

Monitor je objavio još interesantnih navoda u tim dokumentima. Poput ovog: ,Dudić je na osnovu neprovjerenih informacija pristao da postane zaštićeni svjedok u sudskom postupku koji se vodi protiv organizovane kriminalne grupe Darka Šarića. Pomenutom prilikom Dudić je navodno ukazao na piramidu krimilanih aktivnosti u državnom vrhu Crne Gore, naglasivši da je Milo Đukanović u toj hijerarhiji na drugom mjestu, dok je Šarić nekoliko pozicija niže".

Istraga u slučaju Šarić vjerovala je da se Šarićev narkoklan u kokainskom poslu koristio već razrađenim kanalima za šverc cigareta.. Novinari OCCRP otkrili su veze Šarića, Subotića i Đukanovićeve Prve banke. Radi se o zajedničkim transakcijama u toj banci. Šarića i Subotića povezivao je i posao u distribuciji štampe.

Iako su njegovo hapšenje realizovale Vlada Aleksandra Vučića u Srbiji i Đukanovića u Crnoj Gori, Šarić u sudnici nije imao nikakve primjedbe na dvojicu premijera, dok je mnogim drugim političarima i ljudima iz pravosuđa i srbijanske policije crtao mete.

I presuda protiv Subotića koji je u Srbiji bio osuđen za šverc cigareta takođe je pala pred beogradskim Apelacionim sudom nakon dolaska Vučića na vlast.

Koliko će Šarić biti zadovoljan političkom klimom u Srbiji, zbog koje se, kako je pojašnjavao, između ostalog i predao, ostaje da se vidi. Za sada mu ide na ruku.


Milena PEROVIĆ - KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018.     AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMA...

 

Monitor broj 1468

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...

 

Monitor broj 1467

Monitor broj 1467 / 30.novembar 2018.   PODGORIČKA SKUPŠTINA: 1918 – 2018:Prosl...