Monitor.co.me

RAZMJEŠTAJ U POLICIJI: Da sve ostane isto

E-mail Ispis PDF
veljovicNovi šef Uprave policije (UP) Veselin Veljović bavi se kadrovanjem. Prvi mjesec njegovog novog mandata protiče u razmještajima, smjenama i postavljenjima. Iako vrh policije, ali i države, najavljuje suštinske promjene u tom sektoru, kad se pogledaju imena novoizabranih šefova sektora i jedinica, jasno je jedno - promjena nema. Sve se odvija po starom oprobanom receptu po kom novi direktor policije čim sjedne u fotelju obeća provjetravanje unutrašnjih redova a napravi samo - prestrojavanje postojećeg poretka. Po modelu - mijenjaj, da sve ostane isto.

Tako su i Veljovićeve ,,promjene" donijele njemu lojalne nove/ stare kadrove, koji se ne mogu pohvaliti rezultatima, a nerijetko su u radne biografije upisali i po koju aferu ili krivičnu prijavu. Zanimljivo je da su dva ključna čovjeka koje je Veljović po dolasku postavio, ne tako davno dali ostavke zbog loših rezultata, odnosno loše bezbjednosne situacije u zemlji. Sada je situaciju još lošija, a oni se vraćaju da je – srede. Zajedno sa bivšim direktorom policije Slavkom Stojanovićem, koji je nakon ostavke zbog bezbjednosne klime, postao sekretar u Vijeću za nacionalnu bezbjednost.

Veljović je za načelnika CB Podgorica postavio Milovana Pavićevića, nekadašnjeg šefa kriminalistike, koji je u januaru prošle godine podnio ostavku na tu funkciju. U isto vrijeme, ostavku je dao i Miloš Radulović, tadašnji načelnik barske policije, kojeg je ovog mjeseca, kao dio aktulenih kadrovskih ,,promjena" u policiji Veljović postavio na mjesto komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) . Njihove ostavke okarakterisane su neophodnim kadrovskim ,,promjenama" u policiji, zbog loših rezultata u borbi sa organizovanim kriminalom.

Ostavke Pavićevića i Radulovića dogodile su se nakon što je u bombaškom napadu u centru Podgorice, u blizini Osnovne škole Maksim Gorki, stradalo dvoje ljudi – tridesetogodišnji Đorđe Sekulović i njegova godinu dana starija, saputinica, Jelena Korać.

Pavićević je osim što je prije samo godinu i po dana podnio ostavku zbog ,,loše bezbjednosne situacije", više puta javno optuživan za zloupotrebu službenog položaja. Prijave koje su protiv njega podnijete, nijesu međutim okončane optužnicama.

Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vladan Delić je dostavio svojevremno tužilaštvu informacije da Pavićević i tadašnji šef nikšićke policije Milorad Žižić usko sarađuju sa nikšićkim kriminalcima, odnosno omogućavaju šverc različitih vrsta roba preko prelaza sa Bosnom i Hercegovinom. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je , nakon godinu i po dana, saopštilo da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv Pavićevića. Delić je inače u tužilaštvu saopštio, prema pisanju Vijesti,da se plaši da ne prođe kao Slavoljub Šćekić i Predrag Šuković.

,,U toku izviđaja, provjereni su navodi dostavljene informacije prikupljanjem potrebnih obavještenja od podnosioca informacije, zatim od MUP-a – Sektora kriminalističke policije i Odjeljenja unutrašnje kontrole policije, od Specijalnog policijskog odjeljenja od Višeg državnog tužilaštva, pa je analizom prikupljenih podataka i obavještenja, utvrđeno da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv M.P. i bilo kog drugog službenika policije zbog bilo kojeg krivičnog djela", saopšteno je tada iz SDT-a.

Pavićević je postavljen za Stojanovićevog savjetnika u vrijeme dok je istraga proitv njega trajala, a osam mjeseci nakon što je dao ostavku kao šef kriminalističe policije iz ,,moralnih razloga". Kriminalni obračuni u to vrijeme postajali su sve češći i otvoreniji, a za vrijeme njegovog mandata dogodile su se desetine nerasvijetljenih likvidacija.

U vrijeme Pavićevićevog rukovođenja kriminalističkim odjelom, nestali su i dokazi u slučaju Mujović. Radi podsjećanja: u stanu Veselina Mujovića, osumnjičenog da je iznuđivao novac Svetozaru Maroviću, pronađeno je 13 pisama - Mujovićeva navodna korenspondencija sa Milom Đukanovićem, Veselinom Veljovićem i drugim osobama iz javnog i političkog života. Kasnije se ispostavilo da tih pisama nema u dokaznom materijalu, da bi ukradeni dokazi nakon 40 dana bili pronađeni u službenom vozilu Uprave policije. Pavićević je zbog nestanka tih pisama saslušavan u tužilaštvu, a uhapšeni su tadašnji v.d. Odsjeka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije Dalibor Medojević i inspektor tog sektora Nikola Terzić.

Kada je Pavićević podnio ostavku, ministar policije bio je Goran Danilović. Iako ostavku Stojanović nije prihvatio, Danilović je smatra da je ostavka opravdana. Takođe, u Predlogu Vladi za razrješenje direktora Uprave policije (UP) Slavka Stojanovića, Danilović je naveo da smatra da ostavku treba da podnese i Pavićević, koji je bio pomoćnih direktora.

Jovica Rečević, dosadašnji načelnik CB Podgorica biće Veljovićev savjetnik, saopšteno je iz Uprave policije. Ni Rečeviću nijesu strane ostavke zbog ,,promjena" u bezbjednosnom sektoru. Rečević je 2014. godine sa mjesta pomoćnika načelnika CB Podgorica smijenjen, zbog do danas nerasvijetljenog slučaja paljenja automobila Vijesti. Nakon što je godinu proveo neraspoređen, Rečević je iz kazne unaprijeđen za – načelnika CB Podgorica.

Početkom godine, kada i Stojanović, Rečević je podnio ostavku ,,zbog pogoršane bezbjednosne situacije na teritoriji glavnog grada", objasnio je ministar policije Mevludin Nuhodžić. Sada je Veljovićev savjetnik. Valjda na temu – kako pogoršati bezbjednosnu situaciju.

Rečević je još jedan lojalan kadar. Njegovo ime spominjao je i policajac Goran Stanković koji je prvi javno progovorio o tome da su petorica pripadnika Interventne jedinice u više navrata u pritvorskoj ćeliji tukli Aleksandra Pejanovića.

,,Na 'sastanku' kod načelnika, kome su prisustvovali pomoćnik Rečević, komandir Rondović i nas šest optuženih, date su direktive da se držimo izjava koje su ponovljene pred istražnim sudijom a koje su date u svojstvu svjedoka. Da se držimo stava da ga niko nije tukao, da je došao sa povredama, te da će on, odnosno Uprava policije da nam angažuje branioca, da od svega neće biti ništa", svjedočio je Stanković.

Veljović je na mjesto bivšeg komandanta SAJ-a Radosava Lješkovića, osuđenog zbog prikrivanja identiteta onih koji su zvjerski tukli Mija Martinovića za vrijeme protesta 2015. godine, postavio bivšeg načelnika CB Miloša Radulovića. I Radulović je, zbog bezbjednosne situacije u Baru, podnio ostavku kad i Pavićević. I u tom slučaju, ostavku nije prihvatio Stojanović, dok je ministar policije Goran Danilović smatrao da je ona opravdana.

Radulović je za šefa barske policije izabran u februaru 2012. godine. U Baru se za vrijeme njegovog mandata desilo 16 ubistava od kojih je pet do njegove ostavke bilo nerasvijetljeno. Radulović je za to vrijeme tri puta bio meta napada, od kojih je rasvijetljen samo jedan.

Za načelnika Centra bezbjednosti Berane Veljović je postavio Miodraga Božovića. Supruga pokojnog inspektora Ernada Kalača, Alma, tvrdila je da je Božović vršio pritisak na njenog muža, kao i da su u prostorijama te policije brisani fajlovi iz njegovog kompjutera. Ona je tražila da se ispita smrt njenog muža, sumnjajući da se radi o samoubistvu, kako je to zvanično predstavljeno. Dva dana poslije smrti supruga ona je u Ernadovim službenim dokumentima otkrila desetine službenih zabilješki iz kojih se vidi da je njenom mužu i njegovim kolegama nalagano da prekinu akcije sprečavanja šverca cigareta.

Veljović nije još postavio nikog na čelo jedinice koja bi trebalo da rasvjetljava ubistva i druge krvne delikte. Radom te grupe ,,koordinira" Aleksandar Bošković, njen dotadašnji šef, koji je u julu unaprijeđen u šefa Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta. Vijesti su postavile pitanje zbog čega je Bošković unaprijeđen, umjesto da bude smijenjen, kada nije bilo rezultata u istrazi pokušaja ubistva Olivere Lakić dok je on rukovodio jedinicom koja je direktno zadužena da rješava taj slučaj u saradnji sa tužilaštvom.

Jasno je. To se traži – lojalnost i što manje otrkivanja kriminalaca. Ko zna na koga sve tamo može da se naleti.


Milena PEROVIĆ KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...