Monitor.co.me

Kultura

E-mail Ispis PDF
Kultura je kao kapljanik, stalagmit, nastaje dugotrajnim, vekovnim, čak milenijumskim taloženjem. Istovremeno, ona je krajnje kompleksna, kao najkraći sažetak, svih ostalih faktora, ekonomije, društva, politike, ideologije, istorije. Zbog toga je ona toliko važna. Ali je zbog toga, od strane vladajuće politike i ideologije, i toliko zloupotrebljena. Najviše se može zloupotrebiti, upravo ono što je najvažnije. Ovde ćemo ukratko podsetiti, na zloupotrebu identiteta i vrednosti, dva glavna oblika zloupotrebe kulture.

Najpre, identiteti. U novije vreme, premijera ove zloupotrebe, bila je upravo kod nas, u postjugoslovenskim ratovima 1990-ih. Od strane vladajuće, postkomunističke, kapitalističke oligarhije u nastajanju, takozvano nacionalno pitanje, zloupotrebljeno je, upravo za potrebe „prvobitne akumulacije". Zavedeni, iskreni nacionalisti, glavni izvođači i žrtve ove zloupotrebe, danas obično kažu, „Nisam se ja za ovo borio", ali je kasno. Istorija je slepa, i obično surovo kažnjava, one koji nisu bili dovoljno i pravovremeno svesni. Ni sa identitetima koji su ih pokrenuli, nije ništa bolje. O tome, da se, i nakon svih stradanja i žrtvi, na Zapadnom Balkanu, ništa nije promenilo, i da je moguće, da se ponove, čak i oni prevarni ratovi, danas već otvoreno govore, ne samo skeptici, nego i ministri i komesari.

Ali, da će, samo četvrt veka nakon Balkana, ista vrsta bolesti, patologije i zloupotrebe identiteta, početi da se širi, čak i u najrazvijenijim centrima svetskog kapitalističkog sistema, SAD i EU, to su mogli da predvide, samo najveći skeptici. A to je upravo ono što je počelo da se dešava, sa Breksitom u UK 2016, i Donaldom Tarmpom u SAD 2017. Posebno sa ovim poslednjim. „Imigranti", „Meksikanci", „Muslimani", njegovi su omiljeni Mrski Drugi, kao što su to za ove naši bili, ali i ostali, „Srbi", „Hrvati" i ostali.

Vrednosti se takođe zloupotrebljavaju, mada suptilnije i nevidljivije. Mehanizam zloupotrebe je isti. Vrednosti se odvajaju, od ostalih faktora, ekonomije, društva i tako dalje, i tako odvojene i izolovane, vladajućoj politici i ideologiji, više služe da ostale faktore, a posebno one klasne, sporednifikuju, ili, čak, u potpunosti, uklone iz svake javne politike i agende. Pri tome, izolovane od celine kojoj pripadaju, i same vrednosti, doživljavaju nepopravljiva oštećenja. Od ovih, ovde ćemo podsetiti, samo na dva takva. Prvo je oštećenje zaboravljanje, da su i vrednosti, same po sebi, krajnje kompleksne i kontradiktorne. Sedimenti dobra i zla, a ne samo dobra, kako se obično krivo pretpostavlja. Važi, naravno, i za zapadne vrednosti. Koje u sebi nose tragove vekovnog zapadnog kolonijalizma, imperijalizma, militarizma i fašizma, a ne samo sedimente borbi i pobeda protiv svega toga.

Drugo oštećenje kapitalistički prepariranih vrednosti, nadovezuje se na prvo, i još je malignije. Reč je već o jednoj vrsti kulturnog rasizma. Koji je naslednik biološkog rasizma iz prve polovine dvadesetog veka. Od kada je stari, biološki, i nepovratno kompromitovan, njegovu funkciju preuzeo je novi, kulturni rasizam, mada to mnogima ni danas još uvek nije dovoljno vidljivo i jasno. Ovaj novi, započeo je još sa „Sukobom civilizacija" Semjuela Hantingtona 1993, a završava, evo, sa „Zapadnim vrednostima" Mila Đukanovića i Duška Markovića 2017, što dovoljno govori i samo po sebi.

Pa šta da se radi? Odbaciti kulturu, identitete i vrednosti? Ne, nikako. Greška, koju su mnogi progresivni akteri napravili, u suočavanju sa teškim političkim zloupotrebama kulture, na Balkanu, krajem 1980-ih, početkom 1990-ih, ne sme se ponavljati. Umesto toga, kulturu, identitete i vrednosti, treba vratiti u celinu, kojoj pripadaju, i tako ih treba tretirati. Da će to na kraju i pomoći, nije sigurno, znamo u politici odlučuju interesi a ne istina, ali je to, ipak, ono najviše, što razum uopšte može da učini.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...