Monitor.co.me

Otrgnuto od zaborava i ostavljeno da kisne na ulici

E-mail Ispis PDF
Da mogu da ostvarim jednu želju, pa makar i nestala posle toga, poželela bih da otac ustane iz tame. Da se osvrne i vidi šta je ostalo iza njega: iz semena nikla dva stabla, sa razdvojenim korenom. Dva duda. Jedan visok kao crkva i širok kao ulica, a drugi još malo pa sasvim suv, bez dudova. A stoje jedan pored drugog, kao dve ptice spremne za uzletanje, repovima okrenute jedna drugoj. Tu nema života kad nemaš brata koga imaš.

I kakvog ima smisla da obnavljam život? Ako to drugi rade ja ne želim. Ako u to drugi veruju, osveta će ih stići. I prokletstvo. I potomci. Jer vreme je pokazalo svoje lice i potvrdilo da siromasi rađaju siromahe, beskućnici beskućnike, a gluvi slepe.

Ja i vreme smo postali pravi prijatelji. Po lišću, po kori oraha, po boji slame i zemlje, po svetlosti i zvezdama, po pticama, prepoznajem svako doba dana. Ni jedna promena pored mene ne prolazi ćutke. Što duže ostajem sama, odvojena od ljudi, postajem opreznija i osetljivija, čvršća i razumnija. Ne varaju me više burni događaji, pa skoro svu svoju budnost ispunjavam razmišljanjem. Tako mi sati, podeljeni na vreme rada i vreme misli, otiču kao reka ravnicom.

Vraćala sam se čitavog života nečemu, negde ili nekome. Vraćanje mi stoji nad glavom kao težak kameni krst. Ko će staviti venac na taj mermer? Svi susreti, sve posete, sva putovanja, sve uspomene, sve to meni miriše na vraćanje.... Nasmešim se takvoj misli, pa mi se i osmeh vrati.

A život negde cveta i širi mirise.....

Naučila sam da ne treba kukati, jer kad kukaš nesreća zasedne da te sluša. Za one koji su otišli, oduvek mislim da su pizde. Za nas koji smo ostali, danas znam da smo budale. Kakav životni izbor - pizda ili budala. Od svih zemalja u kojima bih volela da živim najviše mi se sviđa crnica. Druga po redu je ilovača. Ali crnica mi je baš ono. Popustili mi živci. Da li to znači da su pametniji? Dosadi ponekad to puno starateljstvo nad samim sobom. Pre nego se zanesete da je bolje sutra moguće, samo da podsetim da svega 10 posto populacije u Srbiji ima sve zube. Funkcionalno je nepismeno 70 posto. Ne okreću se novi listovi, nego se knjiga ludosti spaljuje. Da li je bilo ispravno da deci pevam o zeki što plače zbog zaleđenog potoka i to mu tišti grud ili je trebalo odmah pustiti jazz?

Zapalim cigaretu, i gledajući u taj beli dim, zamišljam da sam izabrala neku novu sebe.

Važno je učestvovati su patentirali luzeri. Da je to istina, takmičenja ne bi ni postojala. Šta ti je čovek. Folirant po potrebi.

P. S. Nedostaju mi izveštaji o vodostanju. Kad sam bila mala nervirali su me, a sad shvatam da bih to mogla da slušam po ceo dan. Hipnoza i po.


Nataša ANDRIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...