Monitor.co.me

ANDRIJA MANDIĆ, LIDER DEMOKRATSKOG FRONTA: Opozicija ne smije da dozvoli da se zataška afera Koverta

E-mail Ispis PDF
mandicMONITOR: Aferta Koverta i dalje drma Crnu Goru. Šta Vama govori ova afera, kao i način na koji reaguju ovdašnje institucije?
MANDIĆ: Bilo je dovoljno da otpadne jedan šraf iz mašinerije DPS-a da bi se taj političko-kriminalni monstrum počeo drmati iz temelja.Imajući u vidu spregu samog vrha vlasti, tužilaštva, tajkuna i organizovanog kriminala, kako pokazuje i ova afera, mi moramo da shvatimo da imamo posla sa vjerovatno najopasnijom kriminalnom organizacijom u Evropi, i moramo se ponašati u skladu sa tom činjenicom, ondosno uraditi sve da joj stanemo na put. Vidite kroz šta je sve prolazio i prolazi DF u svojoj borbi za slobodnu Crnu Goru, na našem primjeru svi mogu da vide kako to izgleda kada čitava ta hobotnica krene na svog protivnika, ali sve smo izdržali i ništa nas ne može pokolebati.

Za razliku od nekih prethodnih slučajeva u DPS-u, NATO tajkun Duško Knežević nije htio da ćuteći gleda kako ga GST Milivoje Katnić tretira kao krpu i prisiljava da za potrebe kriminalizovanog režima lažno svjedoči protiv DF-a. Profesor Knežević nije pristao da bude u društvu Saše Sinđelića i Mirka Velimirovića zašta je platio skupu cijenu – uništen posao, otete i opljačkane banke, maltretirani i hapšeni zaposleni. Uradio je ono što do sada nije niko od zaplašenih, poniženih i kompromitaciji izloženih prijatelja Mila Đukanovića-progovorio je o malverzacijama i kriminalnim radnjama vrha DPS-a.

Ova afera osim što je ukazala na kriminal u vrhu vlasti, doprinijela je da čitava javnost još jednom vidi da je tužilaštvo udarna pesnica ove hobotnice. U to su građani mogli da se uvjere i tokom svih ovih godina progona DF-a, a sad to gledaju i u ovom slučaju, kad GST izigrava tjelohranitelja Mila Đukanovića.Vidjeli smo da te osobe nemaju bilo kakvih skrupula, da su spremni na svaku vrstu podmetanja, zloupotreba, ucjena. A to može samo neko ko je ogrezao u kriminalu i nemoralu. Dakle, režim je truo, a mi posmatramo raspad hobotnice koja je stojala iza pljačke građana Crne Gore i iza najtežih krivičnih djela, među kojima su i uklanjanje i zastrašivanje onih za koje procijene da im predstavljaju opasnost.

MONITOR: SDP je prošle sedmice pokrenuo inicijativu da se u parlamentu govori o ovoj aferi , ali za sada nema podrške ostatka opozicije. Demokrate su se izjasnile da nema smisla o tome raspravljati unutar institucija sistema, dok se odgovor Vaše političke grupacije čeka. Šta ćete odgovoriti?
MANDIĆ: DF podržava svaku inicijativu koja vodi ka slabljenju DPS-a. Ova afera je možda i najveća u poslednjih dvadesetak godina u Crnoj Gori, glavni akteri su ljudi iz vrha vlasti, pravosuđa, tajkuni bliski prvom čovjeku režima. Posle ovih otkrića ništa više ne može ostati isto, a režim će uraditi sve da krene u zataškavanje ove afere ili skretanje u neke druge teme kao što već rade angažujući poznate režimske plaćenike po medijima. Samim tim, na opoziciji je da ne dozvoli epilog koji priželjkuje režim, ova afera ne smije biti prikrivena, pa ne vidim zašto se o njoj ne bi raspravljalo i u parlamentu, i svuda gdje se građanima može ukazati ko ih je pljačkao više od dvije decenije i da ne smiju više to da trpe.

MONITOR: Bilo je i druguh inicijativa koje nijesu uspjele da okupe cijelu opoziciju otkako je izbila afera Koverta. Isto se dešavalo i ranije, oko drugih važnih pitanja. Zašto je to tako?
MANDIĆ: Pošto su sad postali učestali pozivi na proteste, čak i od nekih koji od protesta bježe godinama, evo da poručim još jednom da smo mi uvijek spremni i za taj oblik borbe. Sa nama nema tajni i nedoumica.Iako su stranke koje sada najavljuju i taj vid političke borbe više puta odbile naše pozive da radimo zajedno i da idemo udruženo na proteste, mi ćemo postupiti drugačije i njih podržati u konkretnim političkim akcijama.

MONITOR: Često se upravo DF vidi kao tačka razdora unutar opozicije.
MANDIĆ: Zarad mira u opoziciji i kao doprinos pokušaju da se narednih dana povlače neki zajednički potezi, prećutaću ko su politički, medijski i NVO centri koji stoje iza tih laži. Lako je demantovati te neistine i spinove, a ja ću to uraditi u nekoliko primjera. Na desetine inicijativa za objedinjavanje opozicije je pokrenuo DF, od Vlade i parlamenta u sjenci, poziva na proteste, pravljenja zajedničkih listi na lokalnim izborima, itd, itd...Ono što je ipak najbitnije je da je sve inicijative DF-a u posljednjih pola godine podržala većina opozicije. Uostalom, i iza krivične prijave koju smo podnijeli protiv Đukanovića, Kneževića, Katnića i Stijepovića, stala su 22 poslanika opozicije, što je, priznaćete, većina opozicije. Ne shvatam, a naslućujem, zašto pojedine stranke nijesu htjele da stanu iza te prijave koja je obuhvatila četiri ključna aktera afere Koverat'. Dakle, nema potrebe bilo ko u opoziciji da se pribojava ili izbjegava DF. Mi smo tu za svaku konkretnu akciju, samo nijesmo za to da se ništa ne radi.

MONITOR: Ima li opozicija plan sada, vezano za aferu Koverta? Ima li DF?
MANDIĆ: DF uvijek ima plan i mi smo otvoreni da razgovaramo i o drugim inicijativama.

MONITOR: Hoće li se DF vratiti u parlamentarni odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva? Šta ako se izbori naredne godine budu održavali po dosadašnjim pravilima?
MANDIĆ: Radna grupa u ovom trenutku nije u fokusu političkih zbivanja, a i kada je bila njen rad je režim opstruirao tako što je kidnapovan i zatvoren Nebojša Medojević, a u Skupštinu bio zatvoren Milan Knežević.

Izbori se neće i ne mogu održati po sadašnjim pravilima i to je jasno i DPS-u i međunarodnoj zajednici. Izborne krađe, malverzacije i zloupotrebe DPS-a, od kojih smo jednu vidjeli i u snimku koji je medijima dostavio Duško Knežević, moraju biti zaustavljene. Niko ne zna šta će se sve još dešavati vezano za aferu Koverat, pa će i to nesumnjivo imati svoje implikacije na ovu temu.

MONITOR: Predstavnici Vaše političke grupacije tokom jedne od više Vaših nedavnih posjeta Beogradu, tražili su od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, da pomogne oko progona Srba u Crnoj Gori. Mislite li da je predsjednik Srbije prava adresa, s obzirom na njegovu političku proslost. Vidite li neku razliku između vrha Srbije i Crne Gore danas?
MANDIĆ: Da, predsjednik Srbije je jedna od najvažnijih adresa koja može pomoći Srbima u Crnoj Gori da se izbore za bolji položaj. Možemo popričati o političkoj prošlosti svih političkih lidera u CG i Srbiji, da vidimo šta to nekoga diskredituje, a šta ne, koji su to kriterijumi da neko ,,valja'', a neko ne, ko ih propisuje, koji to ,,vrhovni'' autoriteti. Crnogorskom režimu su prijatelji teroristi Haradinaj i Tači, a neprijatelji Vučić i Dodik koji niti su teroristi, niti su počinili bilo kakav zločin. Ali tu je problem drugi, takvi prosto mrze srpski narod, srpsku crkvu, kulturu... Misija NSD je, osim promjena i rušenja aktuelnog režima, borba za ravnopravnost srpskog naroda u Crnoj Gori, zaustavljanje njegove diskriminacije. Prirodno je da o položaju srpskog naroda razgovaramo sa predsjednikom Srbije, koji je pokazao da ima sluha za ove probleme i ako to nekome smeta mi mu tu ne možemo pomoći. Takođe, veliko mi je zadovoljstvo da konstatujem da smo uspostavili snažnu saradnju sa svim političkim liderima Srba u regionu.

Na kraju, poznato vam je da sam jau dobrim odnosima i sa pojedinim političarima iz opozicije u Srbiji i to nije nikakva tajna

MONITOR: Sastanak sa Putinom, na kom ste bili, obilježilo je i nekoliko malih protokolarnih skandala. Mislite li da Vam to, ali i nekritički odnos prema Srbiji i Rusiji pomaže ili odmaže u vašoj političkoj borbi u Crnoj Gori?
MANDIĆ: Dugo trajanje našeg naroda na ovim prostorima je rezultat različitih borbi koje su vodili naši preci u prošlosti. Nisu te borbe bile samo vojničke nego prije svega odbrana našeg načina života, vjere, jezika, nacionalnog identiteta... Vjerujem da i danas većina građana Crne Gore drži do tih vrijednosti. U svakoj borbi a posebno političkoj morate polaziti od istine, a istina je da Crna Gora nema bližih od Srbije i Rusije. Zato je kolegi Milanu Kneževiću i meni bila izuzetna čast i zadovoljstvo da se sretnemo i razgovaramo sa predsjednikom Putinom, najmarkantnijom političkom figurom na planeti, čovjekom koji je veliki prijatelj srpskog naroda i predsjednik države koja je vjekovna zaštitnica, najbliži saveznik i prijatelj Crne Gore. Nažalost, ovdašnji glavni likovi iz najnovije korupcionaške afere su zbog njima poznatih razloga pljunuli na to prijateljstvo i savezništvo, kao i na svoje pretke.

Mi smo za saradnju i sa Istokom i sa Zapadom, ali ne zaboravljamo ko nam je najbliži prijatelj.To istorijsko iskustvo nikada ne smijemo zaboraviti, a izgleda da se ponovo približavaju teška vremena kada će biti neophodno da se ova zemlja i ovaj narod oslone na provjerene prijatelje i saveznike.


Milena PEROVIĆ-KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...