Monitor.co.me

TIVĆANI NEZADOVOLJNI TURISTIČKOM SEZONOM: Možda bude bolje poslije Mundijala

E-mail Ispis PDF
tivatJul prolazi. Čitajući optimistične najave ogromnog broja turista za ovo ljeto, reklo bi se da crnogorski turizam cvjeta. I ove sezone ponavlja se ista mantra: „Broj turista u Crnoj Gori za nekoliko je procenata veći u odnosu na isti period prošle godine".

No, sudeći po komentarima mještana Tivta ovogodišnja ljetnja turistička sezona kasni.

„Otkad izdajem smještaj, nikad kasnije nisam našla goste", kaže Jasna, koja je od početka ljeta imala samo jednu turu gostiju, posljednjih sedam dana prošlog mjeseca. „Sledeća tura dolazi mi od dvadesetog jula, nadam se da će se kasnije situacija poboljšati".

Ona ne smatra da su visoke cijene uzrok izostanka gostiju jer je, kako navodi, bar kod nje smještaj mnogo povoljniji u odnosu na hotele. „Evo se Svjetsko prvenstvo konačno završilo pa možda ljudi odluče da zamijene televizore plažom", kaže kroz šalu.

Jasna pretpostavlja da je kašnjenju sezone doprinijeli nepovoljni vremenski uslovi: „Cio jun je bio nepredvidiv. Najave lijepo vrijeme, padne kiša. I obrnuto".

Anketa koju je nedavno Radio Tivat postavio na svom portalu pokazala je da je od 232 ispitanika, njih 156, odnosno 67,24 odsto, odgovorilo da je nezadovoljno turističkom sezonom. Njih 76, ili u procentima 32,76 odsto odgovorilo je da su zadovoljni.

Iz Turističke organizacije Tivat tvrde, međutim, da je sezona nikad bolja.Prema podacima kojima oni raspolažu, na tivatskoj rivijeri u svim vidovima smještaja boravi nešto više od šest hiljada gostiju, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Izvještaj TO Tivat od 12. jula pokazao je da najviše turista, njih 5.182, odmara u privatnom smještaju, dok je u hotelima 839. U odmaralištima je 127 i u kampovima 50 gostiju. Posjetioci su, prema ovom izvještaju, većinom iz inostranstva.

Iz TO Tivat smatraju da će se broj gostiju narednih dana povećati. Na pitanje Monitora šta je, po njihovom mišljenju, uzrok nezadovoljstva građana nisu odgovorili.

Na slabiju sezonu žale se i radnici u rent-a-car agencijama, čije se prostorije nalaze u okviru tivatskog aerodroma. „Ove godine sezona prilično kasni u poređenju sa prethodnom", kaže agent rent-a-car agencije Europcar, Ljubomir Samardžić. On objašnjava da su njegove kolege i on prošle godine, zbog velkog posla, u ovom periodu praktično bili zreli za godišnji odmor. „U ovom poslu sam već četiri godine, a ovakvih momenata u julu se baš i ne mogu sjetiti", kaže Samardžić. „Mi se nadamo da je razlog slabijem broju turista i klijenata bio Mundijal i posjećenost Moskve, u koju je, sudeći po redovima ispred aerodromskih šaltera za čekiranje, posljednjih nedjelja hrlilo dosta ljudi. To je sada završeno, pa očekujemo malo poboljšanje".

Prema riječima nekoliko turista koji borave u Tivtu najveći problem su gužve u saobraćaju, radovi na putevima i visoke cijene iznajmljivanja ležaljki.

„Kolone od kružnog toka kod kotorske raskrsnice, pa sve do trajekta su nepodnošljive", kaže Novosađanin Bojan Stanić, koji već nekoliko godina ljetuje u Tivtu. On kroz smijeh dodaje da se ne sjeća da je dolazio u ovaj grad, ni u Crnu Goru, a da nije bilo radova na putu.

„Za odlazak na Plave horizonte, Oblatno i druge plaže do kojih se dolazi preko Krtola, potrebno je ozbiljno strpljenje", kaže on. „Prvo moraš da imaš sreću da se ne upleteš u gužvu do kružnog toka, a kad skreneš prema Plavim horizontima da moliš Boga da, u najmanju ruku, ne probušiš gumu".

Asfaltiranje puta, koje traje mjesecima, do najatraktivnijih plaža koje Tivćani i turisti u ovom gradu posjećuju još nije završeno, na opšte nezadovoljstvo i posjetioca i mještana.

Žiteljka Krtola, koja nije željela da joj otkrivamo identitet, smatra da je lošija turistička sezona, između ostalog, posljedica politike lokalne vlasti: „Porto Montenegru bi oprostili dug od skoro šest miliona, a za asfaltiranje puta nemaju novca.".

Ona smatra da ulaganjem u elitni turizam, osim što Tivat postaje sve manje dostupan svim posjetiocima, gubi identitet koji je nekada imao.„Skoro sve plaže su postale privatne, a ležaljke su od deset eura pa naviše. Nekad se moglo uveče poći kraj mora, družiti se, kupati, a sad čekaš kad će naići čuvar da te otjera", kaže ona.

Ni prodaja krofni, kojom se ljeti bavi naša sagovornica, nije unosan posao kao prethodne sezone. Razlozi su, po njenom mišljenju, manjak turista i zabrana da prodaje na privatnim plažama: „Porto pun jahti, aerodrom privatnih aviona, a ja jedva kome krofnu da prodam". Čudno neko ljeto.


Miljana DAŠIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018.     AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMA...

 

Monitor broj 1468

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...

 

Monitor broj 1467

Monitor broj 1467 / 30.novembar 2018.   PODGORIČKA SKUPŠTINA: 1918 – 2018:Prosl...