Monitor.co.me

NADOKNADE VRHUNSKIM SPORTISTIMA: Šezdeset odsto sumnjivih

E-mail Ispis PDF
janovicNajtrofejnija crnogorska karatiskinja Katarina Rolović-Vukčević, prošle nedjelje je u otvorenom pismu ministru Nikoli Janoviću obavijestila javnost da, kao vrhunski sportista, umjesto dvije prosječne plate sada primati četvrtinu tog iznosa. O namjeri da Ministarstvo smanji naknadu koju su dobili statusom vrhunskog sportiste govorio je i nedavno u intervjuu za Monitor šahovski velemajstor Božidar Ivanović.

Ministar sporta Nikola Janović je u više navrata istakao da se u sklopu odredaba novog Zakona o sportu rade provjere nacionalne doživotne nadoknade, koje su počele sa isplatom prije deset godina.

Monitor je pitao Ministarstvo sporta da li ima još sportista kojima će se smanjiti nadoknade, koliko se ukupno, mjesečno, izdvaja za nadoknade, ko sve prima nadoknade na osnovu statusa vrhunskog sportiste... Iz Ministarstva su nam odgovorili da ne mogu da nam odgovore u traženom roku.

Zakonom o sportu, koji je usvojen sredinom ove godine, starosna granica za dobijanje statusa vrhunskog sportiste je smanjena sa 40 na 35 godina života.

Vrhunski sportista se postaje ako kao reprezentativac osvoji jednu od tri medalje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu u sportskoj disciplini koja je na programu Olimpijskih igara, odnosno Paraolimpijskih igara.

Zahvaljujući novom zakonu ministar Janović je krajem prošlog mjeseca paraolimpijcu Radmilu Baraninu, osvajaču zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Italiji, na osnovu koje mu je i utvrđen status vrhunskog sportiste, uručio Rješenje o utvrđivanju doživotne mjesečne naknade.

Prije ovih zakonskih izmjena bivši svjetski prvak u profesionalnom boksu Dejan Zlatičanin nije mogao dobiti status vrhunskog sportiste. Sada je to ostvarivo jer je Zakonom predviđeno da ovaj status zaslužuje i ,,crnogorski državljanin i reprezent Crne Gore koji je postao prvak svijeta u boksu, u seniorskoj konkurenciji, u organizaciji WBC, WBA, WBO ili IBF, ili postao finalista DEJVIS kupa, FED kupa Međunarodne teniske organizacije ili Grand slam turnira''.

Rješenje o statusu vrhunskog sportiste donosi Ministarstvo sporta, a doživotna mjesečna nadoknada određuje se u visini od jedne polovine do dvije prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori. Predviđeno je i da svake druge godine Ministarstvo provjerava da li sportista i dalje ispunjava uslove za ovu nadoknadu.

Dio stručne javnosti kritikuje nova zakonska rješenja. Nekadašnji predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Rade Đurđić je u autorskom članku naveo da se ovim vrhunski sportisti privileguju u odnosu na istaknute pojedince iz drugih oblasti – nauka, kultura, umjetnost. Naveo je i primjer Slovenije gdje Zakon o izuzetnim penzijama podrazumijeva davanje dodatka na penziju zaslužnima u svim oblastima od javnog značaja, pod jednakim kriterijumima, poslije 55. godine života.

Monitor je više puta pisao o ,,nacionalnim penzijama'' koje u Crnoj Gori pored sportista, primaju političari i umjetnici. Problem kod njihove dodjele su kriterijumi. U ranijem Zakonu o sportu bilo je predviđeno da ,,izuzetno, vrhunski sportista može biti i lice koje dva i više puta ostvari međunarodno priznat sportski rezultat od posebnog značaja za Crnu Goru''.

Institucije su u dosadašnjoj praksi kod dodjele ,,sportskih penzija'' bile selektivne i pristrasne. Ministar Janović je to namjerno ili ne fino objasnio u nedavnom intervjuu: ,,Ovaj zakon nije odavno mijenjan i više je u godinama za nama korišćeno običajno pravo, nego što je zakon poštovan''.

Do čega je to dovelo jasno je opisano u ove godine donešenoj Strategiji razvoja sporta u Crnoj Gori za period 2018-2021. U njoj se navodi da je detaljnom analizom rješenja kojima je utvrđen status vrhunski sportista i pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, utvrđeno da ,,više od 60 odsto aktivnih primalaca naknada doživotnu mjesečnu naknadu prima na osnovu rezultata koji je ostvaren u neolimpijskim vrstama, odnosno disciplinama sportova ili sa ostvarenim neadekvatnim rezultatom, preširokim tumačenjem norme koja je propisivala da status vrhunskog sportiste može steći i lice koje - dva i više puta ostvari međunarodno priznat sportski rezultat od posebnog značaja za Crnu Goru''.

Tako su, navodi se u Strategiji, nosioci statusa vrhunskog sportiste i lica koja su ostvarila rezultat ispod trećeg mjesta ili su rezultat ostvarila na amaterskim takmičenjima. A ima i slučajeva da određenom broju lica utvrđeni iznos naknade ne korespondira sa rezultatom koji su ostvarili u olimpijskim sportovima. Ističe se da je ovo problem u u afirmaciji vrhunskog sporta, ali i konstatuje da je ,,ovim licima status vrhunskog sportiste i pravo na doživotnu mjesečnu naknadu već utvrđen u ranijem periodu, i to u većini slučajeva u maksimalnom iznosu''. A on iznosi 998 eura.

Komisiju za razmatranje zahtjeva za sticanje statusa vrhunski sportista osnovalo je tek Ministarstvo sporta avgusta 2017. godine iako je zakonska obaveza za njeno osnivanje postojala godinama unazad.

Zanimljivo je i da je, prema podacima iznijetim u Strategiji, od osnivanja Ministarstva sporta za 98 sportista utvrđen status vrhunski sportista. Međutim na sajtu Ministarstva sporta može se naći spisak 56 sportista koji su dobili ovaj status (vidi boks). Kao što smo naveli, iz Ministarstva nismo dobili objašnjenje odakle ovolika razlika u statistici. Što se tiče primanja, tu razlike skoro da nema, većina ih je mjesečno primala blizu hiljadu eura.

Ima i primjera kao što su Božidar Vuksanović, koji kao bivši karatista, od 2008. godine prima nadoknadu kao vrhunski sportista, pored plate na brojnim funkcijama koje je obavljao – direktor Uprave za inspekcijske poslove, predsjednik Odbora direktora Aerodroma. Takođe i predsjednik Liberalne partije i poslanik u Skupštini Andrija Popović koji pored nemale poslaničke plate, već deceniju uživa i u ,,sportskoj penziji''.

Zoran Vujičić, bivši profesionalni bokser, godinama upozorava javnost kako su zvanje vrhunskih sportista, zahvaljujući političkim vezama, dobili pojedini fudbaleri za učešće na amaterskoj smotri. A s druge strane pojedini zaslužni sportisti i dalje su daleko od tog statusa - kik-bokseri i bokseri koji su proteklih godina dobijali priznanje sportista godine Crne Gore poput svjetskih prvaka Ivana Strugara, Goranja Radonjića, Predraga Radoševića, te planinari Javorka koji su 2010. osvojili Mont Everest Drago Vujović i Marko Blečić...

Iz Ministarstva sporta je najavljeno da se ušlo u finalnu fazu revizije statusa vrhunskih spotista.


Spisak vrhunskih sportista

Na sajtu Ministarstva sporta nalazi se Spisak lica koja su stekla status vrhunskog sportiste i ostvaruju naknadu iz budžeta Crne Gore.

Najviše ovih rješenja je izdato 2008. godine od strane tadašnjeg Ministarstva kulture, sporta i medija, na čijem čelu je bio Branislav Mićunović: Svetlani Mugoši-Antić, Ljiljani Mugoši-Vučević, Vesni Duraković, Mirku Vičeviću, Ljubomiru Radinoviću, Miodragu Perunoviću, Nikoli Adžiću, Zdravku Raduloviću, Božidaru Ivanoviću, Dragoljubu Kopitoviću, Božidaru Vuksanoviću, Katarini Rolović-Vukčević, Olgi Sekulić, Veselinu Mićoviću, Slavenku Bajiću, Vladimiru Jokoviću, Zorici Pavićević, Zoranu Musturu, Dragomiru Bečanoviću, Dragoljubu Fatiću, Andriji Popoviću, Katici Lješković.

Sljedeće 2009. godine, Ministarstvo dodjeljuje status vrhunskog sportiste: Marijani Bulatović, Dušku Ćirkoviću, Ranku Miranoviću, Danilu Karadžiću, Milanu Ivanoviću i Brajanu Neneziću.

Ministarstvo kulture, sporta i medija, tokom 2010. donosi dva ovakva rješenja i to za Miru Bjedov-Nikolić i Rajka Vujadinovića. Ministarstvo prosvjete i sporta, za vrijeme mandata Slavoljuba Stijepovića, donosi rješenje 2012. kojim se Dragan Adžić proglašava vrhunskim sportistom.

Od 2010. rješenja o statusu vrhunskog sportiste najčešće izdaje Uprava za mlade i sport: Miloradu Gajoviću, Goranu Đukanoviću, Miomiru Bakraču, Momiru Bakraču, Đorđiju Vujičiću, Dragiši Blagojeviću. Sljedeće godine status su dobili: Blažo Lisičić, Bogdan Đurović, Veljko Uskoković, Igor Vušurović, Ratko Đurković, Petar Kapisoda, Željko Vičević, Vlado Šćepanović, Predrag Drobnjak. Uprava tokom 2012. izdaje rješenja Dragoslavu Božoviću i Petru Porobiću, 2013. samo Ranku Peroviću, 2014. – Nenadu Vukaniću, Siniši Matijaševiću, Milanki Čelebić, Dragici Orlandić i Draganu Miranoviću, 2015. – Maji Savić, a 2016. – Nikoli Bulatoviću.

Spisku nedostaje preko 40 imena jer se u Strategiji razvoja sporta navodi da status vrhunskog ima 98 sportista u Crnoj Gori.


Predrag NIKOLIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...