Monitor.co.me

Patnja i odgovori

E-mail Ispis PDF
Oduvek mi je mrak prijao više od svetla, bar dok sam trošila slobodno vreme kod kuće. Tako je otkako pamtim, premda mi je pamćenje poslednjih godina sve bleđe, kao da se briše ili da ranije nisam ni živela.

Verovatno se u mojoj sobi vremenom tama zgusnula, postala masivnija, postojanija, pa i kada bih na kratko upalila svetlo ili podigla roletne, ona bi tvrdoglavije trajala, zaostajala po ćoškovima i skrivenim mestima, da bi u trenu ponovo zaposela svoj tron. A ja se nisam bunila. Možda mi je pružala bar nekakav spokoj, bar delić mira, možda je dizala oko mene zid kao oko kakvog malog, odvojenog sveta. I nikada nisam razumela one koji su noću morali da ostavljaju lampu da ih čuva. One koji nisu mogli da se snađu u sopstvenim kućama bez svetlosti.

Vrlo je bitno naglašavati ljudima da ne bi bilo fer da odu dok ih ne upoznaš, jer za ne(u)poznatim se dugo i naivno pati. Toliko sam htela i nije ispalo onako kako sam se mučila. Nemoj da se nerviraš, bilo autosugestivno, bilo da ga neko drugi kaže, je pojačivač nerviranja do nerviram se i kad zamislim koliko posto. Nisam zlopamtilo, ali pamtim svako "nemoj da se nerviraš" pa vratim. Da vidiš kako je neprimenljivo u tvom slučaju. Sreća je ograničena kategorija, nema je za sve... otprilike kao novca u budžetu, a niko ne radi rebalans sreće...

Možda mi se čini, ali kao da je mrak zadnjih godina uporniji nego inače. Ili sam prosto, samo starija. Pa ipak, svakog dana po jedan građanin pokuša samoubistvo. Koliko nam je dobro sramota nas što smo živi. I ovi što kao "ja sam apolitičan", a žive u zemlji u kojoj i lečenje dece zavisi od politike. Nisi ti, sine, apolitičan nego idiot. Takav čovek je rezervna kopija osobe koja gubi smisao. Za sve ostalo tu je otišla po cigare i više se nije vratila. Možda ne umemo da od NIČEGA napravimo NEŠTO, ali zato znamo da NIŠTA prelijemo šlagom. Udri brigu na još veću. Ako onakvom motkom krenemo redom, na kraju bi na čistom prostoru ostala samo ta motka.. Drvena kocka može da se ubaci kroz okrugli otvor na poklopcu ukoliko dovoljno jako pritisneš, opsuješ, napraviš facu i polomiš poklopac. Uhvatimo bre lastu, i mučimo je dok ne učini proleće. A ne da nam se volja za životom tegli po krevetu. Pljunimo vlasti u lice uz "pu spas za sve nas!"

Nagutala sam se usamljenosti u velikom gradu, među gomilom ljudi. U provinciji znaš na čemu si. Ništa je opipljivije. Umeju ljudi da im se od uzdržanosti priviđa finoća. A umem i ja da se iznenade. Sve dolazi iz glave, a odakle dolazi glava? Dupe i glava kao da pripadaju različitim osobama, nikako da se desi taj famozni prelazak. Ništa to narod neće pozlatiti, braćo i sestre.

P. S. Ako želite da vidite zvezde, samo jako opalite glavom o viseću kuhinju. Ne pitajte kako znam.


Nataša ANDRIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...