Monitor.co.me

SLUČAJ JOVA MARTINOVIĆA: Presuda sačekuša

E-mail Ispis PDF
jovoViši sud u Podgorici osudio je u utorak, 15 januara ove godine, novinara Jova Martinovića na godinu i po dana zatvora. Martinović se tereti da je kao član kriminalne grupe trgovao narkoticima.

"Presuda je političke a ne pravne prirode i upozorenje svim novinarima koji se usuđuju misliti svojom glavom i koji odbijaju 'drugarsku saradnju' sa raznim kriminalizovanim službama i institucijama koje mimo zakona i ustava djeluju decenijama", prokomentarisao je presudu za Monitor Martinović. „Daleko bilo da se u mom slučaju ispostavilo da je Specijalno tužilastvo pogriješilo i da mi se isplati odšteta. Tužilastvo smije pogriješiti samo kada su u pitanju partijski narko bosovi i ostali krupni kriminalci. Kako moja malenkost ne spada u tu grupu onda sam ja pogodan za pokazivanje 'snage države' kao nepodobni novinar koji ne želi nikakvu saradnju sa takvim strukturama".

Martinović je sa još 17 osumnjičenih za međunarodni šverc droge uhapšen u jesen 2015. tokom policijske akcije Mak. Proveo je mjesece u zatvoru, da nije uopšte znao zašto ga otužuju, a potom i uprkos apelima brojnih međunarodnih novinarskih udruženja da se mora uzeti u obzir da je Martinović u stvari samo radio svoj posao, i da bi ga vlasti morale makar pustiti da se brani sa slobode.

Specijalno tužilaštvo je Martinovića teretilo da je umrežio kriminalce i ,,posredovao" u prodaji droge , odnosno da je koristeći znanja novinarske profesije, instalirao Viber preko interneta na telefonu Duška Martinovića, označenog da je vođa ove kriminalne gupe, kako bi on tajno kontaktirao sa svojim saradnicima i razvijao posao sa drogom. Viši sud je Duška Martinovića osudio na šest godina i tri mjeseca zatvora.

Novnar od početka insistira da je nevin i da je upravo zbog novinarskog istraživanja o Pink Panterima bio u kontaktu sa Duškom Martinovićem i drugim članovima njegove grupe. On je u više navrata istraživao Pink Pantere. Kao producent saradnik radio je na dokumentarcu Smash and Grab (Razbij i zgrabi), a sa medijskom grupom Vice radio je na produkciji dokumentarnog serijala o Pink Panterima i sarađivao sa Duškom Martinovićem, koji je jedan od glavnih sagovornika u seriji i koji je odležao više godina u zatvoru zbog pljačke dragulja na Azurnoj obali. Tokom 2015. godine sa Martinovićem je pregovarao o planiranom holivudskom filmu o njegovom životu.

Jovo Martinović za Monitor kaže da da je sud bio pristrasan i da je udovoljavao Specijalnom tužilaštvu. "Tokom čitavog suđenja nam je stavljano do znanja da mi nismo ravnopravne stranke u postupku, kako to kaže Zakon o krivičnom postupku.Specijalnom tužilastvu se u svemu udovoljavalo, pa čak i da se pojedini iskazi izvode po dva ili tri puta jer se tužilac nije udostojio ni da poređa dokaze hronološki i odvoji duplirane spise", kaže. "Takođe, umjesto da teret bude na tužilaštvu da dokazuje moju krivicu, odbrani je nametnuto da dokazuje moju nevinost ".

Pristup spisima predmeta Martinović je dobio tek šest mjeseci nakon podizanja optužnice i to poslije zajedničkog pisma Reportera bez granica (RSF), Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) iz Njujorka i Human Rights Watch-a tadašnjem premijeru Milu Đukanoviću. Martinović za Monitor kaže da je je tek na glavnom pretresu saznao da postoji još spisa koji se direktno tiču optužbe protiv njega, a da ih do danas nije dobio.

Njegov je utisak, da su sudijama bile svezane ruke i da su morali slijediti partijske direktive kao u najboljim informbiroovskim vremenima. „Eto, dva od tri člana vijeća su takođe sudili i lideru PzP Nebojši Medojeviću za pranje novca. 'Slučajni izbor' istih sudija u svim politički osjetljivim suđenjima je takođe veoma indikativan".

Martinović je istraživački novinar od 1999. godine, sa sjajnom međunarodnom reputacijom. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada. U septembru prošle godine, nagrađen je prestižnim priznanjem Fondacije Peter Mackler za hrabro i etičko novinarstvo. Nagrada mu je uručena na njujorškom gradskom univerzitetu (CUNY).

Nakon izricanja presude Višeg suda, oglasile su se mnoge ugledne strane organizacije koje se bave zašttiom medijskih sloboda.

"Presuda Jovu Martinoviću je nepravična presuda, saopštili su između ostalih Reporteri bez granica. Ta organizacija je ocijenila da Crna Gora krši svoju obavezu da poštuje slobodu informisanja i krši pravo novinara na pravično suđenje.

Presudu su osudile i Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu medija i medija (ECPMF) , uz ocjenu da su "zgroženi", a reagovao je i predstavnik Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Harlem Desir.

On je ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću uputio pismo u kome je izrazio zabrinutost zbog zatvorske kazne izrečene Martinoviću, i poručio da se nada da će Martinović biti oslobođen.

"Istraživanje kriminalne organizacije ne uključuje članstvo u toj organizaciji. Gledati to kao takvo je vrlo problematično za istraživačko novinarstvo u cjelini i može stvoriti jeziv efekat za ostale istraživače koji istražuju ovakve stvari od javnog interesa u zemlji. Nadam se da će ova odluka biti preinačena i da će Martinović biti u mogućnosti da nastavi svoj istraživački rad", naveo je Desir na svom Tviter nalogu.

Da će ova presuda biti kobna po budući rad istraživačkih novinara u Crnoj Gori ukazali su i ovdašnji novinari i organizacije.

„Ova presuda je poruka svim novinarima da mogu završiti kao Martinović", poručila je direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) , Milka Tadić Mijović.

Istog je mišljenja i analitičar medija Duško Vuković : "Jasna je poruka - nemojte se petljati u nešto što nije dio vašeg posla. To je stvar koju treba da istražuje policija i pravosudni organi. Šta će novinari da istražuju kriminalne radnje? Vaše je da pratite pres-konferencije i da prenosite izjave zvaničnika. Nemojte čačkati tamo gdje vam nije mjesto".

Vlast se i dalje uzda u gluhost većine.


Milena PEROVIĆ KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...