Monitor.co.me

Ćutanje je saučesništvo

E-mail Ispis PDF
Crta je opet spuštena. Crna Gora ima dva poslanika zarobljenika. To je njen rekord od uvođenja višestranačja. A i evropski, naravno. Nebojša Medojević, lider PZP-a, je u četvrtak veče kidnapovan i proslijeđen u Spuž. Milan Knežević se, kao u stara vremena u tvrđavi, drži u okruženju u zgradi parlamenta. Pomoli li se van, biće uhapšen. Ni u zgradi gdje obnaša zakonodavnu vlast, nije siguran.

Ovaj put poslanici nisu okrivljeni, od obojice se traži da otkriju izvore informacija. Nebojši Medojeviću, osim dva mjeseca, zbog čuvanja izvora oko navodnog mita u slučaju Katnić - Mugoša, slijede još dva mjeseca, ako ne otkrije koji mu je hrvatski diplomata kazao da se naš specijalni tužilac bavio ratnim zločinom u Cavtatu, davne '91. Milan Knežević mora da oda koji mu je sudija tražio mito, da ne bi išao u haps zbog onog veselog nagurivanja s krhkim policijskim specijalcem, tokom protesta.

Mnogo je teorija zašto Medojević i Knežević, i zašto baš sada. Kontraproduktivno se njima detaljno baviti. Sigurno je: Medojević i Knežević ne ugrožavaju niti mogu u dogledno vrijeme ugroziti režim. Ni izvršnu ni sudsku vlast. Ne može to ni Demokratski front, ni čitava opozicija. Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću ne prijeti ozbiljna opasnost od političkih protivnika. Opozicija je u defanzivi. Civilni sektor prilično pitom. Nekoliko medija koje ne kontrolišu nisu kadri da proizvedu vatru. Učenje po kojem građanin Milivoje Katnić, zbog povrijeđene sujete, izvodi ove operacije na svoju ruku, je klimavo. Premali je Katnić, u bilo kom svojstvu, prenevažna je njegova sujeta, da bi mogla sebi da priušti ovakvo nasilje u koje mora biti uključeno i sudstvo. I koje, kako god bilo, donosi štetu vodećima u državi.

Režim je na Medojevića i Kneževića udario zato što su slabi. U prirodi je dugovječnih, nekontrolisanih vlasti da su najbahatiji kada su najjači. To je pijanstvo moći koje prelazi u delirijum. Ludilo. Na toleranciju drugih spremni su samo u trenucima svoje slabosti. Medojević i Knežević im služe kao valjan uzorak da ponovo suštinski uvedu verbalni delikt. Posebno važno: da se njihovim pimjerom preduprijedi curenje informacija iz središta moći i pomoćnih grana. Trpi i šuti - poruka je, prije svega, upućena sudijama, tužiocima, policajcima, armiji činovnika. Oni ovih dana čitaju: ne postoji nikakva odora, nikakav ustav i zakon, ništa što vas od nas ne može zaštititi, za svaku izgovorenu riječ, saznaćemo. Ako možemo da hapsimo poslanike – koga onda ne možemo.

I do sada su oni koji su kao insajderi zvonili za uzbunu plaćali strahovit račun, zbog svoje građanske hrabrosti. Vlast je digla ljestvicu. Uvodi cenzuru u parlament. Ugoni strah i u kosti već slomljenim i umorenim građanima. Proizvodi saučesništvo šutnjom. Svi smo mi pred izborom, hoćemo li ili nećemo pristati na muk; hoćemo li pokornošću, plaćati srećnu okolnost što ove noći nama nisu pozvonili na vrata. Iskustvo imamo: ako pokleknemo, sljedeći put će progonitelji biti još brutalniji.

Ne postoji nikakv "pravni aspekt" zarobljavanja poslanika. Važno je ne nasjesti i ne baviti se maketama, koje podmeću. Postoji samo razuzdano nasilje režima, i tužilaštvo i sudstvo kao produžena batina. Samo jedna očita nelogičnost: za hapšenje poslanika kao osumnjičenog, potrebno je skidanje imuniteta, a za zatvaranje poslanika kao svjedoka njima eto nije. Pravni propis, i logički, zdravorazumski rezon nalažu: ono što važi u većem, mora važiti i u manjem obimu. Ako je saobraćajnim znakom dozvoljena brzina sedamdeset kilometara na sat, besmisleno je kažnjavati nekoga ko vozi šezdeset. Obični saobraćajci tu grešku ne prave.

Mnogi se ne slažu sa stavovima Nebojše Medojevića i Milana Kneževića a o njihovoj politici misle sve najgore. S pravom. Sada su baš ti, neistomišljenici, na potezu: opozicione kolege, civilni sektor, mediji, građani. Svako od nas je dužan da učini sve što je u moći da se napravi društveni pritisak, kako bi Medojevića pustili iz robijašnice, i kako bi prestali da vrebaju trenutak da zgrabe Kneževića. Braneći pogaženo pravo neistomišljenika, branimo vlastito dostojanstvo. Ili su, ispod ovog parčeta neba, izumrli i posljednji tragovi viteštva.


Esad KOČAN

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...