Monitor.co.me

Čović i Del Vechio

E-mail Ispis PDF
Posljednje obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske u Banjaluci izazvalo je i izaziva i dalje političke tenzije, gotovo podjednako u BiH i u Republici Hrvatskoj. Odlazak visoke delegacije HDZ BiH na poklonjenje banjalučkom Voždu,a pogotovo tamošnje prisustvo ambasadora Republike Hrvatske, Ivana Del Vechia, neshvatljiv je akt za svakog dobronamjernog, politički mislećeg čovjeka na ovim prostorima.

Čović je, istina, u posljednje vrijeme svoje disolutivno-secesionističke namjere neskriveno vezivao za planove i praktično djelovanje Milorada Dodika, koji, iako član Predsjedništva BiH, svakim danom sve više radi protiv države na čijem je čelu, bar formalno.

A i odlazak ambasadora Del Vechia nije zasigurno mogao biti njegov osobni izbor?! Istina, najviši zvaničnici Republike Hrvatske utrkuju se u pranju ruku od ambasadorovog pohoda Banja Luci, međutim teško je u diplomatskoj praksi naći primjere da ambasadori čine zvanične posjete pojedinim događajima bez konsultacija i odobrenja vlada država koje predstavljaju. No, bilo kako bilo, Del Vechio koji i sam osporava prisustvo centralnim događajima Dodikove seoske zabave,ne može dokazati da toga dana nije bio u Banja Luci, gdje je između ostalih odlikovan i jedan presuđeni ratni zločinac.

Sad se otvaraju krupna pitanja oko toga ko je dopustio da se ambasador Del Vechio nađe na skupu u Banjaluci gdje je defakto obilježavan dan početka agresije na BiH. Pa onda i da li su visoki zvaničnici HDZ BiH prisustvom ovom činu pokazali da ih ne zanimaju progoni, logori,uništavanje dobara i goleme ljudske žrtve Bošnjaka i Hrvata, koje su omogućile čak i genocidom, stvaranje Republike Srpske;da ih ne zanimaju brojni protjerani Hrvati, dakle njihovi sunarodnjaci, koji su pred naletom četničke soldateske spas tražili napuštajući vjekovna ognjišta na najpodnijim dijelovima BiH.Postavlja se i pitanje kako je moguće da prisustvuju činu odlikovanja ratnog zločinca Lisice, koji je upravo uništavao Republiku Hrvatsku i u njoj osuđen za ratne zločine?

Sve ovo su velike rane u biću savremene hrvatske države koje joj nanose njeni sinovi.Čović je evidentno odlaskom u Banja Luku surovo pljunuo u lice svih Bošnjaka, a poglavito svojih koalicijskih partnera iz Stranke demokratske akcije (SDA),pa je upitno kako nakon ovoga može uopšte funkcionisati vlast u BiH, jer je čine koalicioni kapaciteti SDA i HDZ,prvenstveno u Federaciji BiH?!

Šefik Džaferović i Denis Zvizdić,dakle član Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odbili su dalju komunikaciju sa Del Vechiom, ali njihova stranka SDA, pa ni oni sami, ništa još ne progovaraju o budućnost koalicija sa HDZ-om.

Previše se tamnih oblaka nadvilo nad Bosnom i Hercegovinom, a mnogo je enigmi danas i u samoj Hrvatskoj. Pala je prva žrtva,smijenjen je Del Vechio, ali da li će Hrvati iz BiH i Hrvatske imati snage da se obračunaju sa Čovićem i njegovom bratijom? To je pitanje svih pitanja za Hrvate, kako u BiH jednako i u Hrvatskoj. Od rješenja tog pitanja ovisiće zacjeljivanje hrvatskih rana s obe strane granice.

Počela su ograđivanja među braniteljskim udrugama od Čovićevog pohoda. To je znakovito i moglo bi biti produktivno za ozdravljenje hrvatskog populusa u BiH. I ograđivanje monsinjora Ive Tomaševića, tajnika Biskupske konferencije BiH, nije manje znakovito. Ipak, potrebno je da o ovoj bruci u režiji čelništva HDZ BiH svoj pravorijek,a nadam se i osudu i ograđivanje, iskaže i kardinal Vinko Puljić.

Naredni dani mogli bi biti dramatični po više osnova i u BiH i u Hrvatskoj, ali i u samoj katoličkoj crkvi u BiH.


Gradimir GOJER

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...