Monitor.co.me

ALEKSA BEČIĆ, DEMOKRATSKA CRNA GORA: Hajde da konačno promijenimo vlast

E-mail Ispis PDF
becicMONITOR: Afera Koverta ne jenjava. Svakog dana stižu nove optužbe Duška Kneževića na račun predsjednika države i vrha vlasti. Šta vama govori ova afera?
BEČIĆ: Afera Koverat je samo potvrdila ono što su svi građani Crne Gore znali. Samim tim, kao što znate, nema niti jednog građanina koji je iznenađen video i audio zapisima koje gleda i sluša, kao i optužbama koje ima prilike da čuje od strane dojučerašnjeg finansijera DPS-a. Ova afera, zaključno sa poslednjim priznanjem Đukanovića, jasno pokazuje da su svi dosadašnji izbori namješteni i pokradeni, da je zgažen Ustav Crne Gore, da imamo nelegitimnu vlast, odnosno da je ,,dobrovoljni obostrani interesni odnos DPS-a sa njihovim partnerima, biznismenima, tajkunima", Crnu Goru očerupao, njene građane obespravio, a sve izborne procese obesmislio.

Pored svega prethodno navedenog, ova afera pokazuje da DPS, najveća interesna organizacija u istoriji Crne Gore, počinje da se urušava kao kula od karata. Interesne organizacije dugo traju, veze između članova su čvrste, ali prijateljstva i iskrenosti nema, zato kada krene urušavanje, to ide brže od bilo kakvog tornada.

MONITOR: Kako vidite činjenicu da je tužilaštvo uhapsilo viceguvernera Centralne banke Velibora Miloševića, dok još nijesu ni saslušani glavni akteri afere?
BEČIĆ: U Crnoj Gori očito nalog za hapšenje potpisuje Milo Đukanović, lično. Po takvim nalozima Marovići su porodično hapšeni, i smišljenom metodom dovedeni do toga da pristanu na poniženje i kompromis, samo kako bi spašavali što se spasiti može. Mugošu nijesu hapsili zato što su se prethodno sa njim dogovorili, jer je riječ o nezgodnom svjedoku i saradniku. U konkretnim slučajevima najnovije afere, za mene je apsurdnije od slučaja viceguvernera koji se nalazi pod ozbiljnim optužbama, da se spektakularno hapse nižerazredni kuriri, vozači, sekretarice..., a da se ne hapsi glavni kurir, generalni sekretar Predsjednika i dojučerašnji Gradonačelnik. Naprotiv, za razliku od pomenutih koji se odmah lišavaju slobode kako im se, po riječima nadležnih, ne bi ostavljalo prostora za manevar, glavnom kuriru se ostavlja desetak dana da, zajedno sa šefovima, dogovori odbranu. Komedija i apsurdnost crnogorskih nadležnih organa nema granica. Prethodno rečeno potvrđuje tezu sa početka odgovora na ovo pitanje. Kada jedan sistem doživi da predsjednik države izdaje naloge za hapšenja, onda znajte da je taj sistem dotakao dno.

MONITOR: Premijer Duško Marković se, komentarišući ovu aferu, pozvao na čekanje da institucije kažu svoje. Nije to prvi put. S razlogom?
BEČIĆ: Naravno, sa razlogom. Čekanje na institucije je do sada bio savršen alibi za bijeg od odgovornosti predstavnicima vlasti. Evo godinama čekamo institucije da daju odgovor i u slučaju 200 miliona palih garancija, Snimka, Telekoma, Limenke, Domena, Carina, Bazara, Duvanskog, Kampa na Zlatici i mnogo čega drugog. Čekamo, ali uzalud. Međutim, primjetna je u izjavama Markovića rezervisanost u odnosu na potencijanu odbranu Đukanovića, odnosno jedna vrsta ćutanja i trljanja ruku, nadanja da će mu ova dešavanja i njihov nastavak olakšati pripreme za nastupajući Kongres DPS-a.

MONITOR: Nakon što je afera izbila, pozvali ste, skupa sa URA-om, ostatak opozicije na zajedničko djelovanje, iznijevši svoje uslove. Hoće li biti zajedničkog djelovanja?
BEČIĆ: Upravo tako, samo što nijesmo iznijeli uslove već predloge. Uradili smo ono što je azbuka opozicionih djelovanja u kriznim situacijama u antidemokratskim sistemima. Predložili smo bojkot Parlamenta i njegovih radnih tijela, obavezivanje da nema saradnje sa DPS-om, definisanje zajedničkih uslova opozicije za poštene izbore koje bi ispostavili međunarodnoj zajednici, bojkot narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora od strane cjelokupne opozicije u slučaju neprihvatanja uslova, što bi podrazumijevalo organizaciju svih oblika demokratskog građanskog bunta. Ovo je upravo bio odgovoran i racionalan predlog sa ciljem zajedničkog djelovanja 39 poslanika opozicije. Automatski je odbijen od strane jednog dijela opozicionih kolega, iako nijesam čuo do današnjeg dana šta je u njemu sporno. Međutim, nećemo se raspravljati i svađati sa kolegama. Fokus jeste i fokus će biti usmjeren ka vlastima. Nastavjamo našu borbu, jer imamo plan.

MONITOR: Često se opoziciji zamjera nemogućnost da se okupe oko zajedničkih ciljeva, i prevaziđu razlike i parcijalni interesi. U fokusu je najčešće odnos Demokrata i Demokratskog fronta. Zar nije očito da međusobne optužbe za neiskrenost i tajnu saradnju sa režimom ne vode nikuda? Da li je po vama te stvari moguće prevazići, a ako jeste – kako?
BEČIĆ: Više puta sam odgovarao na slična pitanja, tako da tu nema nejasnoća. Jasno je ko se plaši smjene generacija, novih ljudi, jasno je ko je pokušao na desetine puta pa nije uspio, jasno je da su recept za uspjeh novi i nekompromitovani ljudi, ali je potpuno jasno i ko želi da nadmudri protivnika i da ga pobijedi, a ko da mu konstanto centrira loptu i daje vještačko disanje temama koje DPS čeka kao ozebao sunce. Pri tome, znate da nikada nijesmo govorili o DF-u u cjelini, već o par pojedinaca koji predvode taj subjekt. Sport me je naučio da je bolje da u borbu idem sa 10 igrača koji dišu kao jedan, nego sa 11, od kojih jedan uvijek zadužen da naruši atmosferu i uruši sistem. Međutim, zaista ne želim da u ovom delikatnom trenutku dok se DPS ljulja, govorim o našim odnosima sa liderima DF-a. Ne prihvatam da bilo ko razloge za ovakvu organizovanu pljačku i kriminal traži u redovima opozicionih političkih subjekata. Vidjeli ste u kakvim uslovima smo se takmičili sa DPS-om. Ovo je samo kamen u moru. Biti iskreni opozicionar u Crnoj Gori je herojski čin i svaki glas za opoziciju u ovakvom ambijentu je junački podvig. Gdje god smo preuzeli vlast, bez obzira na sve razlike, napravili smo odlične rezultate. Hajde da konačno promijenimo vlast, dajte šansu opoziciji na državnom nivou, pa onda poredite i izvodite zaključke. Kakvi god da su odnosi u opoziciji, oni ne mogu biti razlog da se amnestira klasična okupacija zemlje od strane DPS-a i kriminalnih grupa.

MONITOR: Kako komentarišete optužbe da DPS ,,pumpa" rejting vaše partije u istraživanjima, kako bi se smanjila mogućnost za minimum zajedničkog opozicionog djelovanja?
BEČIĆ: Takve optužbe komentarišem kao jednu od najvećih gluposti koju sam čuo u posljednje četiri godine. Prvo, postoji logički problem sa takvim optužbama. DPS je svjestan da su mu najveći politički protivnici upravo Demokrate i sve bi dao da mi ne postojimo na crnogorskoj političkoj pozornici. Problem smo im zato što smo čisti, progresivni, nekompromitovani, građanski i proevrospki nastrojeni, prihvatljivi unutra i vani. Logika nalaže da DPS-u ne odgovara velika snaga takvih političkih subjekata. Naprotiv, njemu odgovara da dominantnu ulogu u opoziciji imaju oni subjekti sa kojima može da plaši mnoge strukture i unutra i van Crne Gore, predstavljajući sebe manje lošim rješenjem. Drugo, evo hajde da se ne bavimo istraživanjima, jer su ona uvijek potcjenjivala snagu Demokrata, već konkrentim brojkama na izborima. U Budvi smo osvojili preko 20 posto, a istraživanja su nam davala neuporedivo manje. U Herceg Novom sam slušao slične optužbe nakon istraživanja dva mjeseca pred izbore, kad na izborima Demokrate osvojiše 25 posto i ključno nokautiraše DPS. Evo primjera i od prije nekoliko mjeseci na proljećnim lokalnim izborima. U Podgorici uveliko preko 25 posto Koalicija za 21. vijek, u Zeti čak i više, a Demokrate samostalno uveliko preko 20 posto u Pljevljima, Žabljaku i drugim gradovima. Tako da i logika i matematika pokazuju da su pomenute optužbe gluposti i da istraživanja čak i potcjenjuju snagu naše partije, glavnog protivnika DPS-a i najvećeg trna u oku Đukanovića. Pokazaće vrijeme do kojih je granica dosezala Đukanovićeva mržnja i monstruoznost prema Demokratama i rukovodstvu.

MONITOR: Izbori su naredne godine. Šta ako se desi da se budu održavali po dosadašnjim pravilima, s obzirom na to da su izmjene zakonodavstva upitne?
BEČIĆ: Već sam odgovorio na ovo pitanje predstavljajući plan za zajedničko opoziciono djelovanje. Po nama, opozicija treba da pošalje poruku da pod ovim uslovima nema više izbora u Crnoj Gori. Upravo zato sam u onom nizu koraka, predložio zajedničko definisanje uslova za poštene izbore, čije odbijanje treba da proizvede političku posljedicu u vidu bojkota parlamentarnih i predsjedničkih izbora od strane cjelokupne opozicije, jer su to praktično privatni izborni procesi DPS-a. Nešto slično onome što je makedonska opozicija na čelu sa Zaevom svojevremeno učinila odbijajući da učestvuje na raspisanim parlamentarnim izborima, koji su na kraju ipak morali biti odloženi, a nakon čega je opozicija odnijela pobjedu.

MONITOR: Nijesu samo na račun načina na koji su Demokrate rukovodile lokalnim upravama, konkretno Kotorom, stigle kritike od strane DPS-a, nego i opozicije. Kako to komentarišete?
BEČIĆ: Mislite na to što je Budva doživjela za dvije godine finansijsku i moralnu renesansu na čelu sa Demokratama ili možda na najstabilniju vlast koju pamti Herceg Novi upravo na čelu sa Demokratama? Mislite na to što smo u Kotoru uspjeli da obezbijedimo da Luka Kotor i narednih 12 godina ostane u opštinskom vlasništvu ili možda na to što lokalna uprava ne dozvoljava gradnju na Kostanjici želeći da sačuva Kotor na listi UNESCO-a? Konkretno, kada govorimo o Kotoru, tamo imamo 14 odbornika vlasti koji su saglasni sa građanima Kotora i 3 odbornika SDP-a koji su saglasni sa DPS-om. Rješenje je jasno. Ne možete biti i vlast i opozicija u vlasti. To možda može sa DPS-om, sa nama ne.


Milena PEROVIĆ KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...