Monitor.co.me

Istobolni mrakovi

E-mail Ispis PDF
Danas i sutra vreme u Srbiji opasno po život. Nisam znala da se vreme od proteklih dvadeset godina zove "danas i sutra". Od snega nema ni k. Toliko od meteorologa. Nek idu da mere vodostaj, a prognozu prepuste pravim stručnjacima – reumatičarima.

Na višnji, u dvorištu, još samo dva spojena lista se bore protiv kiše i vetra. Jaki su, skoro nerazdvojni, ali neće pobediti. Još niko nije. Kakav lep dan. Dođe mi da obujem patike, nabacim omču oko vrata i pravac park. Ali neka, ipak idem u papučama. Što bi reko Bajaga, život je ptičije hm... nekad siv, nekad žut.

Ne tako davno, drugarica i ja smo, petkom, posle škole, hvatale noćni voz za Sarajevo, samo da prošetamo gradom. Sa zdravstvenom knjižicom... Nedostaje mi naivnost, godine ti tako strašno otmu to lepo osećanje. Ja ne utonem u misli, ja se udavim. Samo ograničen čovek raduje se ostvarenju onoga što želi. Ovi, malo širi, kapiraju da možda nisu poželeli najbolje što se moglo.

Pobediti roditelje svojih roditelja u argumentu je mnogo teže od, recimo, gurnuti glavu između nogu i poljubiti sebe u dupe. Istorija je debela, zaboravna učiteljica života sa običajem da favorizuje bogatu decu i preskače časove logike. Svi su Srbi samo neće da priznaju, sem Srba koji su u stvari Crnogorci, koji su Hercegovci ili Srbi. A svi su, realno, iz Pakistana poreklom. Odneli smo još jednu pobedu i sad ne znamo gde nam je. Čim čovek stavi prst na čelo, odmah mu dođe da dva gurne u usta. Jednom mi je deda rekao da ne stigne da razmišlja o gladi od posla. Eto vam poslovice, da ne psujem sad ovde... Ima nekih situacija u životu kad više nije važno da li će im kraj biti tužan ili srećan. Važno je samo da dođe. Da završi. Da prestane.

Sledeće godine vlada uvodi danak u krvi. Uzimaju vam decu iz naručja da postanu omladina stranaka. Nemojte plakati, biće im bolje nego vama. Valja se povući u planinu, u čitanje i tihovanje. I jutarnje obaranje konzervi sa ograde, karabinom.

Šteta što neko ne snima sve performanse koje ja radim po kući, Marina Abramovič bi umrla od zavisti. Zavučem ruku u fioku sa čarapama, izmešam ih i vrištim: „A srećan dobitnik je...!" Spojila sam dve davno rastavljene čarape. Šta ste vi uradili za ljubav danas?

Stara kineska izreka kaže: „Ono što možete danas, ostavite za prekśutra ili jedan dan tamo od poneđeljka". Poza je tu, mudrovanje je tu, nirvana je tu... još samo sto kila i eto me, Buda...

P. S. Kad pogledate kroz prozor da biste znali kako da se obučete, jako je bitno da taj prozor i otvorite. Ne pitajte kako znam.

 

Nataša ANDRIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...