Monitor.co.me

VASOVE VODE, ŠEST GODINA KASNIJE: Sanacija završena

E-mail Ispis PDF
beraneInformacija koju je nedavno saopštio menadžer Opštine Berane Vladimir Đaković da su završeni radovi na sanaciji divlje deponije Vasove vode, prošla je skoro nezapaženo. Poslije toliko godina borbe Beranselaca protiv gradnje regionalne deponije na ovom mjestu i njihove nevjerovatne pobjede nad sistemom, a zatim nekoliko godina prolongiranja i odugovlačenja s obećanom sanacijom, ova vijest zvuči skoro nevjerovatno.

Đaković za Monitor objašnjava da je podatke o sanaciji zatražio od Direkcije za javne radove Crne Gore, koja je bila za taj posao zadužena, i da je od njih dobio ovakav odgovor. ,,Zašto oni nijesu o svemu blagovremeno obavještavali javnost, ja ne bih znao", kaže Đaković.

Prema tim informacijama, nekadašnje smetlište i crna ekološka tačka sada je uređena površina koja ulazi u zonu auto-puta Bar –Boljari.

Menadžer Opštine Berane podsjeća da se sanacija odvijala u dvije faze.

,,Prva je stajala 109.357 eura i obuhvatala regulisanje Lučkog potoka. To je bilo važno jer je u proljeće dolazilo do formiranja vještačke akumulacije koja je prolazila kroz tijelo deponije i zatim oticala u rijeku Lim", kaže Đaković.

Druga faza započeta je početkom 2016. godine i završena je protekle jeseni.

,,Radovi su započeli izmještanjem otpada kako bi se spriječilo njegovo urušavanje. Zatim se pristupilo regulisanju nusproizvoda otpada sprovođenjem cijevi koje služe za odvod gasa metana koji nastaje razgradnjom organskih materija na deponiji. Potom je urađena zaštita od površinskih voda tokom koje je čitavo tijelo deponije pokriveno nepropusnim slojem zemlje", kaže Đaković i objašnjava da je oticanje površinskih voda regulisano izgradnjom obodnih kanala, odnosno kanala oko čitavog tijela deponije.

,,Završetkom sanacije pristupilo se kultivisanju površine nekadašnje deponije. Tokom druge faze radova utrošeno je oko 660.000 eura. Kompletnu sanaciju finansirala je Direkcija za javne radove", naglašava Đaković.

Priča o Vasovim vodama dobro je poznata. To je možda i jedini primjer građanskog aktivizma i pobune u Crnoj Gori koji je završen pobjedom građana nad sistemom.

Na ovom mjestu ,,privremeno" je, od 1995. pa sve do 2014, odloženo makar pola miliona tona komunalnog otpada i napravljena najveća planina smeća u državi.

Treba li podsjetiti kako je za planove za izgradnju regionalne deponije na ovom mjestu, proračune, predračune, analize i sinteze, obilaske raznoraznih stručnjaka i njihove izlete sa sve dnevnicama, mezetlucima i ručkovima, potrošeno oko million eura.

Poslije neviđenog otpora mještana Beransela koji je trajao nekoliko godina, pred lokalne izbore 2014. godine Vlada je saopštila da odustaje od daljeg odlaganja otpada na ovom mjestu i da će Vasove vode biti sanirane. I tako još skoro million za sanaciju.

Za pričinjenu štetu, ekološku i materijalnu, niko nikada iz tadašnje DPS lokalne vlasti nije odgovarao. Iako nijesu bili uključeni u proces sanacije, mještani Beransela ne kriju zadovoljstvo.

,,Ni u jednom trenutku ni nas ni Opštinu niko nije obavještavao šta se radi na Vasovim vodama. Mi smo vidjeli da se izvode neki radovi. Vidjeli smo i da su postavljene cijevi za odvod opasnih gasova, tako da sada ne strahujemo od eksplozija metana kojih je ranije bilo", kaže za Monitor predsjednik Mjesne zajednice Beranselo Slobo Lončar i dodaje da je što se njih tiče stvar završena i da ne moraju više ništa da rade.

,,Mi smo zadovoljni i prezadovoljni. Ne moraju baš da naprave park, kao što su obećali. Ne moraju da naprave izletište s izvorima pitke vode. Tu je i priroda uradila svoje. Sve je zatravljeno i više se ne može vidjeti da je tu nekada bila deponija", kaže Lončar i podsjeća na saborce iz vremena velike ekološke pobune koji više nijesu među živima.

,,Đed Đorđe je preminuo od starosti i podignut mu je spomenik. Ali je više mladih ljudi iz Beransela umrlo zbog kancera koji su najvjerovatnije zaradili zbog smetlišta. Onog trenutka kada je prestao da se odlaže otpad, mi smo završili posao. Te ljude nikada nećemo zaboraviti i oni će uvijek biti među nama", dodaje Lončar.

Ni ekološki aktivista koji je najviše bio uključen u otpor mještana Beransela i pružao im logističku podršku, direktor Ozona Aleksandar Perović, nije u potpunosti obaviješten o tome da je sanacija Vasovih voda završen posao.

,,Znam o tome onoliko koliko su mi mještani ispričali i što sam vidio prije snijega. Malo mi je čudno što se vlast nije pohvalila tim poslom. Ali, ako jeste završeno, srećno bilo", kaže Perović.

Komulani otpad sada se privremno odlaže u selu Rujište. Menadžer Opštine Berane kaže da to nije najbolje rješenje i da se zbog toga radi na pripremi takozvanog reciklažnog dvorišta, kako bi otpad iz ovog grada koji bi bio odlagan na bilo kojem mjestu, bio biorazgradljiv.

On objašnjava da Berane trenutno učestvuje u međunarodnom projektu Zelana ostrva.

,,Ovaj se projekat finasira iz IPA fondova i predviđa odvajanje otpada na suvi i mokri, i to tamo gdje nastaje, u domaćinstvima. Očekujemo da oko hiljadu domaćinstava bude obuhvaćeno ovim projektom i da će Berane biti primjer kako treba upravljati otpadom", kaže Đaković.

Kada se djeca jednog dana budu igrala na zelenom ostrvu na mjestu nekadašnje deponije na Vasovim vodama, roditelji će im pričati o tome kako su se jednog dana mještani Beransela pobunili protiv vlasti, kako su hapšen i maltretirani, kažnjavani, zatvorski i novčano, ali kako su na kraju pobijedili.


Tufik SOFTIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...