Monitor.co.me

BERANE: JOŠ STIŽU RAČUNI IZ DPS VLADAVINE: Pošto fizibiliti stidija

E-mail Ispis PDF
berane,,Možda je fizibiliti studija i urađena, ali mi u arhivi Opštine nemamo nikakvog traga o tome. Platili smo mnoge račune bivše vlasti koje smo zatekli, ali ovaj nećemo platiti, jer je očigledno da se radi o zloupotrebama", kazao je Monitoru sagovornik iz Opštine Berane.

Ovu Opštinu preko advokatske kancelarije Fila iz Beograda utužilo je za taj iznos preduzeće Bioinvest.

Toplifikacija grada ,,na osnovu obnovljivih izvora energije" samo je jedan od projekata koji su ostali mrtvo slovo na papiru, a koje su u vrijeme lokalne vlasti DPS-a na sva zvona predstavljali i najavljivali u izbornim kampanjama funkcioneri te partije, na čelu sa bivšim gradonačelnikom Vukom Golubovićem.

Nije se teško prisjetiti. Još 2010. godine lokalno rukovodstvo je obećalo građanima da će gradska zona ubrzo dobiti centralno grijanje i da će se nakon toga toplifikacija, vrlo skromno, proširiti na čitavo vangradsko područje, od Beransela do Vinicke. Širem region nije obećavano.

Tada je rečeno da će osim parnog grijanja u zimskom periodu, domaćinstva imati toplu vodu tokom čitave godine, dok bi toplana tokom ljeta proizvodila električnu energiju.

U tom pravcu doista je inicirana i izrada fizibiliti studije. Ugovor o dodjeli donatorskih sredstava za izradu ove studije 2010. godine potpisali su tadašnji predsjednik opštine Vuka Golubović i direktor Centra za međunarodnu razvojnu saradnju republike Slovenije Gašpar Jež. Radilo se o toplifikaciji grada putem mehaničkog, biološkog i termičkog tretmana otpada.

U tom ugovoru precizirano je da se izvođač obavezuje da u roku od devet mjeseci završi izradu studije a da je Opština Berane, kao naručilac posla, dužna da u roku od 30 dana nakon izrade studije i ispostavljenog računa izvođačima plati stotinu hiljada eura.

Tada je saopšteno da se radi o dva veoma značajna projekta zasnovana na održivom iskorišćavanju obnovljivih izvora energije i očuvanju biodiverziteta za koje su Opština Berane i slovenačke institucije obezbijedile po sto hiljada eura.

Istaknuto je da realizacija ovih projekata iziskuje izdvajanja od preko 40 miliona eura, koji se dobrim dijelom mogu obezbijediti preko Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Od svega, naravno, nije bilo ništa do današnjih dana, a iz lokalne uprave koju sada čine kolicija Zdravo Berane i Demokrate, tvrde da je tužba potpuno neosnovana.

Oni kažu da je izvršen uvid u arhive lokalne uprave, Službu menadžera i Sekretarijata za finansije i da je utvrđeno da u posjedu Opštine Berane nema navedenih studija, kao ni ostalih pratećih dokumenata.

,,Utuženje je potpuno neosnovano, jer je nemoguće platiti nešto po nekom računu koji nije zaveden kod Opštine Berane i njenih službi", tumače pravnici u lokalnoj upravi.

Oni dodaju da je tako tim prije što studija kao predmet ugovora nije dostavljena naručiocu posla, odnosno Opštini Berane u ugovorenim rokovima. U Opštini Berane kažu i da je njihove navode nedavno potvrdio Privredni sud Crne Gore koji je, kako su istakli, tuženi zahtjev preduzeća Bioinvest odbacio kao neosnovan.

,,Privredni sud je utvrdio da su ugovori o izradi fizibiliti studije ništavni i presudio u korist Opštine Berane. Međutim, Apelacioni sud je izrečenu presudu vratio na ponovni postupak tako da ovaj slučaj ni nakon osam godina nije dobio konačni epilog", naglašavaju u lokalnoj upravi.

U Koaliciji Zdravo Berane ističu da ovaj slučaj jasno ukazuje da su odgovorni ljudi u Opštini za vrijeme dok je koalicija DPS-SDP bila na vlasti, krajnje neozbiljno i olako ulazili u realizaciju velikih projekata i tako ostavljali ogromne dugove.

,,Samoproglašeni eksperti i specijalisti za sve i svašta ubjeđivali su narod Berana da uklone šporete iz svojih domova jer će, kako su navodili, ubrzo dobiti parno grijanje. Sve su to radili iako su stručnjaci kazali da za tako nešto treba obezbijediti blizu 50 miliona eura. A to kako su sklapani ugovori i kako je tekla izrada fizibiliti studije govori o ozbiljnosti onih koji su to radili. Očigledno je da u ovom slučaju nijesu ispoštovani ni rokovi ni odgovarajuća procedura. Određeni ljudi, iz prethodne vlasti, poznati kao Vukini eksperti, pravili su strahovite propuste, ponašajući se krajnje neodgovorno, kao da je Opština njihovo privatno vlasništvo", saopštili su iz Koalicije Zdravo Berane.

U lokalnoj upravi tvrde da zapisnik o primopredaji studije nije zaveden u Beranama, te da ni račun kojeg je dostavila advokatska kancelarija i koji datira od 23.09. 2011. godine ne postoji u računovodstvu Sekretarijarta za finansije Opštine Berane.

,,Obaviješteni smo da je zapisnik o primopredaji studije navodno potpisan u Čačku, iako se zna da se sjedišta ugovorenih strana nalaze u Beogradu, Mariboru i Beranama. Koordinator u ime Opštine Berane, kao naručioca posla, nije ni do današnjih dana predao Opštini Berane studiju, tako da nijesmo u mogućnosti da damo bilo kakve primjedbe, a ni saglasnost. Taj koji je radio studije bio je u obavezi da ih preda naručiocu posla – Opštini Berane u ugovoprenom roku, a ne fizičkim licima pod sumnjivim okolnostima", navode iz lokalne uprave.

Valja se podsjetiti da se sve to događalo u vrijeme kada su tadašnji kadrovi i ,,eksperti" iz Demokartske partije socijalista planirali da u Beranama grade regionalni otpad i kada je napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore, na Vasovim vodama, koja se sada sanira.

Tada je iz opštinske kase plaćeno destine fizibiliti studija, studija izvodljivosti i raznoraznih ekspertiza, zašta je potrošeno ko zna koliko stotina hiljada eura, zbog čega niko nikada nije odgovarao.

U to vrijeme kružila je šala da se fizibiliti studije prodaju na buvljaku, a građani Berana su se pazarnim danom pozdravljali riječima ,,pošto fizibiliti studija".


Tufik SOFTIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...