Monitor.co.me

KOLAŠIN: HAOS U TAKSI PREVOZU: Ko poštuje zakon manje zarađuje

E-mail Ispis PDF
1taxi kolasinUkoliko nekog od pet-šest taksista parkiranih na kolašinskom glavnom trugu pitate za cijenu do, recimo, Ski centra, dobićete bar tri različita odgovora. Od šest do 15 eura košta devet kilometara vožnje do podnožja Bjelasice. Nekad i više, ukoliko neki od taksista, koji ne pripadaju nijednom udruženju, procijeni da je mušterija neobaviješten ili „dubljeg džepa". Par iz Francuske nedavno je, kako su kazali, vožnju do planine i natrag platio 40 eura.

Takvo stanje traje godinama, a „divilji" taksisti svoju neumjerenost pokazuju naročito tokom turističke sezone, kada, ne plaćajaući nikave dažbine državi, zarađuju mnogo više nego njihove kolege koje legalno obavljaju posao.

Više od šest godina iz Udruženja Taxi –Tara apeluju na nadležne opštinske službe da spriječe nelegalni taksi prevoz. Zbog haotične situacije najviše trpe korisnici usluga, ali i legani taksiti. Do sada, kako kažu u Udruženju, nijesu primijetili da se iko od nadležnih ozbiljno pozabavio ovim problemom.

Predsjednik Udruženja Dragoljub Vlahović tvrdi da se mnogi Kolašinci lažno predstavljaju kao taksisti, a ne posjeduju ni jedan jedini papir neophodan za obavljanje te djelatnosti.

,,Nemju licence, taksi dozvolu i legitimaciju, nemaju taksimetar niti prateću dokumentaciju s kojom može da se obavlja javni prevoz putnika u drumskom saobraćaju. Taksiraju bez i jednog jedinog zakonskog osnova. Na taj način nas, koji poštujemo sve zakonske propise, dovode u nezavidan položaj. U nezavidnom položaju su i turisti, kojima, recimo, za vožnju do Ski-centra naplaćuju više nego dvostruko u odnosu na cijenu prema tarifi", kaže on.

S druge strane, Kolašinci koji taksiraju „na divlje" tvrde da im je to jedini način da prehrane porodice. Više cijene pravdaju rijetkim prilikama da dobiju duže ture.

„Ne bih rekao da radim potpuno nelegalno, ali, istina je, nijesam uspio da pribavim licencu. Odavno se bavim ovim poslom i godinama sam izmirivao sve obaveze prema državi. Sada više nijesam u stanju. Konkurencija je ogromna. Postoje dva preduzeća za taksi prevoz, koja imaju dobru reklamu, pa njih, uglavnom, i zovu. U svakom slučaju sve je stvar dogovora i mušterija uvijek može da odbije da ga vozim po cijeni koju sam odredio i pozove nekog drugog", kaže jedan od „divljih" taksita.

Najviše zarađuje, objašnjava, vozeći vjernike do Manstira Ćirilovac u Rečinama i to prema preporuci. Ne naplaćuje čekanje, ali priznaje da je cijena njegove vožnje znatno viša nego kolega iz udruženja. S obzirom na to da ima dobro terensko vozilo, često ga anagažuju i turističke agencije za organizovane ture preko planine. Tada, kako kaže, cijenu ne određuje sam, ali je, ipak zadovoljan, jer ponekad dnevno zaradi i po 50 eura.

Vlahović kaže da je problem i to što nelegalni taksisti zauzimaju mjesta na parkingu u centru grada. Iako se to, kako tvrdi, dešava naočigled svih, pa i onih koji bi trebalo da intervenišu, do sada niti je bilo kazni niti ikakvih posljedica za samovolju „divljih" taksista.

,,Nije jasno kako to godinama promiče nadležnima. S državnog nivoa nikad nijesu kontrolisali ovu oblast u Kolašinu. Lokalna uprava, takođe, ne radi svoj posao. Komunalna policija i opštinski saobraćajni inspektor žmure na ovu haotičnu situaciju. Sva aktivnost Komunalne policije svela se na opominjanje, pa 'kolege' koje nelegalno taksiraju nakon opomene skinu 'firmu' s vozila i na kratko je spreme u gepek. Poslije toga, sve po starom", kaže Vlahović.

On podjeća da su iz Udrženja u više navrata obavještavali nadležne o divljim taksistima i tražili da riješe problem, ali uzalud. Uvođenje reda u taksi prevoz u Kolašinu, uvjeren je, pomoglo bi i popravljanju turističkog imidža grada. Posla ima za sve, samo je potrebno spriječiti nelojalnu konkurenenciju.

U novoj izvršnoj vlasti tvrde da još nijesu stigli da se pozabave problemom nelegalnog taksiranja. To, kažu, nijesu radili ni njihovi prethodnici, pa će biti mnogo posla.

„U ovih nekoliko mjeseci otkako je formirana vlast, taj problem još nije došao na red za rješavanje, iako smo ga svjesni. Cilj nam je da se u sve oblasti gradskog života uvede red pa, sigurno, ni taksi prevoz neće biti izuzetak", tvrde u lokalnoj upravi.

Sve je više Kolašinaca koji koriste taksi usluge kako za gradske, tako i za vožnje do prigradskih naselja i sela. Taksisti, bilo da su članovi jednog od dva udruženja bilo da rade samostalno, ne sjede besposleni. Razlog za to je nepostojanje organizovanog javnog prevoza.


Dragana ŠĆEPANOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...