Monitor.co.me

I teatarski i politički

E-mail Ispis PDF
Režiserka i profesorica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti Snježana Banović svojim teatrologijskim radovima i knjigama posljednjih godina izaziva tektonske poremećaje vladajućeg političkog establišmenta u Hrvatskoj,ali i šireg regiona. Prije neku večer u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević,imala je promociju knjige Službeni izlaz.

Knjiga koju smo promovirali Rale Milenković, Gorčin Stojanović, Borka Pavičević i moja malenkost evidentno je pravi najpozitivniji incident u pospanim, najčešće i nepostojećim teatrologijama južnoslavenskih zemalja. Da se bavi teatrom izuzetno profesionalno i da bespoštedno analizira u esejima i prošlost i sadašnjost teatarskih zbivanja poznato je, ali da će Snježana Banović tako radikalno upotrebiti kritički skalpel kad je savremeni hrvatski teatar u pitanju, nisam mogao pretpostaviti.

Knjiga Službeni izlaz analizira u esejističkoj formi repertoarne i interpretativne performanse središnje teatarske kuće u Hrvatskoj, zagrebačkog HNK,ali i profile glavnih kreatora i protagonista, ozbiljno i argumentovano govoreći o djelovanju i njegovim posljedicama i Koste Spaića i Vladimira Habuneka,zagrebačkog redateljskog kartela, eri intendantovanja Marijana Matkovića,nepoznatim detaljima u pozorišnim razmjenama dviju prestonica teatra i kulture,Zagreba i Beograda, o eri Teatra &TD.

Svaki esej precizno je fundiran u društvene kontekste da, ustvari, čitajući Službeni izlaz živimo epohe drugog svjetskog poraća, borbe između socrealizma i modernista u pozorištu, golemih uticaja politike na repertoarnu, ali i interpretativnu politiku teatra u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Pišući esej o intendanturi uglednog pisca Marijana Matkovića i njenom nasilnom prekidu, autorica je pokazala svu tragediju kad se politika upusti u sređivanje stvari u teatarskoj umjetnosti,a laudirajući, s ozbiljnim argumentima, sveukupnom djelu Slobodana Šnajdera, autorica ove uzbudljive knjige, pokazuje kuda bi trebao ići književni i teatarski život kod nas.

Knjiga je pisana pitkim, neizvještačenim stilom, pa je mogu s radoznalošću čitati i oni kojima pozorište i književnost nisu u fokusu svakodnevnog interesovanja.

Banovićka krajnje hrabro govori i o uticaju nacionalizma, klijentelističkih grupa i ukupnog kala u savremenom hrvatskom pozorištu danas, apostrofirajući protagoniste svekolikih snizilica i ukupne nedoraslosti vremenu teatra u Zagrebu i Hrvatskoj.

Istakla je da je odlučna istrajavati i dalje u žigosanju negativnih pojava koje uništavaju savremenu teatarsku umjetnost,a najavljujući svoju narednu knjigu, argumentovano je govorila o uticaju politike,ali i katoličke crkve na repertoarne i interpretativne prilike u pozorištima.

Ovo veče pamtiću i po zanimljivim izlaganjima ostalih promotora, kao ipo visokoprofesionalnom čitanju odlomaka iz knjige,čime je Rale Milenković ovom promotivnom činu dodao novu, estetski zaokruženu dimenziju.

Mali je broj hrabrih ljudi u umjetnosti, jer se većina činovnički odnosi prema fenomenu umjetnosti. Snježana Banović pokazuje da se živjeti u i sa teatrom može i na potpuno drugačiji, potpuniji, sadržajniji i naročito naglašavam:pošteniji način!

Čitajući Službeni izlaz uvjerio sam se da postoje i ozbiljni izdavači koji se ne bave isključivo komercijalnim izdavaštvom.Takav je nesumnjivo izdavač ove vrijedne knjge-Fraktura iz Zaprešića.

Oni, kao i autorica, naravno, pokazuju da je danas moguć i krajnje pošten,dakle i duboko etičan odnos prema književnosti, pozorištu, politici.

I životu,samom, naravno!


Gradimir GOJER

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...