Monitor.co.me

SUĐENJE: IRENA RADOVIĆ PROTIV RADOJA ŽUGIĆA I CBCG: Optužbe koje nema ko da čuje

E-mail Ispis PDF
radovicOve sedmice u Osnovnom sudu u Podgorici počelo je suđenje po tužbi Irene Radović, bivše viceguvernerke Centralne banke Crne Gore (CBCG) protiv guvernera Radoja Žugića i CBCG. Radovićeva je Žugića tužila za mobing, nakon što je nezakonito smijenjena sa pozicije viceguvernerke, što su utvrdili i Ustavni i Vrhovni sud Crne Gore. Bivšu viceguvernerku smijenila je krajem prošle godine Skupština Crne Gore, na predlog Žugića, iako Zakon o CBCG propisuje da je za to bio nadležan sud, a ne parlament.

Svjedočenje Radovićeve na prvom ročištu moglo bi, međutim, objasniti zbog čega je Radovićeva bila nepoželjna u Centralnoj banci. Prema tvrdnjama bivše viceguvernerke u pozadini slučaja u stvari stoji njen otpor Žugićevim zahtjevima da nezakonito i selektivno obavlja kontrolu određenih banaka. Ona tvrdi da joj je Žugić praktično oduzeo nadležnosti i kontrolu banaka prebacio na sebe, da bi potom tražio od nje da sprovodi njegove nezakonite odluke.

Radovićeva je, između ostalog, svjedočila o slučaju Adiko banke. Ona je u sudnici kazala da je od nje traženo da obavi nezakonitu kontrolu ,,jedne domaće banke", i da bez obzira što je kontrola ukazivala da je sve u redu ,,nešto nađe". Takođe , objasnila je da joj je traženo da nezakonito smijeni direktora te banke. Iako Radovićeva u sudnici nije precizirala o kojoj se banci radi, mediji su već objavili da je riječ o Adiko banci, pošto je o tome sam Žugić govorio u Skupštini, precizirajući i ime direktora te banke Kristofa Šoena.

,,Kontrola je pokazala da je banka uradila sve u skladu sa zakonima nakon što su utvrđene prevare u vezi malih kredita što su prijavli zaposleni iz te banke. Kada sam objasnila da je banka sve uradila kako treba guverner mi je usmeno kazao - nađimo nešto", svjedočila je Radovićeva na sudu, napominjući da je Žugić izbjegavao pisanu komunikaciju i da je stvari saopštavao usmeno.

Istakla je i da joj je Žugić usmeno tražio da radi selektivne kontrole banaka suprotno planu koji je utvrđen. Kontrola svake banke radi se jednom godišnje, a Žugić je neke, kako se tvrdi, odlagao mjesecima.

Žugić je na sudu negirao ove optužbe. Interesantno je, međutim, da je upravo u ovom trenutku zbog zloupotrebe kontrole banaka za lično bogaćenje, Centralna banka Crne Gore, odnosno njen viceguverner Velibor Milošević u fokusu crnogorskog tužilaštva.

Milošević je, poznato je, uhapšen nakon što je predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević objavio snimak u kom se čuje kako viceguverner za povoljan izvještaj o kontroli Kneževićeve banke od njega traži novac za kontrolore CBCG, koji su takođe obuhvaćeni optužnicom. Milošević je ove sedmice pušten da se brani sa slobode.

Radovićeva je Žugića, ali i njemu bliske saradnike u CBCG, optužila i za raznorazne pritiske i šikaniranja, nakon što je odbila da sprovodi nezakonite odluke.

Prema njenim tvrdnjama Centralnom bankom je kružio i dokument u kom se navodi da je ona nemoralna žena. Takođe, tvrdi da je kažnjena u disciplinskom postupku, iako je ona bila žrtva.

Bivša viceguvernerka tvrdi da je posebno imala probleme sa direktoricom sektora za ljudske resurse Anom Šćepanović koju je Žugić doveo na tu poziciju. Prema njenim tvrdnjama Šćepanovićeva joj je jednom upala u kabinet bez kucanja, uputila joj prijetnje i uvrede, nazivala je ,,budalo", ,,ološu", ,,gade", ,,nijesi svjesna gdje se nalaziš", nakon čega je vođen disciplinski postupak.

Disciplinska komisija je međutim Šćepanovićevu oslobodila odgovornosti i krivicu prebacila na Radovićevu. Bivša viceguvernerka je na sudu ukazala i na krajnje zanimljiv sastav disciplinske komisije, koji opet otvara pitanje nepotizma u CBCG, o kom su mediji i ranije pisali.

Disciplinsku komisiju su, kako je navela, činili Tatjana Vujanović- Vuksanović, njena vjenčana kuma Mirjana Ivezić i Aleksandar Terzić koji je kum sestrića guvernera Ivana Boškovića koji je rukovodilac IT sektora u CBCG. Tatjana Vujanović-Vuksanović, koja u ovom slučaju pred sudom zastupa Centralnu banku, kćerka je dugogodišnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Radovićeva je u svom iskazu navela i da je njen problem sa guvernerom nastao kada je Vuk Maraš, tadašnji predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, tražio saglasnost za uvid u diplome manadžementa CBCG. Pojasnila je da ona nije imala ništa protiv, ali da se tome usprotivio Žugić, kao i viceguverner Nikola Fabris i izvršni direktor Radojica Luburić.

Suđenje Radovićeve protiv Žugića i CBCG u fokusu je više diplomatskih predstavništava. Prate ga predstavnici američke i britanske ambasade, kao i ambasador Slovenije Mitja Močnik.

Radovićeva je, nakon što je smijenjena iz CBCG, angažovana kao konsultant na projektima snaženja finansijskog sektora u regionu u okviru projekta razvojne agencije Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

CBCG je tražila da suđenje bude zatvoreno za javnost, ali sud to nije prihvatio. Iz CBCG su pojasnili da su to tražili jer bi bio ,,narušen životni standard građana, ekonomski sistem države u cjelini i bankarski sistem", ako podgorički Osnovni sud medijima dozvoli da prate suđenje. U CBCG tvrde da su zahtjevali da suđenje bude zatvoreno jer je navodno Radovićeva sudu dostavila interna tajna dokumenta. Prema Pravilniku CBCG o tajnosti podataka od 25. marta 2016. godine ni po jednom osnovu dokumenta koja je Radovićeva priložila uz tužbu nijesu tajna. Žugić je međutim naknadno, neposredno pred suđenje, promijenio Pravilnik o tajnosti, u novembru 2018. Takođe, zaposleni su ove sedmice obaviješteni da su im podaci priolično uskraćeni (pogledaj fotografiju). Taman kao da su dio kakve tajne obavještajne službe.

Svjedočenje, ako bude imao ko da ga čuje, može da naruši položaj moćnika u CBCG. Ali to je još jedno značajno svjedočanstvo i o tome kako funkcioniše ovdašnji sistem, i šta se dešava kad kažete - ne.


Milena PEROVIĆ-KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...