Monitor.co.me

KOLAŠIN: MUKE BIVŠIH RADNIKA HOTELA ,,LIPKA’': Radne knjižice pod ključem

E-mail Ispis PDF
lipkaU maju će biti sedam godina od kako su radne knjižice bivših radnika nekadašnjeg kolašinskog hotela Lipka zaključne i nezaključene. Predstavnici tridesetak bivših radnika tvrde da imaju pouzdane informacije prema kojima je njihova radna dokumentcija još u sefu tog objekata, koji se sada zove Šertaon. Ovih dana, po ko zna koji put, nekad zaposleni u „najboljem hotelu u kontinentalnom dijelu Crne Gore", ponovo su od premijera Duška Markovića i nadležnih ministarstava zatražili da obrate pažnju na njihove probleme i pomognu im da riješe situaciju, koja je, kako kažu, „za rubriku vjerovali ili ne". Tvrde i da im bivši poslodavac Beppler Invesments LTD duguje još i poreze i doprinose.

„Do radne dokumenatacije ne možemo da dođemo od maja 2012. godine kada je inspekcija rada zatvorila objekat zbog neregularnosti u poslovanju. Obišli smo nekoliko ministarstava, tražili pomoć od sindikata, na mnoga vrata zakucali, godine prolaze, vlasnici objekta se mijenjaju, a radna dokumentacija nam je još nedostupna. Pouzdano znamo da je u sefu u objektu, a da je ključ kod jednog od advokata bivšeg poslodavca", rekli su Monitoru predstavnici bivših zaposlenih.

Neki od njih zbog toga što su im radne knjižice nedostupne ne mogu ostvariti ni pravo na penziju, pa je šteta koju trpe, tvrde, ogromna, a „poniženje još više".

Pozamašna dugovanja prema zaposlenim, po osnovu zarada, izmirena su kada je, prije nekoliko godina, sudskom odlukom, na licitaciji prodat inventar hotela za 112.000 eura. Međutim, radnici tvrde da im firma Beppler Invesments LTD, bivši vlasnik Lipke i njihov bivši poslodavac, još mnogo duguje.Kažu da je nekoliko predloga Sindikata turizma da se u firmu Beppler Invesments LTD uvede stečaj Privredni sud odbio „iz ko zna kojih razloga". Dugovanja po osnovu poreza i doprinosaiznose nekoliko stotina hiljada eura.

„Sada su vjerovatno uvećena, jer je među nama bilo i stalno zaposlenih, s kojima još nije raskinut radni odnos. To državi nije bilo dovoljno da zatraži uvođenje stečaja, čime bismo i mi bili u mnogo povoljnijoj poziciji nego što smo sada. Mnogo novinskih tekstova na temu naše muke i mnogo naših razgovora s nadležnima do sada nijesu dali nikakve rezultate. Ne znamo šta više da radimo. Čak i nama je dosadilo da istu priču ponavljamo po ko zna koji put", tvrde predstavnici bivših radnika.

Ni na jedno od brojnih ročišta pred kolašinskim sudom nije se pojavio niko iz te firme, za koju su Kolašinci vezivali Zorana Ćoća Bećirovića. On, odnosno, njegovi advokati, u nekoliko su navrata demantovali da Bećirović ima ikave veze s vlasništvom nekadašnjeg hotela Lipka.

Hotelom, dok je vlasnik bila Beppler Invesments LTD, upravljalo je hrvatsko preduzeće Adriastar . Prva banka postala je vlasnik tog hotela 2012. godine, jer je objekat služio kao zalog za kredit, koji vlasnik nije redovno vraćao. U oktobru 2014. Budvanska rivijera zakupila je Lipku, pa je primljeno i nekoliko bivših radnika i hotel je uspješno radio. Prije dvije godine, za 6,9 miliona eura od Prve banke kupila ga je firma Silk Resort & Spa, čiji je osnivač i zastupnik Muhamed Abdul Chowdhury, državljanin Grenade, pa objekat sada nosi naziv Four Points by Sheraton.

Beppler Invesments LTD prije 12 godina kupio je od Fonda PIO taj objekat u izgradnji za 750.000 eura. Četiri mjeseca kasnije, ćerka firma Beppler Investments Montenegro uzima hipotekarni kredit od tadašnje Nikšićke banke u iznosu od 1,5 milion eura. Sedinom 2010. ukupan iznos dospijeva na četiri miliona. Zbog tog duga po osnovu kredita prešao je u vlasništvo Prve banke prije sedam godina, kada ga je inspekcija rada i zatvorila zbog ogromnog kašnjenja u isplati zarada zaposlenima. Lipka je prije nekoliko godina proglašena za najbolji hotel u kontinentalnom dijelu Crne Gore, i u to vrijeme i još dugo poslije toga u katastru se vodila kao objekat u izgradnji a nije bilo ni građevinske ni upotrebne dozvole. Tako su aktuelni vlasnici uspjeli da riješe te probleme.

,,Mnogo šta je čudno, ali mnogo više nezakonito oko poslovanja Lipke u prethodnom periodu. Premijer je novinarima u više navrata govorio kako će saslušati sve građaane koji imaju teškoće, pa očekujemo da će imati strpljenja i sluha da čuje i nas. Radnicima se duguju porezi i doprinosi, nekima za godinu i po, a nekima i za četiri i više. Našem kolegi ni dan od sedam godina rada u tom hotelu nije upisan. Izgleda nema toga ko nama želi da pomogne, a ne postoji relevantna adrese na koju nijesmo stigli i objasnili svoju situaciju", kazali su predstavnici radnika.

Oni napominju kako u sudskim odlukama, prema kojima je poslodavac bio dužan da im isplati po šest zarada, nije bilo riječi o porezima i doprinosima. Iz Poreske uprave, ranijih godina, tvrde predstavnici radnika, nikako nijesu mogli ni do podataka o visini dugovanja poslodavaca prema njima.

Sjećaju se kako im je 2014. godine tadašnji ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao da je njihov problem ,,više rješiv nego nerješiv".

„Radnici Lipke imaju problem, koji je više nerješiv nego rješiv, s obzirom na njegovo trajanje. Dogovorili smo se da dođu u ministarstvo da s matičnom stručnom službom razmotrimo kompletan slučaj. Nemogućnost da uzmu radne knjižice nešto je što se ne može dozvoliti u našem pravnom sistemu. Ako je problem zakon, onda treba zakon izmijeniti, da bi se problem riješio", tvrdio je Bošković tada i pred novinarima i pred predstavnicima radnika.

U obećanjima nije zaostajala ni njegova nasljednica Zorica Kovačević. Ipak, sedam godina radnici nijesu uspjeli ni korak naprijed u rješavanju svog problema.Muka ih je, podsjećaju radnici, natjerala da se obraćaju i opozicionim liderima. Tako se sjećaju da im je Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta,davno obećao da će tražiti da se u matičnom skupštinskom odboru održi konsulativno ili kontrolno saslušanje ministra Boškovića na ovu temu. Takođe, iz opozicije su im obećavali da će zakazati sastanak s predstavnicima EU u Crnoj Gori. Obećanja su im davali i bivši predsjednici Opštine Kolašin.

,,Naš problem su pominjali svi, izgleda, samo onoliko koliko je njima lično koristilo u tom trenutku. Niko nije održao obećanje.Nemamo ideju kome još, ako nas Marković ne primi, da se obratimo. Vjerovatno ćemo od svega odustati, a na to očigledno računaju oni koji bi trebalo da odgovoraju zbog kršenja naših prava i stvaranje situaicije kojoj nije lako naći sličnu čak ni na ovim prostorima gdje su svakakva čuda moguća", kažu predstavnici radnika.


Dragana ŠĆEPANOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...