Monitor.co.me

VLADIMIR PUTIN U BEOGRADU: Uzor režim koji guši slobode

E-mail Ispis PDF
vucicSrbija je zbog dolaska predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Beograd u četvrtak bila u centru pažnje svjetske javnosti. To je bio petnaesti po redu susret Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a treći u proteklih devet mjeseci. Tom prilikom potpisan je 21 strateški sporazum, čija je vrijednost nekoliko stotina miliona eura, a jedna od ključnih tema bilo je i Kosovo.

Putinovoj posjeti i svjetski mediji posvetili su veliku pažnju.

Uoči posjete, podsjeća britanski servis, Putin je optužio neke zapadne zemlje za "destabilizaciju" Balkana. U tekstu se postavlja pitanje zašto Srbija nastavlja da demonstrira prijateljstvo sa Rusijom, ako je toliko odlučna da se priključi EU i dodaje da se igranjem na kartu veza sa Moskvom apeluje na konzervativno-nacionalističku podršku predsjedniku Vučiću i SNS. To, kako se dodaje, naglašava i slovenski, pravoslavni hrišćanski karakter zemlje, iako je smjer puta Srbije prema Zapadu. To takođe pomaže Vučiću da tvrdi da politika koja približava Srbiju članstvu u EU, poput normalizacije odnosa sa Kosovom, nije nametnuta od strane Brisela, već je racionalan izbor kako bi se poboljšao život građana, navodi BBC. BBC smatra da dolazak Putina u Srbiju opominje EU da ne treba olako da uzima lojanost Srbije. Putin će nesumnjivo uživati zbog nelagodnosti zapadnih diplomata dok posmatraju kako vodeći kandidat za članstvo u EU prostire crveni tepih, zaključuje BBC.

Francuski L'Express piše da topli beogradski doček Putina neće sakriti nedavne "neuspjehe" Rusije na Balkanu i podsjeća da Moskva nije mogla spriječiti pristupanje Crne Gore u NATO 2017., kao i da je na tom putu danas Makedonija.

Američka agencija Asošijeted pres javila je da Putin u Srbiji već ima selo nazvano po njemu, voštanu figuru, brend šljivovice, nekoliko kafea, te da će sada dobiti i crkvu Putinku u selu Banstol. Navodi se i da se majice sa Putinovim likom prodaju na ulicama, te da u Vladi Srbije sjede otvoreno proruski ministri. Podsjeća se i da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Dolazak Vladimira Putina u Srbiju glavna je tema i u ruskim medijima, a Gazeta.ru je tu posjetu prenijela pod naslovom - Sastanak sa "velikim bratom": Putin u Srbiji.

Za ovaj događaj akreditovano je bilo preko 600 novinara, fotografa, snimatalja i ostalog medijskog osoblja. Mnogi strani mediji poslali su specijalne izvještače u Beograd, uključujući Gardijan, Njujork tajms, britanski Tajms, švedski Dagens niheter...

Analitičari koji su govorili za Patriju uoči posjete ruskog predsjednika Beogradu ističu da Putin dolazi više u kontekstu geopolitičkih odnosa. Na prvom mjestu zbog prepiranja sa zapadom kako bi poslao određene političke poruke, te da ne očekuju prevelike promjene na relaciji Moskva – Beograd.

Analitičari ukazuju da domaći političari, na prvom mjestu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim i Milorad Dodik u Bosni i Hercegovini, posjetu Putina koriste za ličnu promociju i manipulaciju glasačima.

Dok ovaj broj Monitora ide u štampu, Putin i Vučić spremali su se za konferenciju za medije a najavljeni su i drugi poslijepodnevni događaji u Beogradu u okviru posjete ruskog predsjednika.

"Putinova posjeta je najvažnija prije svega za nas, a potom i za svijet, jer može da dovede do promjene geostrateške pozicije Srbije, što bi uticalo na cio region", izjavio je spoljnopolitički komentator iz Beograda Boško Jakšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je posjeta Putina Beogradu jasan simbol i poruka mira, prijateljstva i podrške Srbiji i srpskom narodu u cjelini. On se takođe sreo sa Putinom i podsjetio da RS ima dobru saradnju i veze sa Rusijom: "Rusija se vratila na geostratešku poziciju svijeta i za nas treba da bude važno da, osim dobrih odnosa sa EU i SAD, imamo dobre odnose i sa Rusijom. Do toga nam je stalo, gradimo to i činimo da svaki naš sastanak bude doprinos jačanju te saradnje i dobrih odnosa."

Sonja Biserko izjavila je da Rusi koriste region za svoje pozicioniranje u odnosu na Zapad, prije svega NATO, EU i SAD, ali je evidentno da i lokalni političari koriste Rusiju kako bi ostvarili neke svoje lične interese i na koncu ucjenjivali Zapad za određene stvari.

„Ne očekujem mnogo od ove posjete", kazala je Biserko za Patriju, ističući da je posjeta ruskog predsjednika više manifestacionog karaktera nego posjeta nakon koje bi se izrodili i neki konkretni projekti. No napominje da ipak treba sačekati i vidjeti kako će se stvari odvijati nakon Putinovog odlaska. „Balkan je sada neka vrsta šahovske table na kojoj se nadmeću prije svega Amerika i Rusija protiv Evropske unije u smislu da je EU zbog svojih unutrašnjih problema dosta marginalizirana, iako to ne znači da EU nema svoje prioritete na Balkanu".

U nekoliko gradova u Vojvodini izlijepljene su naljepnice na kojima na engleskom jeziku piše "Putine, idi kući", a potpisala ih je organizacija Mlada Vojvodina.

Naljepnice su se pojavile u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Bačkom Petrovcu, Vrbasu, Bečeju, Novom Bečeju, Kovačici.

Više nevladinih organizacija i građana potpisalo je protest zbog "glorifikacije autoritarnog režima Vladimira Putina u Srbiji". Oni ocjenjuju da posjeta predsjednika Putina, uz svu medijsku pompu, daje dodatni vjetar u leđa urušavanju već oštećenih demokratskih institucija, prava i sloboda građana Srbije pod krinkom srpsko-ruskog prijateljstva.

"Ovom prilikom želimo da pošaljemo poruku solidarnosti sa svim žrtvama političke represije u Rusiji, a naročito prema aktivistima za ljudska prava i pripadnicima/cama LGBT+ zajednice, koji su izloženi sistematskoj diskriminaciji i brojnim oblicima mučenja i nasilja", navodi se u protestu.

Posebno je zastrašujuće, kako se ističe, to što su tokom prošle godine otkrivene takozvane "anti-gej čistke" u Čečeniji, koje su dovele do stvaranja prvog koncentracionog logora za gej i bi muškarce. Podatak da je od 1992. godine do 2019. u Rusiji ubijeno 58 novinara, dovoljno govori kakva je prespektiva slobode medija ukoliko je Putinova Rusija uzor Srbiji.

"Uprkos tome što izvršna vlast Srbije negira da ovakva posjeta znači odustajanje od reformi i evroatlanskih integracija, posjeta Putina u ovom političkom momentu značajno ukazuje da je vlast u Srbiji spremna da žrtvuje poštovanje ljudskih prava i bolji standard društva zarad snishodljivog odnosa prema Putinovom režimu", navodi se u saopštenju.

„Nema mjesta razvoju i slobodi za građane Srbije, ukoliko uzore traži u režimima koji guše slobode i gdje umjesto zakona vlada pravo jačeg", ističu potpisnice protestnog pisma: Da se zna!, Inicijativa mladih za ljudska prava, Autonomni ženski centar, forum ZFD Beograd, Žene u crnom, Civil Rights Defenders. Potpisnica je i Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, NGO Konsultacije za lezbejke, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Udruženje romsko-srpskog prijateljstva Stablo Kragujevac, LGBT Srbija, Institut za evropske poslove.

Sjever Kosova i Metohije bio je povodom posjete Beogradu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina okićen srpskim i ruskim zastavama. Putinu su Srbi sa tog dijela Kosova zahvalili na nesebičnom zalaganju za odbranu državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Predsjednik Vučić poklonio je gostu iz Moskve vrijednu ikonu. Štene šarplaninca, i to sa Kosova, koje je Vučić takođe poklonio ruskom predsjedniku poklon je, kako su prenijeli mediji, koji nosi posebnu poruku. Putin je inače veliki ljubitelj pasa.

Putin je Vučiću uručio prestižno rusko odlikovanje - Orden Svetog Aleksandra Nevskog, koji rijetko dobijaju strani državljani. Vučić je sedmi Srbin koji je dobio to odlikovanje i to poslije 105 godina, navode beogradski mediji.

Šef Kremlja Beogradom se vozio novom limuzinom - "aurus", javio je Sputnjik. Putinov automobil jedan od najsigurnijih na svijetu, dostavlja se teretnim avionom. Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali mediji su novoj Putinovoj mašini nadjenuli ime "zvijer", navodeći da je to "pravi bunker na točkovima".

Najmanje 20 vozila srpske policije i njenih specijalnih jedinica nalazilo se u neposrednoj pratnji blindirane "zvijeri".

"Aurus" je prvi put predstavljen javnosti na inauguraciji Putina u maju prošle godine, a u inostranstvu je prvi put provozan u ljeto iste godine u glavnom gradu Finske, gdje se Putin sastao sa Donaldom Trampom.


Udvorištvo sili

Ovih dana Vučićev režim s jakom podrškom ovdašnjih rodoljubivih snaga rešio je da po svaku cenu od ruskog predsednika napravi svojevrsnu domaću verziju Genschera ili Clintona, kad to već nije moglo da se uradi od Trumpa. Veliki narodni sabor ispred isto tako velike crkve na Vračaru trebalo bi videti kao neku vrstu predujma za spomenik: Putinu će biti poslata poruka – i to krajnje zvanična, jer se u organizovanje skupa javno uključila i stranka na vlasti, sa svim raspoloživim državnim, a ne stranačkim resursima – da će mu srpski narod biti večno zahvalan za... zaista, za šta?

(...) Od Putina takozvani Srbi, te sama Srbija, još nisu dobili ništa. (Što je, da se odmah razumemo, dobra vest, pa ako za to ništa treba i da se Putinu zahvalimo, neka tako bude.) Što se tiče očekivanja, Vučić je u toj meri nemušt kada govori o budućnosti da niko živi ovde, a verovatno ni napolju, ne zna šta da očekuje od njega. (Izuzev, naravno, što nas je iskustvo naučilo da očekujemo samo najgore.) Kada se podvuče crta – duplo golo. I za to će se okupiti ljudi 17. januara da pozdrave Putina i iskažu mu (slepu) ljubav.

Dobro, mogu to biti i iracionalne stvari. Ne moraju za dopadanje i ljubav postojati konkretni razlozi. Ali, bez tih konkretnih razloga – kako kao patriotsko razumeti klicanje predsedniku jedne strane države? Patriotizam ili (u svojoj etničkoj varijanti) rodoljublje trebalo bi da bude privrženost sopstvenoj državi ili (opet u etničkoj varijanti) sopstvenom rodu. Niti je Rusija „srpska" država, niti je Putin „Srbin". (Kao što se, uostalom, kao „Srbin", uprkos sloganu, nije pokazao ni Trump.) Bez svih tih elemenata, okupljanje na Vračaru svodi se na obično udvorištvo sili i moći. Nema tu ni traga od patriotizma, a ni od rodoljublja.

(Peščanik.net)


Veseljko KOPRIVICA

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...