Monitor.co.me

BERANE: ZAOBILAZNICA KOJA NIŠTA NE ZAOBILAZI: Infarkt štrase

E-mail Ispis PDF
beraneNastavak radova na zaobilaznici pored Lima u Beranama, na potezu od ulice Osme crnogorske, obodom parka, pa do gradskog mosta, aktuelizovao je pitanje - kako je građena ova saobraćajnica, koju, prema nekim tvrdnujama, ni danas nema upotrebnu dozvolu.

Radovi na dijelu takozvane Obalske ulice pored parka počeli su u junu i već je trebalo da budu završeni, a tek su ovihdana intenzivirani. Investitor ovog dijela zaobilaznice pored Lima, kojom se za sada ništa ne zaobilazi jer već postoji jedna zaobilaznica na magistralnom putu Berane – Andrijevica ispod Bogavskog brda, je Direkcija javnih radova.

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata realizovanih u posljednje vrijeme, takozvana zaobilaznica ili, kako se zvanično u projektnoj dokumentaciji zvala, Obalska ulica s mostom preko rijeke Bistrice, prema nekim informacijama, ni poslije više od deset godina od završetka radova na prvom dijelu dugom tri i po kilometra - tehnički nije primljena.

Kako nezvanično saznajemo, to znači da ova saobraćajnica još nema upotrebnu dozvolu.

„Upotrebna dozvola se izdaje na osnovu dokumentacije s tehničkog prijema. Koliko je meni poznato, upotrebna dozvola za tu saobraćajnicu nije izdata", rekao je Monitoru izvor koji je želio ostati anoniman.

Njemu, kako je kazao, nije poznato zašto nije obavljen tehnički prijem, ali zna da je komisija izlazila na teren.

„Da li je razlog nepoštovanje projektne dokumentacije i da li je to jedini razlog, ne znam", – rekao je taj izvor.

Popularno nazvana „kardiovalskularno odjeljenje" i „infarkt štrase", zbog rekreativaca koji najviše koriste pješačku stazu, zaobilaznica pored Lima pravljena je tokom 2008. godine. Bio je to period vlasti Demokratske partije socijalista.

Kamen temeljac početkom te godine, u predizbornoj trci za predsjedničko mjesto, Filip Vujanović postavio je kod gradskog mosta, do kojeg zaobilaznica tada nije stigla i do kojeg dolazi tek ovih dana, kad DPS odavno nije na vlasti u Beranama.

Gradnja je počela sa druge strane, u prigrdskom naselju Buče, i poslije tri i po kilometra naglo prekinuta na početku parka, nekoliko stotina metara dalje od predsjednikovog „temeljca".

Produžetak od još toliko kilometara, do magistralnog mosta u naselju Talum, najavljivan u izbornim govorima 2009. u godinama nakon toga ostao je nerealizovan.

Prema zvaničnim informacijama koje su se mogle naći na sajtu izvođača radova preduzeća Integral inženjering, zaobilaznica je koštala 3,8 miliona eura a u referencama ove kompanije ubilježana je kao jedan od značajnijih projekata niskogradnje.

S naknadnim radovima ta cijena, kako se moglo čuti na jednoj od sjednica beranske Skupštine, porasla je na oko pet miliona.

Zaobilaznica je pravljena u vrijeme velikog prijateljstva između preduzeća Integral inženjering i lokalne uprave u Beranama.

Godinu-dvije ranije Integral je za nekoliko desetina hiljada eura kupio od GP Sarajevo put asfaltnu bazu u beranskom selu Donja Ržanica. To se pokazalo kao dobar posao, jer su nešto ranije zatvorena dvije asfaltne baze u selima Štitarica i Poda, tako da je ova, s kapacitetom od stotinu tona dnevno, ostala jedina na sjeveru Crne Gore.

Kako je asfalt bio vrlo tražena roba, naročito u vrijema predizbornih takmičenja, baza je radila punom parom.

Zasluge za otvaranje, odnosno umirivanje protesta mještana zbog neispunjavanja ekoloških standarda, Integral je beranskoj lokalnoj upravi vratio asfaltiranjem na poček. Poček je, međutim, pristigao za naplatu u oktobru naredne godine u vidu blizu milion i po eura potraživanja, što se završilo na sudu i blokadom opštinskog računa.

Tako je završeno partnerstvo, u državnim medijima opjevano naslovima „Ivana se s Integralom šeta" te pričom o velikom značaju ulaska ove kompanije na sjever Crne Gore.

Integral inženjering, osnovan je 1989. godine u Laktašima, rodnom mjestu Milorada Dodika.

Prema izvodu iz sudskog registra jedan od osnivača i suvlasnika bio je Slobodan Stanković iz Banja Luke, jedini je vlasnik. Firma je prerasla u korporaciju sa sedamnaest članica u regionu. Zvanično, nezvanično, Integral, sa svim kompanijama u regionu ubraja se u petnaest firmi za koje bosanski mediji tvrde da su pod kontrolom Dodika i da su s njim povezane.

Integral inženjering, pod istim imenom, kćerku kompaniju osnovao je u Podgorici 2001. godine. Odmah je počeo da dobija velike poslove u našoj državi, a Vlada Crne Gore na Integralovom sajtu bila je upisana kao jedan od značajnijih poslodavaca.

Vlada Crne Gore bila je poslodavac i za izgradnju Obalske ulice s mostom preko rijeke Bistrice u Beranama. Nema odgovora na pitanje da li je i kada tehnički primljena, odnosno zašto nema upotrebnu dozvolu.

Za ovu zaobilanicu vezan je i veliki broj krivičnih prijava protiv bivših funkcionera Demokratske partije socijalsita, protiv kojih se ovih dana optužnica vraća na doradu.

Riječ je uglavnom o raznoraznim mahinacijama vezanim za eksproprijaciju zemljišta preko kojeg je saobraćajnica prošla.

Zbog čega ova najduža ulica u Beranama i popularno šetalište nema upotrebnu dozvolu, nemoguće je doznati.

Činjenica je da je zaobilaznica pored Lima mogla biti šira i da je nezgodna za mimoilaženje velikih vozila. U kuloarima se pričalo da je bivšem premijeru i sadašnjem predsjedniku referisano kako je „pravljena samo za male automobile". Nije zabilježeno da se Đukanović njome provozao.

Dio saobraćajnice koji se ovih dana gradi bez ikakve sumnje uljepšaće grad, ali će ime zaobilaznica imati smisla tek onda kada ona bude produžena još nekoliko kilometara pored naselja Talum, do magistralnog puta, gdje je prvobitno planirana da se izgradi saobraćajna petlja.

Tada će putnici za Andrijevicu i Plav ovuda moći da zaobilaze grad, ali će opet ostati nejasno čemu tolika investicija, kada Berane već ima jednu zaobilaznicu.


Tufik SOFTIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...

 

Monitor broj 1468

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...