Monitor.co.me

CB sudnjega dana

E-mail Ispis PDF
Odradili smo pravu stvar, hvalio se guverner Centralne banke Radoje Žugić pred članovima parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet govoreći o mjerama preduzetim prije i nakon što su monetarne vlasti uvele prinudnu upravu u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM). „Da nije uveden moratorijum te banke ne bi preživjele ni jedan jedini dan", ponavljao je.

Činjenica da je IBM preživjela tek mjesec pod prinudnom upravom, prije nego što joj je Savjet CBCG oduzeo dozvolu za rad i započeo postupak likvidacije (stečaj) ne svjedoči o pravovremenoj odluci guvernera i njegovih saradnika. Naprotiv. Ali podsjeća da je – ponajviše Žugićevom voljom – mjesto viceguvernera zaduženog za kontrolu banaka upražnjeno još od lanjskog proljeća. Izgleda,sada, kako to nije bila najmudrija odluka.

U novembru, kada je Monitor podatke koje su nedvosmisleno ukazivali na aktuelna dešavanja u crnogorskom svijetu finansija pretočio u naslovnu priču guverner Žugić nas je ubjeđivao kako „dvije banke", a svi smo znali da pričamo o IBM i Atlas banci, „imaju realne šanse za oporavak". Realne. Samo dva mjeseca kasnije, jedna od njih je u stečaju a drugu, vjeruje guverner, neće zadesiti ista sudbina. „Ima šanse za oporavak". Ne pominje realnost.

Guverner se ne osjeća krivim. Ili priznaje samo sud svoje partije. Pred poslanicima je pokušao objasniti strategiju rada CBCG: „Osnovni cilj nam je finansijska stabilnost a zatim zaštita depozita građana".

Pomalo je drukčije u praksi. Da krenemo od zaštite depozita garađana. Dostupni podaci pokazuju kako je u novembru, pred uvođenje prinudne uprave, na računima deponenata IBM – one manje od dvije crnogorske banke pod kontrolom Duška Kneževića – bilo nekih 38 miliona eura.

Saznali smo: 2.650 deponenata, građana i firmi, koji su na računima u banci imali manje od 50 hiljada eura dobiće svoj novac iz Fonda za zaštitu depozita (FZD). Ukupno 22 miliona. A 165 fizičkih i pravnih lica koja su na svojim računima imali više od limita „pokrivenog" državnim garancijama i novcem FZD izgubiće nekih 16 miliona eura. Makar do okončanja stečajnog postupka i eventualnog, djelimičnog ili potpunog obeštećenja iz stečajne mase. Sad- jedini stečajni postupak nad nekom bankom u Crnoj Gori započet je sredinom 2011. I još traje.

Izgleda kako će vlasnici računa kod IBM banke izgubiti nekih 16 miliona eura, ili makar onaj dio tog novca koji tokom decembra, i pored propisanog moratorijuma, nije isplaćen vlasnicima. Takvih slučajeva je, tvrde upućeni, bilo barem nekoliko.

Šta se dešava ako Atlas banka podijeli sudbinu mlađe i manje „sestre"?

Banka ima blizu 100 hiljada deponenata. Prema onome što se čulo na sjednici Odbora, njeni klijenti bi u slučaju stečaja od Fonda za zaštitu depozita „naplatili" 90-100 miliona. Približno toliko novca bi „propalo", nezaštićeno sredstvima FZD. Da ne pomiješamo lonce: ovdje ne govorimo o novcu koji je blokiran od strane Tužilaštva zbog sumnji da je u Atlas banku stigao kako bi bio „opran" koz spornu uslugu e-trgovine. Pričamo o parama sugrađana i ovdašnjih preduzeća kojima je grijeh to što su na računima ovdašnje banake imali više od 50 hiljada eura. Umjesto da su ih, po uzoru na recimo Maroviće (za njih znamo), sklonili na tajne račune u inostranstvu.

Nije sve crno ubjeđuju guverner i njegovi saradnci. Objašnjavaju da novac FZD kojim će se pokrivati nečiji nerad i nesposobnost „ne ide na teret građana jer su to sredstva banaka". A bankama su, valjda, te pare „pale s' neba".

Stižemo tako i do pomenute finansijske stabilnosti. Koja nije ugrožena, ako je vjerovati guverneru.

Morate pokidati sve „kopče" sa realnošću pa povjerovati kako aktuelni događaji neće uticati na količinu novca koji se nalazi na računima građana i privrede u ovdašnjim bankama. To bi značilo da će ljudi zanemariti sjećanja na ne tako davne prevare i pljačke državnih, pa potom i paradržavnih, banaka i štedionica. Da će prividjeti očitu nesposobnost CBCG da poslove kontrole banaka obavi na kvalitetan način (i Prva banka nam se dogodila prije samo deset godina). I prečuti kako Duško Knežević optužuje kolege (iz tri ovdašnje banke) za pranje para, dok jedan opozicioni političar – podstičući paniku - tvrdi da u bankama više nema našeg novca. Odnio ga je, kaže, DPS.

Mirno spavam, kaže guverner Žugić. „Supervizor je dobro plaćen da bi deponenti mogli mirno da spavaju", podsjećaju ga u jednom od komentara koji su pratili izvještaje sa saslušanja pred skupštinskim Odborom za ekonomiju. Sa koga su se poslanici razišli noseći u ušima odjek guvernerove mantre „uradili smo pravu stvar". A para nema.


Zoran RADULOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...