Monitor.co.me

VLADA KAŽNJAVA BERANE: Lim protiče, Beranci će zapamtiti

E-mail Ispis PDF
pzpberanePredsjednik Opštinskog odbora Pokreta za promjene u Beranama Marko Lalević optužio je Vladu Crne Gore i njenu Upravu za javne radove da se, kroz opredjeljivanje minimalnih sredstava u odnosu na druge opštine za ovu godinu, svete Beranama za tri izborna poraza koja je Demokratska partija socijalista doživjela u jedinom opozicionom gradu na sjeveru države.

On kaže da su ga na ovakav zaključak naveli uporedni podaci o izdvajanjima kroz Upravu za javne radove za tekuću godinu, kao i jedna polemika koja se vodila na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta pred novogodišnje praznike.

,,Naime, jedan od odbornika DPS-a izjavio je da će po informacijama dobijenim od poslanika DPS-a iz Berana i njihovom zaslugom biti opredijeljena velika sredstva iz kapitalnog budžeta Crne Gore za 2019. godinu za našu opštinu, čime će Vlada povezati Berane s ostatkom Crne Gore. Ova neoprezna i opasna izjava izazvala je burnu reakciju predsjednika opštine Dragoslava Šćekića koji je upozorio odbornika DPS-a da je Berane uvijek bilo i biće dio Crne Gore", kaže Lalević. On podsjeća da se istog dana vodila rasprava u republičkom parlamentu o usvajanju Budžeta Crne Gore za 2019. godinu i njegovog sastavnog dijela, kapitalnog budžeta, odnosno sredstava opredijeljenih Upravi javnih radova u iznosu od 63,315.000 eura, koji se odnose na realizaciju već započetih projekata u prethodnom periodu i novih projekata koji će biti finansirani iz državnog budžeta po svakoj opštini u 2019. godini, na osnovu njihovih predloga.

,,Za donošenje takvog predloga budžeta glasala su i dva poslanika DPS-a iz opštine Berane", dodaje Lalević.

Prema njegovim riječima, Opština Berane je, kao i svake godine, predložila oko petnaest kapitalnih projekata koji su dio Strateškog plana razvoja opštine.

,,Između ostalih, predloženi su i projekti - izgradnja obaloutvrde, rekonstrukcija trga 21. jul, novi Centar za kulturu s konferencijskom salom, izgradnja otvorenog bazena, izgradnja veoma važnog mosta na Limu za koji je već urađen idejni projekat, a koji bi povezao MZ Park i MZ Donje Luge, kao i Donju Ržanicu, omogućio valorizaciju desne obale Lima i bio preduslov za izgradnju planiranog Zoo vrta sa Cites centrom, zatim rekonstrukcija gradske kapele s prilaznim putem i pješačkom stazom", navodi Lalević.

On naglašava da je nacrt predloga budžeta, čija je realizacija planirana na teritoriji opštine Berane, dostavljen email-om Direkcije javnih radova tek 24. decembra, odnosno samo četiri dana pred njegovo usvajanje, kada je, kako tvrdi, nemoguća bilo kakva reakcija Opštine.

,,To su jedino mogli amandmanima uraditi poslanici DPS-a iz Berana na skupštinskom zasjedanju, kao što su to uradile njihove kolege poslanici iz drugih opština, ali naravno njima to nije padalo na pamet, valjda da se ne zamjere ministru ili premijeru. Možda su zajedno s Vladom shvatili da je ovo idealna prilika da se osvete svom gradu, da kazne Berance, iz jednog jedinog razloga - zbog izbornog debakla vladajuće garniture DPS-SD-BS", smatra Lalević.

On podsjeća da su kolaicija Zdravo Berane i Demokratska Crna Gora čak tri puta porazili DPS sa svojim satelitima početkom 2018 godine.

,,Prvo na lokalnom izborima održanim 4. februara, koji su trajali, evjerovatno ali istinito, čak mjesec dana zbog ponavljanja na nekoliko biračkih mjesta. Ni dupla šansa nije pomogla DPS-u s koalicionim partnerima. Doživjeli su 5. marta još ubjedljiviji poraz. Priča se da je ulog na tom tiketu, na kojem su bili sigurni u pobjedu a izgubili, iznosio oko tri miliona eura, potrošenih na predizborne aktivnosti. Iz centrale DPS bili su ubijeđeni da je za poraze kriva nesposobnost OO DPS Berane, ali treći najubedljiviji poraz doživio je predsjednik DPS Milo Đukanović na predsjedničkim izborima održanim u aprilu kada je dobio čak 800 glasova manje nego OO DPS u martu iste godine na lokalnim izborima. Dakle, nije do njih. Do Berana je", smatra Lalević.

On vjeruje da ove izborne poraze premijer i koalicioni partneri nikako ne mogu da prebole.

,,Konstantno smišljaju nove načine kako da otežaju i zagorčaju život građanima Berana. Poznati su slučajevi grešaka u izgradnji nove sportske hale, neshvatljivo loš način asfaltiranja gradskih ulica po običaju u zimskim mjesecima, odugovlačenja i katastrofalan izbor podizvodjača radova na projektu izrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, projekat čiji završetak kasni već godinu dana dok će samo za rekonstrukciju ruiniranih gradskih ulica nastalih nestručnim i nemarnim radom španske firme Akvalia sa svojim podizvođačima koštati Opštinu Berane više stotina hiljada eura", tvrdi predsjednik OO PzP Berane.

Lalević podsjeća šta je Vlada Crne Gore od projekata preko Uprave javnih radova planirala da realizuje u opštini Berane za 2019. godinu.

,,Ne računajući sredstva za isplatu već započetog IPA projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jer taj projekat traje već godinama, iznos ukupnih sredstava koja će se realizovati preko Uprave javnih radova za opštinu Berane iznosi svega oko 500.000 eura, i to za izradu projekta nepotrebnog pješačkog mosta do naselja Harema 55.000 eura, izgradnju gradske saobraćajnice u vrijednosti od 150.000 eura, izradu projekta za novi vrtić s još tri opštine od 20.000 eura, izgradnju reciklažnog dvorišta s još četiri opštine od oko 585.000 eura, za nastavak izgradnje stočne pijace 25.000 i za izgradnju sportskog terena oko 10.000 eura", navodi Lalević.

U isto vrijeme opština Bijelo Polje će iz kapitalnog budžeta preko Uprave javnih radova dobiti 8,400.000 eura za Ski centar Smiljača, valorizaciju Đalovića pećine i za druge sitnije projekte. Opština Mojkovac će dobiti 3,200.000 eura, Opština Rožaje oko 2,000.000 eura, Opština Plav oko milion i po. U tim

opštinama na vlasti je DPS s koalicionim partnerima.

Predsjednik Opštinskog odbora Pokreta za promjene u Beranama zbog toga smatra da su državne vlasti odlučile da građane Berana kazne.

,,Zato su u Beranama izgubili i uvijek će gubiti, a najviše zato što Berane ne doživljavaju kao dio Crne Gore. Ili možda treba da pokriju ona dva-tri miliona koja su za izbore uzalud u Beranama potrošili. Znate kako se ovdje kaže - Lim protiče, kamen pamti. Ja bih rekao, Lim protiče, Berane će zapamtiti", zaključuje Lalević.


Tufik SOFTIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...