Monitor.co.me

MARINKO PEJIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKOG NARODNOG VIJEĆA U BiH: Dodik i Čović hoće da podijele BiH

E-mail Ispis PDF
pejicMONITOR: Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, obilježili su na Bobovcu, kod Vareša, Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod', Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca... Koja je glavna poruka te manifestacije, čiji ste i Vi bili učesnik?
PEJIĆ: Glavna poruka te manifestacije koja je održana povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine na kraljevskom gradu Bobovu kod Vareša je da je to najznačajniji datum u novijoj historiji BiH i da ga je trebalo obilježavati na cijelom području naše zemlje, jer je on značajan za sve njene narode i građane.

MONITOR: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da 25. novembar nije Dan državnosti i da je to „isključivo praznik koji samo guraju Bošnjaci"...
PEJIĆ: Nažalost, gospodin Dodik i vlasti Republike Srpske ne priznaju da je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ali to nije ništa iznenađujuće od njih, jer oni ne priznaju ni BiH za svoju državu. Njihova je država Republika Srpska, koju nastoje pripojiti Republici Srbiji. Međutim, veliki broj Hrvata, posebno iz Hercegovine, pod utjecajem Hrvatskog narodnog sabora (Hrvatska demokratska zajednica BiH), koji se zalažu za treći entitet i obnovu Hrvatske republike Herceg Bosne, ne obilježavaju Dan državnosti 25. novembar.

MONITOR: Šta Vi očekujete od novog Predsjedništva BiH u kojem su Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji dolaze iz vrlo suprotnih političkih opcija i imaju različito viđenje uređenja države?
PEJIĆ: S obzirom na sastav Predsjedništva BiH (Dodik, Komšić, Džaferović), koji dolaze iz partija čije su političke opcije međusobno suprotne, ne očekujem neke izvrsne rezultate, ali se ipak nadam da će iznaći zajednička stajališta o bitnim pitanjima uređenja države BiH i doprinijeti njenom bržem priključenju Evropskoj uniji i NATO-u.

MONITOR: Kako komentarišete to što Predstavnički dom Parlamenta FBiH ima većinu bez SDA i HDZ-a BiH, a vlast u nekoliko kantona formirana je bez SDA?
PEJIĆ: Demokratsko je pravo stranaka da prave koalicije na bazi sličnosti njihovih programa, ali se ne smiju zanemariti izborni rezultati koji su izraz volje građana. Građane i njihovu volju trebalo bi uvažavati , bar donekle.

MONITOR: Mnogi su nezadovoljni izbornim zakonom. Šta bi po Vašem mišljenju u njemu trebalo promijeniti?
PEJIĆ: Nužno bi bilo izvršiti izmjene u Izbornom zakonu BiH tako da bi on osigurao prava svih građana da biraju i da budu birani, odnosno da svoje glasove mogu dati bilo kojem kandidatu, bez obzira na to koje je nacionalnosti taj kandidat, a ne zatvarati se u nacionalne okvire.

MONITOR: Vi se zalažete za ukidanje kantona. Koje je najbolje rješenje kad je riječ o uređenju države BiH?
PEJIĆ: Mišljenja sam da je najbolje rješenje bilo da se Bosna i Hercegovina uredi na regionalnoj osnovi, a da regioni budu multietnički i da vlast bude skoncentrisana u općinama pojednih regiona - Sarajevski, Mostarski, Banjalučki, Tuzlanski...

MONITOR: Ako je, kako tvrde i mnogi političari i analitičari, građansko društvo idealno društvo za sve narode u BiH ko i zašto istrajava na raznim podjelama u njoj?
PEJIĆ: Na podjeli Bosne i Hercegovine najotvorenije se zalaže Milorad Dodik, čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokata (SNSD), zatim Dragan Čović, čelnik HDZ BiH. Dodik se zalaže i za izdvajanje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine i njeno pripajanje Republici Srbiji, a Dragan Čović hoće treći entitet za Hrvate Hercegovine i njegovo pripajanje Republici Hrvatskoj, ako se ukaže prilika za to - ako se Republika Srpska pripoji Republici Srbiji.

MONITOR: Da li je osnivanje trećeg entiteta u BiH u interesu Hrvata?
PEJIĆ: Osnivanje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini nije u interesu većine Hrvata u BiH, posebno bosanskih Hrvata koji bi tada bili izvan trećeg entiteta i koji bi imali status nacionalne manjine.

MONITOR: Nedavno ste kazali da se u BiH više osjećate ugroženim zbog Hrvata iz Hercegovine nego zbog drugih naroda. Zašto?
PEJIĆ: Hrvati u Bosni, posebno sarajevski Hrvati, ugroženi su od hercegovačkih Hrvata, pripadnika HDZ BiH (Hrvatski narodni sabor). Na ključna mjesta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH i na razini države BiH HDZ postavlja svoje članove ili članove HNS, nahom iz Hercegovine. Isti je slučaj i sa direktorima državnih firmi i agencija.

MONITOR: Kako je reagovano u BiH na oslobađajuću presudu pripadnicima Armije BiH, optuženim za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici i Bratuncu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću?
PEJIĆ: Na oslobađajujuću presudu pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću , koji su optuženi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici i Bratuncu, Srbi izražavaju svoje nezadovoljstvo, Bošnjaci izražavaju odobravanje i zadovoljstvo, a Hrvati i ostali to nisu komentarisali.

MONITOR: Kako ocjenjujete odnos Srbije i Hrvatske prema BiH?
PEJIĆ:Odnos Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini smatram nekorektnim, jer se čelnici i Srbije i Hrvatske miješaju u unutrašnje stvari BiH. To je posebno došlo do izražaja u predizbornom i poslijeizbornom periodu, kada su ti odnosi postali takvi da su daleko od dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa.


Veseljko KOPRIVICA

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...