Monitor.co.me

SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE U CRNOJ GORI – ŠKOLOVANJE BEZ KNJIGA: Nedostaje preko 1.000 udžbenika

E-mail Ispis PDF
knjigaPosljednje dvije nedjelje Monitoru je pisalo više roditelja čija djeca pohađaju srednje stručne škole i imaju problem sa udžbenicima. ,,Ćerka mi je završila medicinsku školu. Tokom školovanja u knjižari smo kupili samo engleski i maternji. Svu ostalu literaturu u fotokopirnicama. Sada mi je sin u Elektrotehničkoj školi i ista priča. Nije mi jasno kako mogu da idu u školu, a da nemaju udžbenike'', ukratko je sažeo roditeljske žalbe jedan od naših sagovornika.

Tragom njihovih žalbi, obratili smo se Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS). Oni su za naš list potvrdili da postoji dugogodišnji veliki problem sa udžbenicima za srednje stručne škole: ,,Srednjim stručnim školama u zemlji, kako bi realizovale programe, nedostaje oko 1000 udžbenika'', navodi se u odgovorima na naša pitanja koje je potpisao Lazo Leković, odgovorni urednik u ZUNS-u. To znači da učenici srednjih stručnih škola na raspolaganju imaju ukupno samo 53 udžbenika!

,,Radimo po planu i programu, ali iz stručnih predmeta ima malo knjiga pa đaci uglavnom pišu'', objašnjava za Monitor kako u praksi izgleda školovanje bez knjiga profesor u jednoj podgoričkoj srednjoj stručnoj školi.

Osim pisanja, pomaže i fotokopiranje. U dvije podgoričke fotokopirnice koje smo kontaktirali rekli su nam da oni nemaju neku evidenciju već da roditelji i učenici dođu kada saznaju koje im knjige trebaju. Kazali su da srednjoškolci, pored studenata, najviše koriste njihove usluge.

U Zavodu ističu da će ovaj problem teško u skorije vrijeme biti prevaziđen. Leković za Monitor objašnjava da ,,objavljivanje jednog udžbenika teško da može koštati manje od 10.000 eura''. Dakle, za objavljivanje udžbenika koji trenutno nedostaju srednjem stručnom obrazovanju u Crnoj Gori potrebno je izdvojiti – deset miliona eura!

Kako se radi o problemu koji prevazilazi ZUNS, obratili smo se i Centru za stručno obrazovanje (CSO). Od direktora krovne organizacije za stručno obrazovanje u državi Duška Rajkovića dobili smo kratak odgovor: ,,Udžbenici su u nadležnosti ZUNS-a tako da se morate njima obratiti''.

Na naše insistiranje i predočavanje podatka da nedostaje 1.000 udžbenika, te da taj problem Zavod sam ne može riješiti i pitanje da li će se uključiti i druge institucije, Rajković je odgovorio: ,,Centar je uvijek na raspolaganju drugim institucijama i sve aktivnosti su usmjerene da preko nastavnika i njihovih pisanih materijala i kačenjem istih na školske portale pružimo podršku našim učenicima''.

Fino, tekovine prošlih vremena – pisani materijali nastavnika, na portalima iz 21. vijeka.

Inače, Centar za stručno obrazovanje je sve do 2009. bio zadužen za izdavanje udžbenika za srednje stručne škole. Leković objašnjava da je ZUNS brinuo o izdavanju udžbenika za osnovnu školu i gimnazije, sve do Zaključka Vlade Crne Gore iz jula 2009. godine, kada je u obavezi da izdaje i udžbenike za stručno obrazovanje.

,,Od 2004. do 2010. godine objavili smo udžbeničke komplete za sve razrede osnovne škole i gimnazije i omogućili to da Crna Gora, po prvi put u svojoj istoriji, ima svoje udžbenike za kompletno opšte obrazovanje. Za svoj rad smo 2011. godine nagrađeni – Oktoihom'', ističe Leković.

On kaže da je u prethodnih devet godina, otkako ih je Vlada obavezala da izdaju i udžbenike za srednje stručno obrazovanje, a naročito u posljednje dvije godine od kada je u toku reforma srednjeg stručnog obrazovanja, Zavod na konkursima potraživao naslove za koje su dobijali sugestije iz CSO.

,,Činjenica je da se na tim našim konkursima za veliki broj potraživanih naslova niko nije prijavio, ali je činjenica i to da smo svih prethodnih godina pokušavali objaviti što veći broj udžbenika za srednje stručne škole.Tako ćemo i ove godine pripremiti šest novih udžbenika'', kaže Leković.

Iz Ministarstva prosvjete su Monitoru odgovorili tezom da su ,,srednje stručne škole specifične zbog broja obrazovnih programa, odnosno smjerova, a samim tim i određenih varijacija u predmetnim programima''.

,,Situaciju dodatno usložnjava činjenica da je naš obrazovni sistem od prošle godine krenuo u uvođenje novih - modularizovanih programa za srednje stručne škole u skladu sa evropskim standardima. Upravo zato obrazovni sistem će vjerovatno ići u pravcu pojednostavljivanja procedura izrade udžbenika. Naravno, u formalnom dijelu, ne kvalitativnom'', rekli su nam iz Ministarstva prosvjete.

Leković objašnjava da njihova iskustva iz prethodnih godina govore da prodaje objavljenih udžbenika za srednje škole gotovo da i ne postoji:,,Zbog toga je Upravni odbor Zavoda donio odluku da se svi udžbenici za srednje stručne škole, koji će biti objavljeni u narednom periodu, u PDF formatu postave na naš sajt i na taj način budu dostupni svim učenicima.Na ovaj način ćemo smanjiti troškove makar za onaj dio kojim smo plaćali štampu udžbenika''. On dodaje i da se i u okruženju susreću sa sličnim problemom - nije jednostavno i isplativo praviti udžbenike za dvadesetak učenika nekog smjera, recimo srednje mašinske škole.

Iz Ministarstva prosvjete tvrde da ,,djeca pak u srednjim stručnim školama za opšteobrazovne predmete koriste udžbenike koji se koriste u gimnazijama, kao i onu literaturu koju je odobrio Nacionalni savjet za obrazovanje, ali svakako je pitanje izrade udžbenika važno, i na njemu radimo''.

A evo kako se radi, Nacionalni savjet za obrazovanje je na sjednici održanoj 10. avusta ove godine donio Odluku o odobravanju udžbenika i nastavanih sredstava za školsku 2018/2019. godinu, sve objavljeno u najnovijem Službenom listu, potpisao predsjednik savjeta Đorđe Borozan.

Na kraju ove odluke se navodi da se ,,za nastavu opšteobrazovnih predmeta u srednjim stručnim školama mogu koristiti udžbenici i nastavna sredstva koja su odobrena za nastavu tih predmeta u gimnazijama''. Za stručno-teorijske predmete za srednje stručne škole navedeno je svega 53 udžbenika. Između ostalih: Bankarsko poslovanje, Ekonomika preduzeća, Radno pravo, Latinski jezik, Turistička geografija, Osnove turizma, Higijena, Razvoj urbanizma, Osnovi elektrotehnike, Bezbjednost saobraćaja, Harmonija, Prerada drveta, Vinogradarstvao, Likovna umjetnost... Centar za stručno obrazovanje izdavač je 26 udžbenika, ZUNS 25, a beogradska izdavačka kuća Data status dva udžbenika za medicinske škole: Farmakologija i Infektologija s njegom.

Inače, sa 53 udžbenika i preko hiljadu koji fale, stručno obrazovanje je prioritet Ministarstva prosvjete. Zamislite da nije prioritet koliko bi tek onda udžbenika nedostajalo.

Bez šale, ministar prosvjete Damir Šehović je u julu tokom gostovanja u Berlinu izjavio da je ,,jačanje stručnog obrazovanja kao primarnog načina povezivanja obrazovnog sistema sa tržištem, jedan od prioriteta Ministarstva prosvjete''.

Na berlinskoj konferenciji Nova dinamika tehničkog i stručnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, Šehović je obrazlagao kako je Ministarstvo prosvjete ,,prepoznalo važnost stručnog obrazovanja kao odgovor na potrebe tržišta rada Crne Gore, te je u skladu sa tim drugu godinu zaredom sprovodilo kampanju za podizanje svijesti o važnosti stručnog obrazovanja i upisa u stručne škole''.

Riječ je o kampanji Stručno je ključno – uči, zaradi, sebe izgradi. Kampanja je zvanično počela ovog proljeća. Iz ministarstva su se već pohvalili da je ,,prošlogodišnja obrazovna reforma bila vrlo ozbiljna, a to pokazuje i posljednji izvještaj Evropske komisije, koji je napredak u obrazovanju ocijenio dobrim. Aktivnosti u srednjem obrazovanju se nastavljaju, pa tako u ovoj školskoj godini 101 poslodavac je u sistemu dualnog obrazovanja, a za novu školsku godinu koja će početi u septembru, već sada ima oko 150 zainteresovanih poslodavaca, a očekuje se da će taj broj do početka upisa biti znatno veći''. Glavna je informacija da će školska godina početi u septembru.

Dualni sistem podarazumijeva paralelno učenje i rad kod poslodavca. Iz ministarstva su najavili da će se širiti poput virusa - na sve gradove u Crnoj Gori i sve programe trećeg stepena. Ministar Šehović je najavio da će broj učenika i poslodavaca koji su u dualnom sistemu biti udvostručen ovog septembra, biće između 150 i 200 poslodavaca i oko 500 djece. Ove školske godine biće podijeljeno 147 stipendija za učenike koji upišu deficitarne kvalifikacije: najviše za konobare 36, 26 za prodavce, 18 za kuvare, zatim instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, monter elektronske komunikacijske infrastrukture, elektroinstalater, poslastičar, zavarivač, bravar, stolar, zidar i modni krojač.

Uči, zaradi, sebe izgradi, zaista je ključno. Samo što će to u našim uslovima teći uglavnom bez udžbenika. Opet, kako se ko snađe.


Predrag NIKOLIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...

 

Monitor broj 1468

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...