Monitor.co.me

SEKSUALNO NASILJE : Vrijeme da se progovori

E-mail Ispis PDF
ruke,,Nož pod grlo. Pred djecom. Policija je došla na poziv komšija. Zatekao se inspektor koji je prošao obuku i upozorio ga da je to krivično djelo – pokušaj silovanja pred djecom. Pokušaj silovanja u braku, ko je za to ikad čuo, pita se Anka. Možete misliti kako je to dočekano kod mojih, roditelja, braće. Još pokušaj – nije čak ni cijelo silovanje''.

Ovako počinje ispovjest Anka je odlučila, prva od 10 autentičnih priča o seksualnom zlostavljanju, ispričanih iz različitih perspektiva. Ispovjesti su nastale u okviru projekta Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja koju uz pomoć Delegacija Evropske unije, sprovode Sigurna ženska kuća, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i Prima.

Mirjana Vuksanović, iz SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, kaže za Monitor da je glavni cilj objavljivanja priča podzanje svijesti javnosti da seksualno nasilje postoji, te da je krajnje vrijeme da progovorimo, osvijetlimo, osudimo ga i zaustavimo. Ona objašnjava da su priče namijenjene svim ženama koje su preživjele nasilje i da time žele da poruče da nisu same i da mogu da im se obrate za pomoć i podršku.

,,Objavljena priča opisuje pakao seksualnog zlostavljanja, ali i reakciju okruženja i nadležnih organa, kada se konačno odvažila da progovori o nasilju koje je preživjela. Prva priča se tiče silovanja u braku koje je prijavljeno, a dešavalo se onako 'usput' uz sve druge oblike porodičnog nasilja, kao što kaže naša klijentinja koja silovanje nije ni perciprirala kao silovanje, već kao pravo njenog muža na to'', kaže za Monitor Jovana Hajduković iz Sigurne ženske kuće.

Od šamara je sve počelo, priča Anka i savjetuje da se ne oprašta prvo nasilje u braku. ,,Svako jutro sam umjesto dobro jutro slušala - Đe si govno, đe mi je doručak, đe kafa... Smijala sam se tome, kao što sam se smijala prvoj greški i stotoj koja je bila šakom u vaginu, ili u bubrege pa mrš niz stepenice, ne naše nego od prijatelja kojima smo išli u posjetu i koji su se sakrili iza zavjese, lakše im je tako bilo. A meni je bilo lakše da ustanem, nasmijem se, i mahnem ih, da njima bude lakše. Smijeh prokleti. Uvijek se smijem, imam ovaj osmjeh koji i sada vidite, đavo ga odnio. Blago tebi vazda veseloj, govore mi često. A to je kao neki tik''.

Anka, iz ispovjesti, skoro je odustala od prijave: ,,Moj zločinac je toliko bio ponosan na to što je učinio da je u razgovoru sa mojim najstarijim bratom, koji je završio pravo, sve ispričao. Kako mu je došlo bilo tu pred djecom da mi ga stavi. A ja teška žena ne da mi se, ne znam koliko drugih žena mlađih, ljepših odmah bi sa njim pošle. Dok se ja femkam, pravim se neka dama, pa neću dok su đeca kući, neću kad nisu kući, kad dobijem... Tako je to moj muž sve fino ispričao mom bratu. Kao da me je častio što me je napastvovao pred djecom''.

Ono što nasilnik nije mogao da pretpostavi je da će brat stati na stranu sestre: ,,Toliko je zatucan oko tih stvari. A ovamo reklo bi se strašan frajer. Dobra plata, skoro 1.000 eura i eto što kaže jure za njim ženske sa posla. Ljepše od mene, čak i mlađe, iako sam i ja dosta mlađa od njega, tek ću da napunim 30. Ali ostarao me on''.

Anka je odlučila, da posluša bratov i inspektorov savjet i tuži muža. Ona je jedna od rijetkih jer, kako potenciraju iz nevladinih organizacija koje se bave ovim problemom, većina žrtava odustane od tužbe – zbog straha od nasilnika, reakcije porodice i sredine, neažurnosti institucija...

,,Dosadašnja praksa pokazuje da žene koje su bile smještene u sklonište tek nakon nekog vremena se otvore i progovore o svom iskustvu seksualnog nasilja od strane partnera. One seksualno nasilje i ne prepoznaju i ne imenuju. Takođe, posljednjih godina djevojke su nas prepoznavale kao organizaciju koja im može pomoci kada su imale seksualno nasilje. Najčešće nasilje koje one prijavljuju je ucjena njihovim zajedničkim intimnim fotografijama i prijetnja da će sve objaviti na društvene mreze'', objašnjava Hajdukovićeva.

A kada je Anka podnijela prijavu, motali su je od tužioca, zamjenika, pa do asistenata, a svakog je sve manje interesovao njen iskaz. Do suda modrice su već prošle, priča, a i pita se šti su modrice po rukama i nogama, tog puta je lice preskočio: ,,Valjda da mi ne kvari izgled prije seksa''.

Vuksanović, iz SOS Nikšić, tvrdi da zaštita osoba koje su preživjele seksualno nasilje u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou: ,,Što se tiče rada institucija u cilju rešavanja problema seksualnog nasilja kao i adekvatnog kažnjavanja počinilaca, naša dosadašnja procjena je da nema vidljivih rezultata. Problemi u radu u slučajevima seksualnog nasilja su prepoznati i u Grevio izvještaju jer još uvijek ne postoje krizni centri, skloništa za osobe sa iskustvom silovanja i/ili seksualnog nasilja, uz to još uvijek ne postoji dovoljan broj stručnih službenika obučenih za reakciju u situacijama seksualnog nasilja''.

,,Evo ga ulazi u sudnicu i dalje misli da je bogom dan, a i advokat se njegov drži ko da brani čast najvećeg džentlmena što je svijet mogao da izrodi. Nasmijem se toj sceni. Odmah sam sebe htjela za kosu da počupam. Neka ne osmijehuj se, to ti niko ne razumije. Advokat muža ulovio je sve to i obrušio se na mene da sam izmislila priču. Ja opet osmijeh. A po advokatu izmislila sam sve da bi se dokopala njegovih para. Mislila sam da će sutkinja sve prozrijeti. Prevarila sam se. Gledala me kao najstroža učiteljica. Ti se smiješ, izgovorila je i te riječi su glasno odjeknule. Ostalo je tako na suđenju da se ja smijem, i da mi, onda, nije ništa''.

I mimo sudnice dosta je toga bilo protiv Anke. U novinama senzacija, žrtva se imenuje punim imenom i prezimenom, za nasilnika inicijali: ,,Možda je i njemu to teško palo. Možda je on htio puno ime i prezime, kad se mome bratu tako hvalio, možda bi cijelom svijetu. A ja djecu vodim u školu i sa mnom ih povezuju. Ime i prezime i žrtva silovanja u braku, da svi vide i da im se smiju. Čuš silovanje u braku, hahahah. Smiju im se , a mnogi to imaju iza zatvorenih vrata. Ja više nemam. Mora se platiti neka cijena, naročito kad si žensko''.

Tokom prošle godine prema podacima Uprave policije, registrovno je 120 krivičnih djela nasilja u porodici, dok su iz ove oblasti, sudovi u radu imali čak 1.117 predmeta. Završeno je 720 predmeta (64,46 odsto), na način što je izrečeno: 241 novčana kazna, 85 kazni zatvora, 101 uslovna osuda, 53 opomene, pet vaspitnih mjera, dok su u sedam predmeta zahtjevi odbačeni. Takođe, u 28 predmeta je obustavljen postupak, u 182 je donijeta oslobađajuća odluka, dok je 18 predmeta riješeno na drugi način. Sudovi za prekršaje su izrekli 180 zaštitnih mjera.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je nedavno ocjenio da porast broja prijavljenih slučajeva, osim što pokazuje da su počinjena djela nasilja u porastu, može biti i pokazatelj da su žrtve dodatno osnažene i pravno poučene da nasilje prijave nadležnim organima. Možda. Ankina tužba je odbijena.

,,Uložila sam žalbu na presudu one sutkinje. On mora da se kazni, kako to ljudi ne shvataju. Mislili su za mene ova se smije, slaba je, lako ćemo sa njom. Vole da izvuku zaključak o ženi – ova je takva i takva, ali ne znaju da bih opet isto uradila. Sad da me vrate na početak – na nož pod grlo, opet bih isto uradila. I samu sam sebe iznenadila. Voljela bih da sve žene iznenade sebe i druge'', završava svoju priču Anka.

Prema podacima iz istraživanja UNDP iz 2017. godine, sedam odsto žena dozivjelo je seksualno nasilje. Hajduković ističe da često seksualno nasilje i seksualno uznemiravanje, žene i ne prepoznaju.

Iz ovih organizacija upozoravaju da su posljedice seksualnog nasilja dalekosežnije nego što je većina osoba, uključujući i osobe koje su preživjele, spremna priznati. One su su psihološke, zdrastvene i ekonomske, kažu, i za svaku osobu, porodicu, i širu zajednicu one su nesagledive, što nikome ne ostavlja mogućnost prećutnog tolerisanja.

Najavljuju da će druga priča biti priča djevojčice, sada odrasle žene, o seksualnom nasilju od strane oca koje nije prijavljeno, treća ce biti iz perspektive brata čija je sestra bila silovana od strane druga, njegova preživljavanja i unutrašnja borba...

Sličnih priča je mnogo, kao u zgražavanja i okretanja glave od njih.


Predrag NIKOLIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...