Monitor.co.me

SJEVER: NEVOLJE OSOBA S INVALIDITETOM: Svakodnevica obilježena barijerama

E-mail Ispis PDF
kolasinPrema podacima s popisa 2011. godine pet odsto građana Crne Gore ima problem s kretanjem. Njihovi predstavnici na sjeveru države kažu da je malo učinjeno da se osjećaju ravnopravnima u društvu, te da svakodnevno trpe diskriminaciju, naročito kada je riječ o pristupačnosti objektima u javnoj upotrebi i javnih površina. U nekoliko gradova na sjeveru, tvrde, na prste jedne ruke se mogu izbrojati objekti do kojih mogu ljudi prinuđeni na kretanje invalidskim kolicima. Da se stanje promijeni nijesu pomogli ni brojni propisi, pravilnici, akcioni planovi, pa čak ni Ustavom garantovana prava.

,,Ni 30 odsto objekata u javnoj upotrebi nije prilagođeno osobama s invaliditetom (OSI). Džaba propisi, džaba potpisivanje konvencija. Na sjeveru države još je gore. Ima pomaka naprijed, ali sporo i malo", kaže za Monitor Jasminko Nokić, predsjednik rožajskog Udruženja paraplegičara.

Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima OSI Crna Gora je ratifikovala 2009. godine, a jedan od principa na kojima se zasniva jednakost je mogućnosti i pristupačnosti. Tokom 2015. godine usvojen je i novi zakon o zabrani diskriminacije osoba sainvaliditetom, koji je usklađen s Konvencijom UN. Na snazi je trenutno i Strategija za integraciju lica s invalidetom, koja važi do 2020. godine.

Predsjednik Udruženja mladih s hendikepom Crne Gore Milenko Vojičić kaže da je falinka tog dokumenta što predlaže akivnosti i definiše ciljeve, ali ne obezbjeđuje i novac za ono što treba uraditi.

,,Pogrešno je reći da očekujemo pomoć od države. Ne materijalnu pomoć, već da obezbijedi poštovanja prava. Pristupačnost javnim objektima i površinama u Crnoj Gori ne zadovoljava, a na sjeveru pogotovu. Obišao sam mnoge gradove i u to se uvjerio. Najsvježiji mi je primjer Nikšić. U tamošnjoj bolnici nijedan od liftova nije radio. Ili su bili zaključani ili pokvareni. Taj projekat je rađen u okviru akcionog plana, a sada je obesmišljen. Nijesam mogao na sprat ove te ustanove", kaže on.

Akcioni plan prilagođavanja objekata u javnoj upotrebi za pristup i kretanje osoba smanjene pokretljivosti i s invaliditetom donijele su i dvije opštine, Glavni grad i Bijelo Polje. Analizu pristupačnosti objekata u javnoj upotrebi uradile su opštine Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Podgorica i Rožaje.

,,Opšte je prihvaćeno mišljenje da je zakonodavno-normativni okvir za fizičku pristupačnost licima s invaliditetom prilično dobar. Međutim, glavni problem je primjena u praksi. Inspekcijski organi, zaduženi za praćenje sprovođenja propisa nemaju nadležnost i za sprovođenje nadzora u svakom pojedinačnom slučaju", konstaovano je u važećoj Strategiji.

U tom dokumentu piše i da ,,lica s invaliditetom nijesu u prilici da sama preuzmu odgovornost i poprave stanje u ovoj oblasti putem građanskih parnica". Poseban problem je i fizička nepristupačnost sudova na svim nivoima, objašnjavaju u Udruženju paraplegičara na sjeveru.

Oni tvrde da je u Crnoj Gori veoma malo stručnjaka koji se bave pitanjem pristupačnosti te da još nisu izgrađeni mehanizmi za kontrolu i razvoj ove oblasti.

Milka Stojanović iz Udruženja paraplegičara Bijelo Polje, novodi brojne primjere gdje su nadležni pokazali nedostatak senzibiliteta za svoje sugrađane s invaliditetom. Bjelopoljci s tom vrstom zdravstvenih problema ne mogu, objašnjava ona, osim u prizemlje javnih objekata. Nema načina ni da uđu ni u tržni centara, iako je nedavno sagrađen.

,,Poražavajuća je činjenica da od svih hotela i smještajnih kapaciteteta u Bijelom Polju invalidi mogu ući samo u jednu sobu. Ta soba se nalazo u hotelu Franca. Veliko je razočarenje i što nedavno rekonstruisani gradski trg nema spuštene ivičnjake, što je takođe problem za invalide. Sada obećavaju da će to ispraviti, ali ne znam kako će to bez rušenja onog izgrađenog postići. Ohrabrenje je što je Opština uradila projekat, koji treba da riješi problem pristupačnosti spratovima zgrade u kojoj je smještena lokalna uprava", kaže Milka Stojanović. Ohrabrena je odnosom gradskog parking prduzeća.

Ipak, invalidi u Bijelom Polju ne mogu ni u privatne apoteke, ni u mnoge prodavnice...

Slični problem muče i Rožajce. Nokić objšnjava kako su neprstupačni spratovi Opštine, Centra za socijalni rad, policje... U Domu zdravlja ne postoji način da osobe u invalidskim kolicima stignu do specijalističkih ambulanti, mada im je omogućeno da bez većih teškoća uđu u prizemlje gdje ordiniraju ljekari opšte medicine.

,,Ipak, neke promjene su napravljene. Spušteni su trotoari, napravljena je traka za slabovide i parking. Obraćali smo se Opštini brojnim inicijativama, skretali im pažnju na nepristupačne objekte. Za sada bez većih rezultata", kaže on.

Svakodnevica Kolašinca sa smanjenom pokretljivošću takođe je obilježena brojnim nevoljama. I dalje su im nedostupne, apoteke, gradska biblioteka, pošta, sve osim prizemlja u zgradama Doma zdravlja i Osnovnog suda, Centra za socijalni rad, Suda za prekršaje, Fonda PIO, većina kafića i prodavnica... Čak i neke institucije, koje su formalno ispoštovale propise, učinile su to na neprikladan način. Tako je, recimo, prilazna rampa kancelarijama Zavoda za zapošljavanje zbog velikog nagiba i dalje skoro neupotrebljiva.

Prije nekoliko godina i kolašinska Skupština opštine usvojila je odluku o postavljanju pristupnih rampi i liftova za osobe sa invaliditetom. U Opštini kažu da su, postupajući po odluci, učinili ono što je do njih. Svi objekti u javnoj upotrebi su popisani. Svima je upućen i dopis u kojima je objašnjen postupak odnošnja zahtjeva i uslovi. Međutim, kako tvrde u opštini, malo je odgvara stiglo na njihove dopise.

Veliki broj objekata u tom gradu, ističu u lokalnoj upravi, i ne posjeduje tehničke mogućnosti za poštovanje odluke. Moguće je prilagoditi prilaz, ali ne i omogućiti kretanje u kolicima kroz zgradu.

U udruženjima na sjeveru ističu da način na koji su pristupne rampe izgrađene kao prilaz nekim objektima ,,vrijeđa inteligenciju". Vrlo se često dešava, ističu, da je nagib neodgorajući pa da ga ne mogu savladati ni osobe koje nemaju teškoće pri kretanju. Objašnjavaju i da o tome niko ne vodi računa, te da se takve greške teško i sporo ispravljaju.


Dragana ŠĆEPANOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...