Monitor.co.me

PETAR IVANOVIĆ, SAVJETNIK: Pedeset nijansi sive ekonomije

E-mail Ispis PDF
ivanovic„Ekonomija je suviše ozbiljna stvar da bi se svako njome bavio. Od toliko analitičara, prognozera, stručnjaka, običnom građaninu nije lako da se snađe u poplavi tumačenja naše ekonomske stvarnosti", govorio je Petar Ivanović, stari/novi savjetnik predsjednika Mila Đukanovića za ekonomska pitanja. Sa Ivanovićem, koji je ove sedmice opet, prema pisanju Vijesti, imenovan za Đukanovićevog savjetnika za ekonomiju, obični građanin je bar načisto. Kad Ivanović iznosi ekonomske procjene i analize, tu nema neizvjesnosti – znaš da će do neba da nahvali sebe ili predsjednika Đukanovića u njihovim navodnim ekonomskim uspjesima.

Izvjesno je i šta će se dogoditi ako se ne vjeruje Ivanovićevim ocjenama. Od ekonomskog stručnjaka dobiješ alternativnog umjetnika. Ivanović onda izađe pred kamere i pobaca perje, ili već izvede neki sličan performans, kao onda kada su ga mediji podsjetili da je zvanična državna statistika demantovala njegove brojke o navodnim postignućima u poljoprivredi dok je on bio ministar tog resora. Ivanović je, naime, tvrdio da je za vrijeme njegovog mandata broj radnika u poljoprivredi povećan za 1080, dok je MONSTAT objavio da ih je u stvari manje, i to – 113. Perje je poletjelo, al to nije mnogo pomoglo ni istini, ni poljoprivredi.

Ipak, moguće da će Ivanovićeve vještine bacanja magle biti od pomoći Đukanoviću. Predsjednik, na kraju krajeva, zna da se isplati udomiti vjernog vojnika. Valjaće. Ivanovićev potpis valjao je, na primjer, za vrijedne poslove, poput onih koji su tekli preko Prve banke porodice Đukanović, a u koji su bili povezani sa predsjednikovim prijateljem Stankom Subotićem, i braćom Šarić. Crnogorsko pravosuđe, istina, nije uspjelo da dokaže da se radilo o pranju novca, ali su veze Ivanovića i braće Šarić svakako ostale neispitane. Kao, uostalom, i brojne druge konekcije crnogorskog političkog vrha i klana Šarić, koje crnogorsko tužilaštvo nijesu zanimale.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i OCCRP su objavili svojevremeno dokumenta koja pokazuju veze Ivanovića sa offshor kompanijom koja je poslovala u Crnoj Gori, a koje se dovodi u vezu sa Subotićem i Darkom Šarićem. Radi se o panamskoj kompaniji Adriatic Overseas Holding. Dokument koji je objavio MANS pokazuje kako je krajem 2010. godine panamska advokatska kuća Ballard & Ballard na kućnu adresu ministra Ivanovića u Podgorici poslala punomoćje kojim njeni klijenti ovlašćuju podgoričku advokaticu Zoricu Đukanović da zastupa Adriatic Overseas Holding.

Ta kompanija, prema izvještavanju OCCRP, predstavlja ,,konačnu vezu između Darka Šarića, srpskog biznismena Stanka Subotića i Mila Đukanovića, tri osobe koje su zajedno blisko povezane preko Prve banke i niza poslovnih aranžmana. Naime, Adriatic je preuzela propalu firmu San Investments, za koju je Prva banka rekla da pripada grupi kompanija u vlasništvu Subotića. Tokom 2009. godine Šarić je učinio veliku uslugu Subotićevoj firmi kada je dao garanciju za kredit koji je San Investments imao kod Prve banke. Adriatic je te iste godine preuzela udio Šarićeve kompanije u poslu sa zemljištem budvanskog FK Mogren.

To nije jedina veza Ivanovića i Šarića. Zanimljivo je da je Blagota Radulović, pomoćnik Ivanovića, dok je bio ministar, bio direktor Šarićeve firme Nova Star CG, koja je vodila projekat izgradnje kompleksa na zemljištu FK Mogrena. Ivanović i Radulović su, osim u Vladi, blisko sarađivali i u Agenciji Crne Gore za promociju stranih investicija, koju je dugo vodio upravo Ivanović. Takođe, MANS je objavo i da posjeduje dokumentaciju koja pokazuje da je Šarić platio Ivanoviću put u Ženevu i Pariz, što je Ivanović demantovao. Ta dokumentacija, objavio je MANS, je dio dokumentacije koja je zaplijenjena po naredbi istražnog sudije Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu u okviru istrage protiv narkobosa Darka Šarića i njegove kriminalne grupe. Ni to nije interesovalo crnogorsko tužilaštvo.

Doduše, može se reći da Ivanović, kao neko čije se ime veže za brojne afere, ima sreće sa crnogorskim pravosuđem. Ivanović je čak uspio da se oslobodi optužbi i odgovornosti za saobraćajni udes u kom je povrijeđena djevojčica. Slučaj je, gle čuda – zastario. Odlukom Vrhovog suda, konačno je potvrđena presuda kojom je Ivanović zbog zastare oslobođen tih optužbi. U vrijeme saobraćajne nesreće Ivanović je radio kao glavni ekonomski savjetnik Đukanovića.

CIN CG je nedavno objavio i da Ivanović ima sreće i sa državnim organima zaduženim za imovinu funkcionera. Nakon što je Ivanović zabioravio da prijavi svu imovinu koja se vodi na njegovu suprugu, nije se desilo – ništa.

Ne zna se ni šta se desilo sa krivičnom prijavom veterinarske inspektorke Mirjane Drašković protiv Ivanovića, tada ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade. Draškovićeva je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela prijavu u kojoj Ivanovića tereti da nije preduzeo mjere za prevenciju zaraze kvrgave kože i plavog jezika. Kada je došlo do zaraze, on je tajio da je mogao da je preduprijedi, navela je ona u prijavi.

Dok su pravosuđe i državni organi uglavnom nezainteresovani za Ivanovićevu sivu i drugu ekonomiju, mediji nijesu. Mnogi njegovi poslovi zadobili su njihovu pažnju. Zanimljivo je njegovo poslovanje dok je bio na čelu Hipo Alpe adria banke, o čemu je Monitor već pisao. Ivanović je, oktobra 2007. godine, bio član menadžmenta Hipo alpe adria banke kada je odobren kredit za njegovu suprugu Oliviju Ivanović, kao i suprugu profesora Veselina Vukotića, Ljiljanu Vukotić, u iznosu od 751.000 švajcarskih franaka. Kredit je poslužio i za kupovinu zemljišta, u zajedničkom vlasništvu porodica Vukotić i Ivanović. kod Herceg-Novog.

Putevi Ivanovića i Vukotića odavno se preklapaju. Ivanović, koji je bio Vukotićev đak, i kod kog je odbranio magistarsku i doktorsku tezu, je redovni profesor na Univerzitetu Donja Gorica, koji je u vlasništvu Vukotića, ali i predsjednika Đukanovića. Poslovni putevi Vukotića i Ivanovića ukrstili su se i u kompaniji Monte adria broker diler, u kojoj je Ivanović bio član i predsjednik Skupštine, a Vukotić predsjednik Upravnog odbora. Ta firma, dobila je prije gotovo deceniju, uz neuobičajeno visoku proviziju od jedan odsto, ekskluzivno pravo da na berzama posreduje između italijanske A2A i manjinskih akcionara u poslu otkupa akcija. O tome je Monitor takođe pisao.

U centru medijske pažnje našao se još jedan posao Ivanovića dok je bio ministar poljoprivrede – krediti Abu dabi fonda. Samo veliki igrači na crnogorskom tržištu, i to uglavnom prijatelji predsjednika, mogli su da dobiju kredit za razvoj poljoprivrede iz tog fonda, sa kojim je ugovor sklopio Ivanović. Iako se u medijima dovodilo u pitanje gdje je toliki novac u stvari završio, jer se radilo o desetinama miliona, veći dio tog aranžmana ostao je pod velom tajne, dijelom i zbog toga jer ugovori nijesu dostupni javnosti. Zbog toga nije bilo moguće utvrditi da li su pojedine kompanije prekršile uslove kreditiranja, te da li kasne u implementaciji.

Kad se sve sabere, Ivanović je čovjek sa puno afera i sivih poslova, a čist pred crnogorskim pravosuđem. Taman po mjeri predsjednika.


Milena PEROVIĆ KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...