Monitor.co.me

Ah, to pravo

E-mail Ispis PDF
Naslušali smo se o pravu. Neko ko je juče došao u Crnu Goru, mogao bi pomisliti da je naša Brdovita u stvari kolijevka pravne misli. Vesna Medenica, Zoran Pažin, Veljo Rakočević, pa rimski pravnici. Po cijeli dan tumače se norme i zakoni i vijećaju sudovi, dok živimo – siledžijstvo, nepravdu i pravne vratolimije, izvedene u korist sile i moćnika. Jer, u Brdovitoj se prije pravne odluke, desi politička misao. Tako je bilo i ovoga puta.

Vijeće Ustavnog suda odbilo je žalbe advokata poslanika Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, jer nije moglo donijeti jednoglasnu odluku, ali se taj sud ipak dosjetio pravne akrobacije, kojom će vlast mlatnuti dvije muve jednim udarcem. Medojević i Knežević će biti pušteni na slobodu, a Duško Marković će moći da kaže da institucije rade svoj posao, da demokratija cvjeta, i da se sve odigralo po pravu i zakonu. Što je, naravno, već i izjavio.

„Sjećate li se optužbi sa ovog trga da je Ustavni sud marioneta vlasti i politike. Današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje da su institucije kredibilne, da su sposobne, autonomne i sposobne da izvršavaju zakone", prokomentarisao je Marković.

A u čemu je stvar? Umjesto da prihvati žalbe Medojevića i Kneževića i oslobodi dvojicu poslanika zatvorske kazne, Ustavni sud odlučio je da glasa o ustavnosti zakonske norme na osnovu koje je uhapšen Medojević, a zbog koje je Knežević gotovo dvije sedmice zatočen u parlamentu. Rezultat je isti, Knežević i Medojević biće na slobodi, ali ima jedna važna razlika. Da je Ustavni sud prihvatio žalbe, to bi značilo da su Apelacioni i Viši sud donijeli nezakonite odluke. Kao i državno tužilaštvo. A dio stručne javnosti tvrdi da jesu. Akcija za ljudska prava (HRA) upozorila je da je kazna zatvora dvojici poslanika bila nezakonita jer ju je, između ostalog, odredio sud koji za to nije bio nadležan. Prema Zakonu o krivičnom postupku, objasnila je direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević, tužilac nije imao pravo da izjavi žalbu na odluku istražnog sudije koji nije prihvatio kaznu zatvaranja za Medojevića i Kneževića, nakon čega su takvu odluku donijeli Viši i Apelacioni sud. HRA je ukazala i da poslanici, kao i novinari, imaju pravo i da zaštite svoje izvore informacija, i da ne bi ni smjeli da budu saslušavani kao svjedoci na osnovu člana 108 Zakonika o krivičnom postupku. Ovako su, što bi se reklo, i vuci siti, i ovce na broju.

No, čak i da je Ustavni sud izbjegao ovu pravnu gimnastiku, o poštovanju zakona u Brdovitoj suvišno je govoriti. To je ono, na primjer, kad predsjednik Višeg suda Boris Savić ove sedmice donese odluku da advokati Nebojše Medojevića mogu da ga posjete u Kliničkom centru Crne Gore, a uprava ove zdravstvene ustanove kaže – neće moći. I nikom ništa. To je i kad isti Savić kaže da nema ništa sporno u tome što je zastarela optužba za saobraćajnu nesreću protiv Petra Ivanovića, tada i sada savjetnika Mila Đukanovića. To je i ono kad zbog optužbi javno iznesenih na račun Milivoja Katnića, Medojević završi u zatvoru, a predsjednik vladajuće partije Milo Đukanović zbog onih iznesenih na račun Vojislava Koštunice samo prošeta od svoje kancelarije do tužilaštva i nazad. I kad Ivica Lončar i Darko Šarić dobiju odštetu od države koja nije dokazala optužbe da su prali novac, a Nebojša Medojević, optuženi za pranje novca, i sasvim slučajno borac protiv korupcije i kriminala, od države može da očekuje u najboljem – privremenu mjeru, da ne umre u zatvoru. To je i kad se civilni sektor pita hoće li Univerzitet na isti način ispitivati plagijat opozicionog lidera Alekse Bečića i šefa policije Veselina Veljovića. Jer, to bi se samo možda moglo desiti. U najoptimističnijoj verziji.

Ima razloga i za optimizam u Brdovitoj. To je ono, kad se ljudi, bez obzira na razlike, okupe da brane princip. Da odbrane čovjeka, iako im se ne dopada ono što govori. Samo da i ovo zrno probuđene solidarnosti ne ubiju uski politički apetiti. Po ko zna koji put.


Milena PEROVIĆ-KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...