Monitor.co.me

SLUČAJ ZARIJE FRANOVIĆA: Krečenje minusa u plus

E-mail Ispis PDF
zarijaNečija radna biografija, ma koliko bila raskošna, sva se može sažeti u jednu jedinu rečenicu. To je ovih dana uspjelo Opštinskom odboru URA iz Bara koji je jednom proširenom rečenicom majstorski opisao lik i djelo izvršnog direktora Luke Bar. Ovako:

„Zarija Franović, partijski vojnik DPS-a, uništio je svako preduzeće u čijoj se upravljačkoj strukturi našao zahvaljujući bespogovornoj poslušnosti i odanosti stranci".

Povod za ovakvo reagovanje bila je vijest da su članovi Odbora direktora Luke Bar na prošlonedjeljnoj sjednici saopštili Franoviću da više ne uživa njihovo povjerenje zbog nerealizovanog biznis plana i netačnog polugodišnjeg izvještaja. Umjesto dobiti od 600.000 eura, kako se Franović ranije pohvalio, Luka će imati gubitak od oko 50.000 eura. Prema ovogodišnjem biznis planu Luka, je trebalo da ostvari pretovar od dva miliona tona, ali nema šansi da to ostvari, jer je polugodišnji pretovar iznosio svega oko 700 hiljada tona.

Podsjetivši da je „za Bar tragičan 31. jul 2017. godine kada je Franović imenovan za izvršnog direktora Luke", jer je ,,od najprofitabilnijeg preduzeća, koje ima strateški značaj za Bar i Crnu Goru, Franović kao jedan od najistaknutijih kadrova barskog DPS-a uspio da napravi gubitaša", iz URA-e su zatražili da tužilaštvo odmah pokrene istragu o ovom slučaju, ali i svih prethodnih ,,u kojima je Franović ojadio državu za beslovesne cifre novca".

Reagovali su i članovi Odbora direktora Luke. Poručili su Franoviću da više ne uživa njihovo povjerenje zbog nerealizovanog biznis plana i lažnog polugodišnjeg izvještaja.

Ni to nije sve. Bord Luke obavijestio je Komisiju za tržište kapitala da neće moći u zakonskom roku, koji je istekao 31. avgusta, dostaviti šestomjesečni izvještaj o poslovanju, jer on ne odražava pravo stanje u firmi. Komisija je nakon prijave Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) pokrenula istragu zbog sumnji u Franovićev javno saopšten podatak da je Luka tokom prvih šest mjeseci ostvarila profit od 600.000 eura.

U Franovićev dosije biće upisano i ovo. Odbor direktora i Akcionarsko društvo Luka Bar distancirali su se od hvalospjeva izvršnog direktora Franovića objavljenih na Dan državnosti ove godine: ,,Što se tiče intervjua izvršnog direktora, objavljenog u prazničnom broju izdanja dnevnog lista Pobjeda za 13. jul, Odbor direktora se od istog, u cjelosti, distancira jer prethodno nije imao nikakvih saznanja, kako u pogledu informacije da će intervju biti dat, tako i u pogledu sadržaja istog".

Manjinski akcionari iz Crnogorske asocijacije malih akcionara optužili su Franovića i za manipulaciju na berzi. CAMA tvrdi da ,,postoje jake indicije da je, suprotno zabrani iz člana 138 Zakona o tržištu kapitala, javnosti pružio obmanjujuće i nepotpune informacije u vezi sa poslovanjem kompanije".

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, izrada lažnog bilansa je krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Do sada, ipak, nijedna afera u kojoj je Franović bio glavni akter nije dobila sudski epilog.

Franović je prije dolaska u Luku kao odani kadar DPS-a ovako sebe dizao u zvijezde: „Radoholik sam i neću se štedjeti na novom poslu. Nije mi stran rad u velikim kompanijama, ovo je nešto različito, ali naravno da sam se interesovao i pratio preko portala i sajta Luku".

Taj samoproglašeni radoholik prethodno je bio v.d. sekretara opštinskog Sekretarijata za finansije u Baru, savjetnik predsjednika Opštine Bar, generalni direktor JP Komunalne djelatnosti Bar, predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture i poslanik DPS-a.

Dok je bio na čelu ŽICG ostao je zapamćen po raznim aferama, po zapošljavanju najbližih rođaka, po tome što je o trošku kompanije učio engleski jezik u Velikoj Britaniji... Dok je bio u Infrastrukturi, tamo su se uhljebili i njegov sin i snaha, njegova i suprugina braća, bratanić, svastika, ćerka od druge svastike ... Sredinom 2012. godine sebe je častio sa oko 5,5 hiljada eura bonusa, pa je za dva mjeseca ukupno inkasirao oko 13.000 eura.

,,Ja sam u prethodnom sazivu parlamenta pričao 1. 012 minuta i ne pomičem se nikome, ja Zarija Franović koji svaki dan putujem iz Bara i ne zna mi se radno vrijeme", požalio se Franović na Skupštini akcionara Infrastrukture, razočaran vladinom namjerom da smanji novčane naknade članovima i predsjednicima odbora direktora u državnim preduzećima na dvije prosječne plate.

Krajem te godine nekoliko direktora Željeznice uslovilo je Franovića da da ostavku ili će javnost obavijestiti o njegovim sumnjivim poslovima. Uputili su njemu, DPS-u i medijima pismo u kojem su upozorili da je Franović akter mnogih nezakonitih radnji, da je prekršio Statut i zloupotrijebio službeni položaj, a kao vrhunac njegove samovolje naveli su nepoštovanje zaključka Vlade kojim je utvrđen najviši nivo zarada rukovodiocima državnih kompanija. Tvrdili su da je Franović prividno ograničio zaradu, ali je sebi i svojim poslušnicima mjesečno uvećavao prihode kroz razne nadoknade.

,,Sebe ste za prvih sedam mjeseci ove godine pored zarade častili 8.000 eura, što na mjesečnom nivou iznosi prosječno 1.147 eura i na to još nezakoniti bonus od 5,5 hiljada eura, što ukupno iznosi skoro 13,5 hiljada eura. Obmanuli ste crnogorsku javnost kada ste demantovali informaciju da ste od sedmog juna do sedmog jula ove godine na svoj račun iz ove kompanije dobili 13.467 eura", otpisali su mu saradnici i ultimativno zatražili njegovu neopozivu ostavku.

Franović je podnio ostavku. Ko se prethodno presabrao – on ili DPS – ostala je tajna.

Za vrijeme njegovog direktorovanja završena je rekonstrukcija pruge Nikšić – Podgorica, ali i bespotrebno elektrificirana. Sve skupa, skoro 100 miliona. Ipak je, u jeku predizborne kampanje 2012. godine, Franović u saobraćaj pustio nezavršenu prugu.

Iz tog vremena ostala je upamćena njegova saosjećajna izjava da kao predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture „ne osjeća nikakvu odgovornost" zbog željezničke nesreće u kojoj su dvije osobe poginule, a 40 povrijeđeno.

Kada je zasjeo u direktorsku fotelju Luke Bar, na društvenim mrežama pojavio se i ovaj komentar: „Sad će Franović da okreči cijelu Luku". Autor je aludirao na jedan od Franovićevih poduhvata - krečenje zgrada željezničkih stanica.

Da li će Franović uspjeti da prekreči i poslovne minuse u Luci Bar? To nije isključeno, jer, ne zaboravite, on je dugogodišnji odani kadar svemoćnog DPS-a.


Veseljko KOPRIVICA

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...

 

Monitor broj 1468

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...